6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Autoritatea Natională Fitosanitara (ANF) ia masuri drastice: Controale intensificate in scandalul fructelor si legumelor cu pesticide

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF), a decis sa intensifice masurile de control asupra productiei autohtone de legume si fructe in acest an. Numarul probelor care vor fi prelevate si analizate a crescut cu 42% fata de aceeasi perioada a anului 2023. Aceasta masura are ca principal obiectiv asigurarea conformitatii si sigurantei alimentare pentru consumatori, fiind implementata in plin sezon de comercializare a legumelor si fructelor romanesti. 

Suplimentarea numarului de probe

Pana la data de 31 august, numarul probelor de legume si fructe ce vor fi analizate a fost suplimentat cu 181 de probe, atingand un total de 615 probe comparativ cu cele 434 verificate in aceeasi perioada a anului trecut. Printre legumele si fructele care vor face obiectul acestor controale se numara: tomate, castraveti, ardei, cirese, capsune, caise, pepeni si zmeura.

Actiunea „Cireasa si Capsuna”

In cadrul actiunii „Cireasa si Capsuna”, ANF a planificat un control extins care se va desfasura pana pe 5 iulie. In aceasta perioada, vor fi prelevate suplimentar 214 probe de cirese si capsune fata de Programul National de Monitorizare. Probele vor fi colectate din pietele bucurestene si din pietele din fiecare resedinta de judet, urmand a fi analizate in laborator pentru a verifica conformitatea si a preveni orice risc pentru consumatori.

Contextul international al controlului pesticidelor

Pentru a oferi un context mai larg asupra importantei acestor masuri, reamintim ca Grupul de lucru pentru mediu EWG, format din specialisti de la Departamentul Agriculturii (USDA) si Administratia Alimentelor si Medicamentelor (FDA) din SUA, a publicat recent un ghid bazat pe 47.510 mostre prelevate din 46 de fructe si legume. Acest ghid evidentiaza prezenta pesticidelor in diverse proportii, clasificandu-le in trei niveluri de contaminare:

Cele mai contaminate cu pesticide:

Capsuni
Spanac
Varza
Struguri
Piersici
Pere
Nectarine
Mere
Ardei gras si iute
Cirese
Afine
Fasole verde

Mai putin contaminate

Rosii
Dovleac
Rosii cherry
Telina
Salata verde
Mandarine
Castraveti
Dovlecei
Broccoli
Cartofi
Prune
Vinete
Zmeura
Grapefruit
Mazare
Portocale
Cantalup
Banane
Conopida

Cele mai mici cantitati de reziduuri chimice

Morcovi
Cartofi dulci
Mango
Ciuperci
Pepene verde
Varza
Kiwi
Pepene galben
Sparanghel
Mazare congelata
Papaya
Ceapa
Ananas
Porumb dulce
Avocado

!!! Fructele si legumele cu pesticide se vand peste tot

O situatie alarmanta a fost descoperita in supermarketurile si pietele din Romania, unde au fost identificate substante periculoase in rosiile comercializate. In Capitala, dar si intr-o piata din Craiova, analizele au scos la iveala prezenta a numeroase pesticide.

De exemplu, 19 substante periculoase au fost detectate in rosiile provenite din Turcia, in timp ce rosiile italiene, achizitionate dintr-o piata din Craiova, contineau 13 substante similare. Specialistii au concluzionat ca, avand in vedere similaritatea substantelor, rosiile etichetate ca fiind din Italia ar proveni, de fapt, din Turcia.

Vezi si: Capsuni din Grecia, retrase de pe piata din cauza pesticidelor neaprobate

Vezi si: Cele mai eficiente tehnici de gradinarit organic pentru a evita utilizarea pesticidelor

Vezi si: Cum recunosti fructele si legumele cu pesticide din magazine

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole