Morcovii sunt printre cele mai versatile si nutritionale legume disponibile, iar sucul lor este o bautura revigoranta si hranitoare. Plini de vitamine, minerale si antioxidanti esentiali, morcovii si sucul lor ofera o serie de beneficii incredibile pentru sanatatea ta. Iata opt dintre modurile in care aceste minunate radacinoase iti pot imbunatati starea de sanatate:
Morcovii (Daucus carota subsp. sativus) au culoarea portocalie datorita antioxidantilor numiti carotenoizi. Unul dintre acesti carotenoizi este beta-carotenul, un precursor al vitaminei A active, care este responsabil pentru multe dintre beneficii, printre care imbunatatirea imunitatii, protejarea sanatatii pielii si a ochilor si combaterea daunelor radicalilor liberi care pot provoca diferite forme de boli cronice (cancer si boli de inima), arata studiile.
Totodata, morcovii au o bogatie de nutrienti valorosi, iar atunci cand ii consumi sub forma de suc, primesti o doza concentrata din puterea lor de vindecare.
Conform USDA, o cana de morcovi cruzi maruntiti (130 de grame) contine aproximativ:
Calorii: 52,5
Carbohidrati totale: 12,3 g
Fibre: 3,6 g
Zahar: 6,1 g
Grasimi totale: 0,3 g
Grasimi saturate: 0,04 g
Grasimi polinesaturate: 0,1 g
Grasimi mononesaturate: 0,02 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 1,2 g
Sodiu: 88,2 mg (4% DV)
Vitamina A: 1.070 mcg (119% *Doza Zilnica Recomandata)
Vitamina K: 16,9 mcg (14%)
Vitamina B6: 0,2 mg (12%)
Potasiu: 410 mg (9%)
Tiamina: 0,1 mg (8%)
Niacina: 1,3 mg (8%)
*Valoare zilnica: procentele se bazeaza pe o dieta de 2.000 de calorii pe zi.
*Sucul de morcovi este ceva mai mare in carbohidrati decat morcovii cruzi, dar si o sursa mai concentrata de vitamina A, C, K, B6 si potasiu.
Conform USDA, o cana cu suc de morcovi (aproximativ 250 ml) ofera aproximativ:
Calorii: 94,4
Carbohidrati totale: 21,9 g
Fibre: 1,9 g
Zahar: 9,2 g
Grasimi totale: 0,4 g
Grasimi saturate: 0,1 g
Grasimi polinesaturate: 0,2 g
Grasimi mononesaturate: 0,02 g
Grasimi trans: 0 g
Proteine: 2,2 g
Sodiu: 156 mg (7% DV)
Vitamina A: 2.260 mcg (251% DV)
Vitamina K: 36,6 mcg (31% DV)
Vitamina B6: 0,5 mg (29% DV)
Vitamina C: 20,1 mg (22% DV)
Potasiu: 689 mg (15% DV)
Iata un opt moduri in care morcovii iti ajuta organismul:
1.Imbunatatirea vederii
Morcovii sunt bogati in beta-caroten, care este transformat in vitamina A in corpul nostru. Vitamina A este esentiala pentru sanatatea ochilor, ajutand la mentinerea vederii normale si la prevenirea problemelor de vedere legate de varsta, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta, arata studiile. In plus, morcovii contin si doi nutrienti esentiali, pe langa beta-caroten, luteina si zeaxantina, care au rolul de a reduce riscul pierderii vederii cauzate de varsta.
2.Intarirea sistemului imunitar
Vitamina A si antioxidantii prezenti in morcovi joaca un rol crucial in intarirea sistemului imunitar. Acesti compusi ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor si a bolilor, contribuind la sustinerea unei sanatati optime.
3.Promovarea sanatatii pielii
Antioxidantii din morcovi contribuie la mentinerea sanatatii pielii prin combaterea radicalilor liberi si reducerea stresului oxidativ. Consumul regulat de morcovi sau suc de morcovi poate ajuta la reducerea acneei, a inflamatiei si a altor probleme ale pielii, oferind un ten stralucitor si sanatos.
4.Incetinirea procesului de imbatranire
Datorita continutului lor bogat in antioxidanti, cum ar fi beta-carotenul, vitamina C si vitamina E, morcovii contribuie la combaterea efectelor imbatranirii. Acesti antioxidanti protejeaza celulele impotriva deteriorarii cauzate de radicalii liberi, reducand astfel semnele imbatranirii si mentinand pielea si organismul sanatoase si tinere.
5.Mentinerea sanatatii inimii
Consumul regulat de morcovi, poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii si a sistemului cardiovascular – mai ales sucul de morcovi, arata cercetarile. Aceste legume sunt bogate in potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale, si in fibre alimentare, care pot reduce nivelul de colesterol din sange, reducand astfel riscul de boli cardiovasculare.
6.Promovarea digestiei sanatoase
Morcovii sunt o sursa excelenta de fibre alimentare, care sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa. Fibrele ajuta la mentinerea sanatatii intestinale, prevenind constipatia si promovand eliminarea regulata a toxinelor din corp.
7.Controlul greutatii
Morcovii sunt o optiune excelenta pentru cei care isi doresc sa piarda in greutate sau sa isi mentina greutatea sanatoasa. Aceste legume au un continut caloric scazut si sunt bogate in fibre, ceea ce le face sa ofere senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp.
8.Sustinerea sanatatii oaselor
Vitamina K si calciul, prezenti in morcovi, sunt esentiali pentru sanatatea oaselor. Consumul regulat de morcovi poate contribui la mentinerea densitatii osoase si la prevenirea osteoporozei si a altor afectiuni ale oaselor.
SFAT
Site-ul All About Juicing recomanda sa bei sucul de morcovi cu cel putin o ora inainte sau dupa cafea, deoarece aciditatea cafelei poate anula unele dintre efectele alcalinizante ale sucului.
Vezi si: In ce afectiuni este indicata sfecla rosie si cum se administreaza
Vezi si: Sucul Breuss, un bun remediu pentru cancere incipiente
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: