Toxoplasmoza congenitala inseamna contaminarea bebelusului cu toxoplasmoza inca din burta mamei si manifestarea ei dupa nastere.
Toxoplasmoza este una dintre infectiile din timpul sarcinii cu cel mai mare factor de risc pentru fat.
Toxoplasmoza congenitala inseamna contaminarea cu T. Gondii la bebelusi.
Cum se transmite toxoplasmoza
- Consumul de carne insuficient fiarta (vita, miel sau porc) si in vegetalele care au intrat in contact cu pamant infectat sau excremente de felina;
- Inhalarea oualor parazitului din mizerie contaminata sau nisipul menajer al pisicii;
- Infectia fetala: cand femeia insarcinata transmite parazitul fatului cu pana la 8 saptamani inainte de nastere;
- Transfuzie de sange: o persoana poate dezvolta toxoplasmoza daca primeste o transfuzie de sange infectat cu parazitul in cauza.
- Toxoplasmoza la bebelusi apare ca urmare a transmiterii parazitului la fat prin placenta in timpul sarcinii. Severitatea manifestarii bolii la copil precum si felul in care acesta va fi afectat in urma unei infectari cu T. Gondii depind de mai multi factori care au loc de obicei in sarcina: momentul in care a aparut infectia in sarcina, numarul si virulenta parazitilor transmisi de mama la fat, dezvoltarea fatului la momentul infectarii (varsta), competenta imunologica a mamei .
In general multi bebelusi care se nasc cu toxoplasmoza sunt asimptomatici la nastere si manifesta boala mult mai tarziu in copilarie. Efectele aparute la fat in urma contaminarii lui sunt cu atat mai severe cu cat acesta a fost infectat intr-un stadiu timpuriu al sarcinii.
Nou-nascutii care supravietuiesc in urma contaminarii cu toxoplasmoza sunt expusi unor riscuri extrem de grave. Majoritatea se nasc cu malformatii congenitale grave care le pun in pericol cresterea si dezvoltarea.
Alte complicatii care pot aparea la nivelul sistemului nervos central includ:
- intarziere in crestere si dezvoltare;
- tulburari grave de vedere, pana la orbire;
- hidrocefalie;
- epilepsie;
- surditate;
- retard mental;
- paralizie;
- microcefalie;
- tonus muscular redus.
Cum se manifesta toxoplasmoza la nou-nascuti
Cazurile in care boala se manifesta inca de la nastere sunt extrem de rare. In majoritatea cazurilor, copiii manifesta semne clinice la cateva luni dupa nastere sau chiar ani. Totusi, ei pot manifesta unele dintre urmatoarele simptome imediat dupa ce au fost nascuti:
- ficat si splina marite;
- anemie;
- greutate mica la nastere ;
- icter;
- prematuritate;
- petesii (pete mici, rosii pe piele);
- retinita (inflamatie aretinei);
- convulsii;
- febra.
Diagnostic si tratament
Cel mai bine este ca toxoplasmoza sa fie prevenita inaintea si in timpul sarcinii pentru a se evita eventualele riscuri.
De asemenea, daca gravida contracteaza parazitul in sarcina este important ca boala sa fie diagnosticata si tratata la timp pentru a nu avea efecte dramatice asupra fatului.
Daca totusi bebelusul este diagnosticat la nastere cu toxoplasmoza se merge in general pe un tratament bazat pe administrarea de pirimetamina, sulfazina si leucovarin pe o perioada lunga de timp, chiar si un an. Este posibil ca bebelusilor sa le fie administrati si steroizi daca manifesta probleme la nivelul ochilor.
Tratament Naturist Toxoplasmoza
In faza acuta a bolii se da tinctura de propolis 2 picaturi la fiecare 5 kg corp. Se pune pe miez de paine se mesteca bine in gura, apoi se inghite – de 3 ori pe zi. Acesta ajuta la inhibitia multiplicarii toxoplasmelor.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Cititi si:
Beneficiile masajului si al gimnasticii in timpul sarcinii
Hrana sanatoasa in timpul sarcinii
Ceaiuri indicate si contraindicate in sarcina
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
Thank you for great content.