14.1 C
București
marți, octombrie 29, 2024

De ce consumul moderat de ciocolata neagra poate fi benefic pentru inima

Ciocolata neagra, cu aroma sa bogata si textura fina, nu este doar un rasfat pentru papilele gustative, ci si o alegere care poate aduce beneficii semnificative pentru sanatatea inimii. Cu conditia sa fie consumata cu moderatie, ciocolata neagra se remarca prin continutul sau bogat de cacao, furnizand substante care au fost asociate cu imbunatatirea functiei cardiovasculare. In acest articol, vom explora de ce consumul moderat de ciocolata neagra poate fi benefic pentru inima si cum compusii sai influenteaza sanatatea cardiovasculara.

Ciocolata provine din semintele arborelui de cacao, o planta cu un nivel ridicat de minerale si antioxidanti.

Trebuie sa stiti ca ciocolata cu lapte din comert contine unt de cacao, zahar, lapte si cantitati mici de cacao. In schimb, ciocolata neagra are cantitati mult mai mari de cacao si mai putin zahar decat ciocolata cu lapte. Totodata, potrivit Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite, un baton de ciocolata neagra de 100 grame, cu 70-85% cacao, ofera:

  • 604 calorii
  • 7,87 g de proteine
  • 43,06 g de grasime
  • 46,36 g carbohidrati
  • 11,00 g de fibre alimentare
  • 24,23 g zahar
  • 12,02 miligrame (mg) de fier
  • 230,00 mg de magneziu
  • 3,34 mg de zinc

*Procentul de cacao enumerat pe ciocolata se refera la procentul din toate ingredientele pe care le formeaza planta de cacao. Aceasta inseamna ca un produs de ciocolata cu un procent mai mare de cacao poate avea o cantitate mai mare de nutrienti care ii ofera beneficiile.

Iata de ce consumul moderat de ciocolata neagra poate fi benefic pentru inima:

1. Contine flavonoide:

Ciocolata neagra este bogata in flavonoide, compusi antioxidanti care ajuta la combaterea radicalilor liberi din organism. Acesti antioxidanti pot contribui la reducerea inflamatiei si la protejarea celulelor endoteliale, stratul interior al vaselor de sange.

2. Scade presiunea arteriala:

Studiile au indicat ca un consum moderat de ciocolata neagra poate contribui la scaderea tensiunii arteriale. Anumite substante din cacao, cum ar fi flavonoidele si oxidul de azot, pot relaxa vasele de sange, facilitand astfel circulatia sanguina si reducand presiunea arteriala.

De asemenea, o analiza a studiilor a aratat ca cei care consuma ciocolata de 3 ori pe saptamana scad riscul de boli cardiovasculare cu 9%. O alta revizuire a sugerat ca un consum de 45 g ciocolata pe saptamana scade riscul de boli cardiovasculare cu 11%.

3. Imbunatateste nivelul de colesterol:

Ciocolata neagra poate avea un impact pozitiv asupra profilului lipidic, contribuind la cresterea nivelului de colesterol HDL (colesterolul bun) si la reducerea nivelului de colesterol LDL (colesterolul rau), arata un studiu. Aceasta poate avea un efect protector asupra sistemului cardiovascular.

4. Previne formarea placilor de aterom:

Substantele antioxidante din ciocolata neagra pot ajuta la prevenirea formarii placilor de aterom in artere. Placile de aterom reprezinta depozite grase care pot restrictiona fluxul sanguin si creste riscul de boli cardiovasculare.

5. Stimuleaza fluxul sanguin cerebral:

Studiile au aratat ca ciocolata neagra poate contribui si la imbunatatirea fluxului sanguin catre creier. Acest aspect poate avea beneficii pentru functia cognitiva si poate reduce riscul de boli neurodegenerative asociate cu fluxul sanguin insuficient in zona cerebrala.

6. Are efecte antiinflamatorii:

Ciocolata neagra contine compusi cu potentiale efecte antiinflamatorii, reducand astfel riscul de inflamatii cronice care pot afecta vasele de sange si inima.

7. Mentine sensibilitatea la insulina:

Consumul moderat de ciocolata neagra a fost asociat cu imbunatatirea sensibilitatii la insulina, reducand riscul de diabet de tip 2, o afectiune care poate influenta negativ sanatatea cardiovasculara.

Cum sa alegeti si sa consumati ciocolata neagra in mod responsabil:

  • Alegeti ciocolata cu continut ridicat de cacao: Optati pentru ciocolata cu cel putin 70-80% continut de cacao pentru a obtine beneficii maxime.
  • Consumati cu masura: Desi aceasta ciocolata poate aduce beneficii, este important sa o consumati in mod moderat pentru a evita aportul excesiv de calorii si zahar.
  • Selectati calitatea: Optati pentru ciocolata de calitate, fara aditivi inutili sau arome artificiale.

Vezi si: Ciocolata din 3 ingrediente

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole