Glicerina este un ingredient versatil si benefic pentru ingrijirea pielii si a parului, recunoscut pentru capacitatea sa de a hidrata, de a calma si de a imbunatati starea acestora. Este un agent umectant natural, care atrage apa in piele si in par, ajutand la mentinerea nivelului optim de hidratare si la imbunatatirea aspectului si sanatatii acestora. Iata cum glicerina poate fi o solutie eficienta pentru pielea uscata, matreata si parul subtire.
In cazul in care esti in cautarea unui nou ingredient pentru a stimula rutina naturala de ingrijire a pielii, poate vrei sa iei in considerare glicerina. Cercetarile arata ca utilizarea ei poate imbunatati starea pielii uscate si chiar poate stimula functia de bariera epidermica.
Ce este glicerina?
Denumita si glicerina sau glicerol, glicerina este un lichid limpede, incolor, inodor, cu gust dulce, care nu este toxic.
Acest compus natural poate proveni din grasimi animale sau uleiuri vegetale (ulei de palmier, de soia sau de nuca de cocos). De asemenea, poate fi facut sintetic din propilena. Totusi, glicerina vegetala este considerata nu numai o optiune mai pura in comparatie cu versiunile pe baza de animale sau sintetice, ci si ecologica.
Glicerina este un umectant, care este considerat un tip de hidratant natural care aduce apa in stratul exterior al pielii din nivelurile mai profunde ale pielii, precum si din aer.
Produsele care contin in mod obisnuit acest ingredient includ produse de spalare pentru fata, creme si lotiuni pentru piele, seruri pentru piele, toner pentru piele, sapun, apa de gura, medicamente pentru tuse, dar si carne procesata, produse din soia, condimente, produse de patiserie si chiar lichid si antigel pentru tigari electronice.
Beneficiile glicerinei pentru piele si par
-Hidrateaza si inmoaie pielea uscata:
Glicerina este un excelent agent hidratant pentru piele, deoarece are capacitatea de a atrage apa si de a o retine in straturile pielii, arata studiile. Prin aplicarea glicerinei pe piele, aceasta ajuta la mentinerea hidratarii si la imbunatatirea texturii si a aspectului pielii uscate.
De asemenea, un studiu din 2016 a comparat glicerina cu alfa hidroxiacizi, acid hialuronic, sorbitol, propilen glicol si butilen glicol si crema cu uree. A fost considerat „cel mai eficient umectant” pentru hidratarea stratului superior al pielii.
-Trateaza si previne matreata:
Proprietatile hidratante ale glicerinei o fac o optiune excelenta pentru tratarea si prevenirea matretii, arata cercetarile. Prin aplicarea glicerinei pe scalp si masarea usoara, aceasta ajuta la hidratarea si la eliminarea excesului de uscaciune si de descuamare a pielii capului, prevenind astfel formarea matretii.
De asemenea, glicerina are proprietati antiinflamatorii pentru a ajuta la ameliorarea mancarimii scalpului.
-Ingrijeste si ingroasa firul de par subtire:
Glicerina poate fi benefica si pentru ingrijirea parului subtire, fragil sau lipsit de volum. Prin aplicarea glicerinei pe par si masarea usoara a scalpului, aceasta ajuta la hidratarea firelor de par, la ingrosarea lor si la imbunatatirea aspectului general al parului subtire si lipsit de volum.
Cum sa folosesti glicerina pentru piele si par:
-Pentru pielea uscata: Adauga cateva picaturi de glicerina in lotiunea ta obisnuita pentru corp sau pentru fata, sau prepara o masca hidratanta combinand glicerina cu alte ingrediente naturale, cum ar fi uleiul de cocos sau mierea.
-Pentru matreata: Amesteca glicerina cu apa de trandafir sau cu ulei de jojoba si aplica pe scalpul uscat, masand usor. Lasa sa actioneze timp de 30 de minute, apoi clateste bine cu apa calduta si sampoaneaza in mod obisnuit.
-Pentru parul subtire: Amesteca glicerina cu ulei de ricin sau cu ulei de migdale dulci si aplica pe parul umed, insistand pe varfuri si pe zonele cu probleme. Lasa sa actioneze timp de 20-30 de minute, apoi clateste bine cu apa calduta.
Sfaturi suplimentare:
- Test de toleranta: Inainte de utilizare, efectueaza un test de toleranta pe o mica portiune a pielii pentru a verifica reactia adversa.
- Utilizeaza cantitati moderare: Foloseste glicerina in cantitati moderate pentru a evita senzatia de lipici sau de greutate excesiva pe piele si pe par.
- Consulta un specialist: Daca ai probleme severe ale pielii sau ale parului, sau daca esti ingrijorat de utilizarea glicerinei, consulta un specialist pentru recomandari personalizate.
!!! Cu utilizarea corecta si regulata, glicerina poate fi o solutie eficienta si naturala pentru imbunatatirea starii si aspectului pielii si a parului, ajutandu-te sa obtii o piele catifelata, fara matreata si un par sanatos si voluminos.
Vezi si: Slugging: O rutina benefica pentru piele sau doar un truc de frumusete?
Vezi si: Cum sa ingrijesti pielea in timpul iernii – Secretele unei pieli radiante
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: