0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Suplimentele: cand sunt necesare si cand nu

In lumea aglomerata a suplimentelor alimentare, este usor sa fii cufundat in valul de reclame si promisiuni de sanatate miraculoasa. Cu toate acestea, este important sa abordam utilizarea suplimentelor cu discernamant si sa ne intrebam cu adevarat daca avem nevoie de ele sau nu. Sa examinam cateva dintre cele mai populare suplimente si sa vedem cand sunt necesare si cand nu.

Mai multi specialisti din domeniul sanatatii spun ca numerosi factori au contribuit la popularitatea suplimentelor, vitaminelor si mineralelor, inclusiv pandemia si usurinta de cumparare prin comerciantii cu amanuntul online. Insa, suplimentele nu sunt lipsite de efecte adverse. In plus, s-ar putea sa va intrebati daca aveti nevoie de suplimente alimentare daca urmati o dieta bine echilibrata.

Iata, asadar, ce au de spus cercetarile si expertii despre cand este benefic sa adaugati vitamine, minerale si suplimente la dieta dvs., plus pe care sa le alegeti.

Suplimente necesare

-Vitamina prenatala:

Pentru femeile insarcinate sau care intentioneaza sa ramana insarcinate, vitamina prenatala este esentiala pentru sanatatea mamei si a copilului in curs de dezvoltare. Aceasta ofera nutrienti critici precum acid folic, fier si calciu.

De exemplu, CDC (Cennters for Disease Control and Prevention) recomanda ca sursa de incredere sa ia vitamine prenatale cu 400 mg de acid folic pentru a proteja impotriva anumitor malformatii congenitale. Totodata, ACOG (The American Collage of Obstreticians and Gynecologists) recomanda sa obtineti cel putin 27 de mg de fier pe zi in timpul sarcinii, ceva des intalnit in vitaminele prenatale.

Acidul folic ajuta la prevenirea defectelor tubului neural, care sunt anomalii grave in creierul si maduva spinarii bebelusului, iar fierul ajuta la facilitarea transportului oxigenului in organism. In plus, fierul ajuta la sustinerea dezvoltarii adecvate a bebelusului si a placentei.

-Vitamina D:

Multi oameni sufera de deficienta de vitamina D, mai ales in regiunile cu climat mai putin insorit. Vitamina D este importanta pentru sanatatea oaselor, sistemul imunitar si sanatatea mentala.

Specialistii recomanda copiilor pana la 12 luni sa ia 10 mcg de vitamina D pe zi. Formula pentru sugari este imbogatita cu vitamina D, asa ca sursa de incredere CDCT spune ca cei mai mici de 12 luni care sunt hraniti exclusiv cu lapte praf nu au nevoie de un supliment de vitamina D.

Un studiu din 2015 a indicat ca un parinte care alapteaza ar putea lua 6.400 UI de vitamina D pe zi pentru a furniza o cantitate adecvata sugarului care alapteaza prin lapte matern.

De asemenea, specialistii sunt de parere ca cei cu varsta cuprinsa intre 1 si 70 de ani au nevoie de 600 UI pe zi, iar persoanele de peste 70 de ani ar trebui sa consume 800 UI pe zi.

-Omega-3:

Una dintre cele mai populare vitamine ar putea fi Omega 3. Sunt acizi grasi care se gasesc in mod natural in pesti precum somonul si nucile, cum ar fi nucile.

Aceste acizi grasi esentiali sunt critici pentru sanatatea creierului, inimii si a pielii. Adesea, sunt subconsumeti in dieta occidentala, ceea ce face suplimentarea cu omega-3 o optiune valoroasa.

-Vitamina B12:

Vegetarienii si vegani pot avea dificultati in a obtine suficienta vitamina B12 din sursele alimentare, deoarece aceasta este prezenta mai ales in alimentele de origine animala. Suplimentarea poate fi necesara pentru a preveni deficienta.

Aceasta vitamina ajuta la formarea globulelor rosii, producerea de ADN, functia nervoasa si metabolismul celular.

-Fier si magneziu:

Persoanele care sufera de deficiente de fier sau magneziu pot beneficia de suplimentarea cu aceste minerale esentiale. Anemia feripriva este una dintre cele mai comune deficiente nutritionale din lume, iar suplimentele de fier pot fi necesare pentru tratarea acesteia.

De exemplu, cercetarile arata ca suplimentarea orala cu magneziu poate: reduce tensiunea arteriala, prelungeste durata somnului, reduce nivelul zaharului din sange si imbunatateste starea de spirit.

Suplimente de care poate nu aveti nevoie

-Multivitamine:

Pentru multi oameni, o dieta echilibrata si variata poate furniza toti nutrientii necesari, fara a fi nevoie de suplimente multivitaminice.

-Suplimente pentru pierderea in greutate:

Suplimentele promovate pentru pierderea in greutate sunt adesea ineficiente si pot avea efecte secundare nedorite. In schimb, un stil de viata sanatos si echilibrat, care include o dieta adecvata si exercitii fizice regulate, este cheia unei pierderi in greutate durabile.

-Suplimente „boostere” de energie:

Acestea promit adesea o explozie instantanee de energie, dar pot fi periculoase si ineficiente pe termen lung. O abordare mai sanatoasa este sa va asigurati ca aveti un somn suficient, o dieta echilibrata si sa faceti exercitii regulate pentru a va mentine nivelul de energie.

Asadar, suplimentele pot fi utile in anumite situatii, dar nu sunt intotdeauna necesare sau eficiente. Este important sa va consultati medicul sau un dietetician inainte de a incepe orice regim de suplimentare pentru a va asigura ca obtineti exact ceea ce corpul dumneavoastra are nevoie pentru a ramane sanatos si in forma optima.

Vezi si: Secretul unei pieli radiante: Cele mai bune vitamine si suplimente pentru pielea uscata

Vezi si: Colagen pentru articulații puternice – unul dintre cele mai eficiente suplimente alimentare

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole