3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Top 23 de minerale importante pentru organismul nostru

Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului nostru pentru a functiona corespunzator. Acestea sunt elemente chimice inactive, dar care in organismul nostru sunt necesare pentru construirea tesuturilor, declansarea contractiilor musculare, reactiilor nervoase sau pentru coagularea sangelui. De asemenea, mineralele ajuta si la mentinerea echilibrului acido-bazic care pastreaza pH-ul organismului neutru.

Iata mai jos cele mai importante minerale pentru organismul nostru:

Fierul (Fe)

Carenta de fier afecteaza productia de globule rosii (hemoglobina). Persoanele care sufera de anemie feripriva prezinta deseori simptome de oboseala sau slabiciune si tind sa se albeasca la fata.
Cele mai importante surse de Fe sunt carnea, carnatii si ficatul, deoarece laptele si ouale ingreuneaza asimilarea fierului, in timp ce painea alba, cu toate ca are o rata de resorbtie buna, nu are o concentratie de fier decat de cca. 10% din cea a painii integrale.
Numeroase alimente vegetale contin printre altele si foarte mult Fe, cum ar fi condimentele (coriandru uscat, patrunjelul, piperul negru si scortisoara), pastaile (lintea), semintele de cereale (in special grau incoltit), oleaginoasele (susanul, macul, etc.), alunele si alte alimente (cum ar fi drojdia de bere care are 20 mgFe/100) . De exemplul, fasolea alba si boabele de soia contin la 100 kcal pana la opt ori mai mult Fe decat carnea de vita, scortisoara chiar de peste douazeci de ori mai mult. Prin urmare „te hraneste ceea ce asimilezi si nu cat mananci”. In general pentru o mai buna asimilare a fierului in organism se consuma fructe precum: portocalele, capsunile si grapefruitul.

Alimente indicate: sfecla rosie, spanac, ficat sau splina de vita sau vitel-gratar sau fiarta. Grau incoltit, maduva de oase de vita, carne, cereale incoltite, galbenus de ou, patrunjel, macris, morcovi, varza, ciuperci, fructe de sezon.
Combinatii de sucuri:
-50 ml sparanghel, 150 ml morcovi.
-100 ml morcovi, 100 ml spanac.
-180 ml varza, 20 ml suc patrunhel.
-100 ml sfecla, 100 ml spanac.
-100 ml sfecla, 50 ml urzici, 50 ml patrunjel
-50 ml sfecla, 50 ml morcovi, 20 ml patrunjel, 30 ml telina.

Calciul

Calciul indeplineste cel putin urmatoarele functii in organism :
– este un element esential pentru contractia tuturor muschilor
– constituie un factor de coagulare a sangelui
– intervine in permeabilitatea si-n dinamica vasculara, dilatand vasele cu cresterea fluxului sangvin dintr-un teritoriu vascular, sau determinand vasoconstrictie, cu diminuarea fluxului sangvin din aceeasi zona
– efect diuretic slab
– efect antiinflamator usor spre moderat
– efect hipoglicemiant slab
– asigura functionarea normala a sistemului nervos central, participand la generarea si transmiterea influxului nervos. Mareste rezistenta sistemului nervos la stres si combate insomnia. Ar fi bine daca la o persoana suferinda de insomnie cronica si rebela i-ar fi controlat si nivelul calcemiei, care adesea este scazut. Corectarea acestui deficit rezolva frecvent problema.
– creste rezistenta osoasa
– face parte din substanta „ciment” intercelulara
– are o contributie minima si la absorbtia intestinala a Fierului
– aportul a 1 g pe zi reduce incidenta HTA cu 10-15%
– un aport corespunzator de Calciu in perioada graviditatii previne instalarea preeclamsiei si a eclamsiei. De-asemenea, proteinuria si edemele sunt exceptionale. Atentie: un deficit de Calciu la gravide este capabil sa predispuna viitorul copil la cataracta!
– poseda activitate antiaritmica cardiaca. In deficitele de Calciu, inima incepe sa bata neregulat, ceea ce-n limbaj medical se traduce prin aritmii, unele cu potential de risc vital
– stimuleaza secretia gastrica acida
– activeaza tripsina si lipaza pancreatica, 2 enzime esentiale in digestia intestinala a proteinelor
– s-a observat ca persoanele care au un aport suficient de Calciu sunt grevate de o incidenta redusa a cancerului de colon
– reduce frecventa si amplitudinea reactiilor alergice. Este un element chimic ce poseda si un efect anti-soc
– asigura activitatea optima a unor enzime
– reducerea concentratiei plasmatice a Calciului este insotita adesea de o crestere a absorbtiei intestinale a Plumbului, cu acumularea si depunerea consecutiva a acestui metal toxic in oase si dinti

Surse optime de Calciu (in mg la 100 grame de produs):
– semintele de mac 968
– prune uscate 840
– susan 783
– cartof 523
– pulberea de roscove 352
– soia 260
– migdale 252
– ciuperci 250
– morcov 242
– alune 209
– creson 200
– semintele de in 198
– smochine uscate 170
– spanac 133
– laptele de vaca 125 mg / 100 ml (problema laptelui de vaca devine pe zi ce trece tot mai controversata : exista studii recente care afirma ca la adult acesta ar produce mai degraba scoaterea Calciului din oase, decat sa fie o sursa calcica demna de incredere)
– linte 118
– banane 110
– fasole 106
– fulgi de ovaz 71
– masline 61
– coacaze 57
– mure 52
– mazare 49
– apa de izvor, plata si cea minerala intre 30-150 mg / 1 litru ;
– orice planta cu frunze verzi, poate fi considerata drept o sursa atat de Magneziu cat si de Calciu.

Fosforul

– necesar: 800-1000 mg/zi
– functii: – participa la structura de rezistenta a oaselor alaturi de Calciu
– intra in structura unor lipide complexe (fosfo-lipide) cu rol in formarea membranei celulare si a tecii de mielina a celulelor nervoase
– intra in structura lecitinei
– ajuta si la contractia musculara
– surse (in mg la 100 g produs) : grau incoltit (1050), bobul de grau integral (423), arahide (400), nuci (380), alune (337), fasole (309), fulgi de ovaz (300), linte (242), ciuperci (130), smochine (116), orez decorticat (104), morcovi (102), castane (85), mazare, varza, soia, usturoi, ceapa, caisa, struguri, mar, polen, bostan, cicoare, spanac, hrisca, para, papadie, vanata, sfecla rosie, curmale, masline, pepene galben, cartofi, praz, telina, salata, gutui, ananas, anason, banane, cirese, fragi, naut, mere, prune, cirese, mei, piersici, portocale, semintele de in.

Sodiul (Natriu)

– necesar: 2 g/zi. Tratamentul diuretic intempestiv, transpiratiile profuze si dieta hiposodata pot produce stari asociate cu un deficit de Sodiu.
– functii: – asigura diferenta de potential transmembranar, alaturi de Potasiu
– asigura conducerea influxului nervos
– are o capacitate deosebita de a retine apa in corp, iar in exces determina cresterea tensiunii arteriale sau/si edeme
– esential pentru buna functionare a sistemului nervos central
– asigura volumul si calitatea mediului intern. Un atom de sodiu este capabil sa retina 8-12 molecule de apa
– mentine permeabilitatea normala a membranelor celulare
– surse: larg raspandit in cereale, legume si fructe, la valori de sub 100 mg/100 g produs, cu exceptia spanacului (510) si a ciupercilor (200). Alimentele de origine animala contin toate cantitati de Sodiu superioare valorii de 100 mg%.

Potasiul (Kalium)

– necesar: 3-4 g/zi. Medicatia diuretica, alcoolismul, diareea si diabetul zaharat sunt stari insotite de deficite ale Potasiului in corp.
– functii: – asigura diferenta de potential trans-membranar al tuturor celulelor, alaturi de Sodiu
– participa la conducerea influxului (curentului) nervos
– mentine tensiunea arteriala la valori cat mai apropiate de normal
– participa la buna contractie a inimii (si a muschilor scheletici), regularizand ritmul cardiac
– surse (in grame/100 g produs): masline (1), smochine (0,98), cartofi, castane, ovaz (0,5), ciuperci (0,4), spanac (0,375), caise (0,3), cirese (0,25), piersici (0,23), vinete (0,22), grape-fruit (0,19), pere (0,13), mere (0,12), sfecla rosie, drojdii, banane, boabe de cereale, leguminoase, vegetalele crucifere, struguri, prune, curmale, alune, nuci, migdale, polen, ceapa, usturoi, cicoare, soia, salata, mazare, morcovi, telina, sparanghel, patrunjel, naut.

Clorul

– necesar: 5 grame / zi
– functii: – esential pentru transmiterea influxului nervos
– din el stomacul face acid clorhidric pentru a asigura pH-ul optim al digestiei
– intra in structura multor proteine structurale
– surse (mg / 100 g produs): ciuperci (800), smochine (55), vinete (50), coacaze negre (15), alune, salata, mere, pere, grape-fruit, orez, piersici, struguri, caise.

Fluorul

– necesar: 4 mg/zi
– functii: – creste rezistenta smaltului dentar
– accentueaza depunerea de Calciu in oase si previne aparitia osteoporozei
– surse: cerealele integrale, cartofi, sparanghel, caise, struguri, ceai, lapte, ridichi, rosii.

Bromul

– necesar
– functii: este un element care participa la asigurarea unei stari de confort psihic, de calm, liniste. In exces poate scadea serios potenta sexuala, fenomen rar intalnit datorita etiologiei alimentare
– surs : mere, struguri, fragi, caise, pepene galben, portocale, smochine, coacaze, usturoi, sfecla rosie, sparanghel, morcov, telina, varza, ceapa, praz, ridiche.

Iodul

– necesar: 200 micrograme pe zi
– functii: – asigura sinteza hormonilor tiroidieni
– previne depozitarea colesterolului in artere si-i inlesneste catabolismul
– protejeaza impotriva radiatiilor ionizante in special glanda tiroida
– iodura de potasiu este cunoscuta de multi ani ca un expectorant eficient
– surse: usturoi, ceapa, praz, creson, spanac, varza, morcov, nap, salata, ridiche, sparanghel, rosii, mere, pere, struguri, ananas, ciuperci, fragi, cereale integrale, patrunjel, aloe, sarea iodata.

Magneziul

– necesar: 350 mg/zi. Stresul, dulciurile concentrate, alcoolul, o parte din medicatia diuretica, sarcina si alaptarea, diabetul zaharat determina pierderi mari de Magneziu ! Absorbtia sa este redusa printr-un exces de Calciu si / sau de fosfati alimentari.
– functii: – sedativ, calmant nervos si anti-convulsivant. Determina diminuarea reactiilor de raspuns din partea sistemului nervos la stimulii externi, favorizand astfel instalarea perioadelor de somn fiziologic
– anti-migrenos de prima mana
– este metalul care activeaza peste 300 de sisteme enzimatice
– este un co-factor al enzimei creatin-kinaza, care transforma creatina musculara in fosfo-creatina, substanta energetica de baza pentru asigurarea contractiei musculare. Este implicat astfel in sinteza si utilizarea legaturilor fosfat macroergice. De concentratia mitocondriala de Mg2+ depinde nemijlocit generarea de energie celulara si consecutiv, buna sau slaba functionare, viata sau moartea celulei respective
– participa la sinteza transportatorilor de H+ si e-
– participa la sinteza si activarea enzimelor necesare in cele 3 metabolisme (protidic, glucidic si lipidic)
– constituie un element esential pentru structura si functiile mitocondriilor
– determina si mentine integritatea structurala si functionala a lanturilor ADN si a cromozomilor
– rol important in permeabilitatea selectiva a membranei celulare
– intareste peretele venos si se opune formarii de dilatatii varicoase
– functioneaza ca o substanta blocanta de Calciu la nivelul peretelui arterial, reducand valorile tensiunii arteriale. Are si un rol anti-coagulant slab
– deprima centrii ectopici cardiaci, mentinand ritmul cardiac regulat. Terapia profilactica folosind Mg2+ la pacientii care aveau probleme cardiace severe (post-infarct, cardiopatie ischemica avansata, cardio-miopatii etc.) a redus semnificativ riscul mortii subite prin aritmii severe
– metal cu proprietati anti-tumorale
– relaxeaza musculatura uterina (rol important pentru sindromul premenstrual (SMP) si pentru combaterea contractiilor uterine dureroase din sarcina) si cardiaca, prelungind diastola si irigarea cu sange a inimii. La fel cum contractia musculara este realizata primordial de catre Calciu, relaxarea musculara se realizeaza pe seama Magneziului. Diminua semnificativ frecventa migrenelor din cadrul SPM
– determina acumularea de masa musculara si amplifica biosinteza in celulele musculare
– este activat la parametrii normali sistemul complementului
– stimuleaza sinteza DOPA-minei (preventiv si curativ in boala Parkinson)
– cresterea raportului Ca2+ / Mg2+ in sange este un marker de depresie majora, la fel ca si cresterea raportului Cu2+/Mg2+
– are si efect laxativ ; vegetarienii si datorita acestui efect au sanse minime de a fi constipati
– are loc o scadere a TG, LDL-C si a VLDL
– reduce semnificativ mortalitatea la pacientii care au suferit un infarct miocardic
– contribuie la reglarea si mentinerea temperaturii normale a corpului
– creste concentratia serica a imunoglobulinelor A, M si G
– scade cantitatea de imunoglobuline E si consecutiv, riscul alergic
– se reduce cantitatea de citokine limitandu-se orice proces inflamator
– creste numarul limfocitelor B
– impiedica formarea calculilor renali si biliari calcici
– moduleaza excitabilitatea neuro-musculara si ajuta la conducerea influxului nervos
– previne instalarea pre-eclamsiei si eclamsiei gravidice, iar aceasta din urma se trateaza tocmai cu MgSO4 intravenos
– surse (mg / 100 g produs): spirulina (850), curmalele (650), ciupercile (500), semintele de floarea soarelui (420), grau incoltit (342), migdale (252), soia (242), nuca (185), fulgii de ovaz (180), bobul (164), cerealele integrale (120-130), faina integrala de grau (109), spanac, naut, aloe vera, cartofi, sfecla rosie, castravete, orice vegetal cu frunze verzi, mei, salata, ridiche, macris, smochine, castane, banane, alune, polen, caise, ananas, mere, pere, cirese, uleiul de catina.

Zincul

– necesar: 15-20 mg/zi. Atentie : stresul poate produce eliminarea a peste 8 mg de Zinc pe zi pe cale urinara, in timp ce cura citostatica ii reduce absorbtia si-i mareste eliminarea ! Medicatia diuretica, alcoolismul cronic, dieta bogata in Fosfor (carne si lactate) si fibre vegetale (la un aport de peste 50 g pe zi !), sarcina si alaptarea sunt stari insotite de pierderi mari de Zinc.
– functii: – grabeste vindecarea si cicatrizarea ranilor
– potenteaza alaturi de Cupru si Mangan efectele enzimei SOD
– intra in compozitia a peste 70 de metalo-proteine (printre care si a insulinei, heparinei) si a unor enzime
– este un anti-oxidant redutabil pentru radicalii liberi
– previne si trateaza eficient depresiile, alaturi de Cupru
– metal cu efecte puternice anti-tumorale
– este un antagonist al Calciului
– intervine in formarea normala a globulelor sangvine (rol anti-anemic si anti-leucemic). Stimuleaza cresterea numarului de leucocite (globule albe) in periferie
– este esential pentru maturarea limfocitelor T din timus
– stimuleaza hipofiza si glandele sexuale, reglandu-le in acelasi timp si functia
– previne si combate eficient degenerarea maculara (petei galbene de pe retina)
– creste potenta si mareste dorinta sexuala (prin stimularea secretiei testosteronului – pe care prolactina l-ar inhiba – la ambele sexe)
– reduce semnificativ frecventa racelilor
– este extrem de util in boala Wilson, ajutand la eliminarea excesului de Cupru
– protejeaza organismul de efectele toxice ale Cadmiului si Plumbului, inhibandu-le absorbtia lor din intestin
– creste apetitul
– participa la metabolismul energetic, la sinteza si degradarea proteinelor, cat si la sinteza acizilor nucleici. Ajuta la metabolismul vitaminei A
– intervine si-n mentinerea echilibrului acido-bazic
– favorizeaza eliminarea CO2-ului din celule
– participa la sinteza colagenului
– asigura sensibilitatea gustativa, olfactiva si tactila normala
– ajuta la disparitia petelor galbene si a striurilor unghiale
– favorizeaza contractiile musculare
– creste concentratia testosteronului si a hormonului FSH
– sunt studii in curs referitoare la utilitatea sa in tratamentul schizofreniei, acneei juvenile si al ulcerului gastric si duodenal. Rezultatele preliminare insa sunt promitatoare
– intensifica activitatea enzimei alcool-ehidrogenaza si o inhiba pe cea a anhidrazei carbonice
– anti-artritic bun
– inhiba secretia de prolactina, care daca ar stimula productia de testosteron, ar determina o hipertrofie prostatica. Mentine astfel glanda la dimensiuni normale si se opune adenomului de prostata
– este un inductor enzimatic pentru enzimele care contribuie la transcrierea corecta a informatiei genetice de la nivelul ADN si ARN. S-a descoperit ca in sangele bolnavilor de SIDA cantitatea de Zinc este foarte redusa, si se presupune ca suplimentarea cu Zinc a dietei acestor pacientilor ar avea rezultate notabile impotriva bolii
– participa la metabolismul vitaminei A
– asocierea Zinc + Cupru realizeaza beneficii notabile in dereglarile hipofizo-ovariene si testiculare
– asocierea Zinc + Cobalt + Nichel este utila in tulburari pancreatice si hipofizare
– asocierea Zinc + Magneziu + Fier contribuie la cresterea capacitatii de memorizare
– asocierea Zinc + Magneziu + vitamina B6 determina cresterea concentratiei plasmatice a testosteronului
– surse : nucile, castanele, stridiile, afinele, germenii de grau, cereale integrale, piersici, portocale, banane, cirese, ciuperci, pere, mere, smochine, susan, migdale, aloe vera, cerealele integrale, sfecla rosie, rosia, spanac, varza, salata, usturoi, caisa, vinete, seminte de dovleac, migdale.
Organele corpului uman care concentreaza Zincul sunt : prostata, rinichii, ficatul, oasele, creierul, retina si muschii. S-a constatat ca in SIDA si diabetul zaharat exista concentratii sangvine foarte scazute ale Zincului, iar suplimentarea alimentatiei cu acest metal a adus beneficii semnificative.

Cuprul

– necesar: 2,5 – 3 mg/zi
– functii: – anti-oxidant puternic si anti-cancerigen
– previne alterarea si oxidarea AG nesaturati si-n special a celor 3 AG omega 3
– contribuie la integritatea membranelor celulare
– previne si trateaza eficient depresiile alaturi de Zinc
– determina cresterea usoara a HDL-C
– asigura pigmentarea normala a parului
– limiteaza formarea radicalilor liberi
– asigura cresterea si dezvoltarea armonioasa a organelor si celulelor
– creste apararea imuna
– mentine vasele arteriale curate (de ateroscleroza) si elastice
– are si efect anti-coagulant
– implicat in formarea globulelor rosii, ajutand la transferul Fierului pe Hemoglobina si prin aceea ca intervine in absorbtia si-n utilizarea Fierului pentru hematopoeza
– ajuta la formarea calusului in fracturi
– mentine integritatea mielinei (beneficii in boala numita “scleroza in placi”)
– participa la sinteza colagenului alaturi de vitamina C
– reduce simptomele artritei
Deficitul de cupru antreneaza si urmatoarele tulburari : defecte de absorbtie si metabolizare ale Fierului, anemia refractara la Fier, aparitia enteropatiei specifice cu pierderi consecutive de Cupru, creste rata aparitiei de sugari distrofici si prematuri, a sindromului mielodisplazic, a osteoporozei, se constata anomalii neurologice, reducerea diferentierilor celulare, aritmii cardiace, hipotiroidie, transformare megaloblastica a seriei albe.
– surse: nuci, castane, varza, migdale, alune, cirese, mere, portocale, struguri, grape-fruit, polen, gutui, lamai, pere, piersici, smochine, caise, masline, cereale integrale, sfecla rosie, nap, ceapa, spanac, cicoare, praz, cartof, rosii.

Manganul

– necesar : 3 mg/zi. Un aport crescut de Fier este responsabil uneori de un deficit al Manganului
– functii : – anti-oxidant puternic, avand proprietati anti-tumorale marcate
– impreuna cu Zincul si Cuprul, este metalul care stimuleaza functia enzimei SOD
– necesar structurii osoase normale si a cartilajului articular
– este implicat in sinteza hormonilor sexuali
– asigura functionarea optima a creierului, stimuland sinteza DOPA-minei. Aceasta substanta, in afara faptului ca este un puternic anti-reumatic, este in stare sa amelioreze simptomele bolii Parkinson (boala caracterizata tocmai prin scaderea numarului neuronilor producatori de DOPA-mina)
– util in tratamentul schizofreniei si al unor boli neurologice
– stimuleaza absorbtia vitaminelor C, H si B1
– anti-alergic si desensibilizant redutabil
– asocierea Mangan + Cobalt este utila in tratamentul tulburarilor de memorie, sindromul premenstrual, anxietate, colite spastice, tulburarilor de menopauza
– surse : nuci, castane, aloe vera, tarate, sparanghel, spanac, vinete, pere, mere, cereale integrale, usturoi, ceapa, praz, varza, sfecla rosie, telina, morcov, papadie, polen, caisa, cartof, ciuperci, cicoare, patrunjel, portocale, smochine, capsuni, struguri, uleiul de catina.

Sulful

– necesar
– functii: – intra in compozitia multor proteine de rezistenta din tendoane, muschi si firul de par, asigurand si rezistenta cartilajelor articulare. Face parte si stimuleaza sinteza colagenului.
– asigura integritatea pielii, mucoaselor si gingiilor
– scade sensibilitatea in fata alergiilor
– creste rezistenta organismului la infectii
– face parte din structura insulinei (“puntile” de sulf)
– participa la metabolismul intermediar si la respiratia celulara
– surse : varza, usturoi, ceapa, praz, ridichi, ridiche neagra, cartof, castravete, morcov, spanac, patrunjel, soia, vinete, smochine, papadie, cereale integrale, piersici, grape-fruit, cirese, pere, mere, caise, ananas, alune, polen, migdale, gutui, curmale, nuci, fragi.

Seleniul

– necesar: 100 micrograme/zi. Carnea, alcoolul si fumatul ii blocheaza absorbtia ! Prin ejaculare se pierd cantitati sporite de Seleniu !
– functii: – element anti-oxidant cu proprietati anti-tumorale exceptionale
– previne acumularea unor metale grele in corp si le grabeste eliminarea : Mercur, Arsen, Cupru (daca acesta risca sa ajunga la niveluri plasmatice toxice !), Cadmiu
– stimuleaza sinteza si efectele glutation-peroxidazei, enzima extrem de potenta anti-tumoral, care nu poate functiona in absenta Seleniului
– stimuleaza sinteza de imunoglobuline
– impiedica degenerarea musculaturii striate
– amelioreaza simptomele legate de menopauza, in special bufeurile de caldura
– anti-ATS de forta
– protejeaza Fe2+ din hemoglobina impotriva oxidarii la Fe3+
– anti-reumatic puternic
– mareste apararea imuna
– protejeaza ficatul de infiltratia grasa
– controleaza functia secretorie normala a pancreasului
– previne si trateaza eficient matreata
– surse: usturoi, ceapa, praz, afine, cereale integrale, grau incoltit, aloe vera, seminte de susan si fistic, sparanghel, leguminoase, zarzavaturi, rosii.

Siliciul

– necesar: 20-30 mg/zi
– functii: – element cu proprietati anti-tumorale
– participa la sinteza fibrelor elastice
– previne formarea artrozelor (fiind si un anti-reumatic de potenta medie), rahitismul si intarzierile de crestere, creste rezistenta osoasa si dentara, consolideaza rapid osul fracturat
– amelioreaza nivelul glicemic in diabetul zaharat
– ajuta la asimilarea Fosforului si la fixarea Calciului in oase
– combate astenia si unele boli nervoase
– are proprietati hemostatice
– intareste fanerele (piele, unghii, par)
– frecventa tuberculozei este invers proportionala cu procentul de Siliciu din corp
– are proprietati anti-ATS intense
– favorizeaza eliminarea deseurilor, participand la procesul de detoxificare al corpului
– ajuta la dezvoltarea normala fetala
– surse: apa potabila (20-50 mg la litru), usturoi, ceapa, praz, cereale integrale, mere, struguri, lamai, sfecla rosie, naut, fasole verde.

Vanadiul

– necesar
– functii: – reduce nivelul colesterolului sangvin
– este capabil sa imite efectele insulinei si in special sa realizeze transportul insulinei in celule. Rol excelent in diabetul zaharat
– creste sensibilitatea la insulina in prezenta Vanadiului
– participa la cresterea si dezvoltarea armonioasa a tuturor celulelor si tesuturilor, intr-o cantitate infinitezimala
– ajuta la formarea structurii normale a oaselor
– impiedica transformarea glucidelor in lipide, cat si depozitarea acestora din urma
– surse: fulgii de ovaz, ciuperci, germenii de grau, cerealele integrale, painea neagra, mararul si ridichile.

Nichelul

– necesar
– functii: – stimulator pancreatic al secretiei de insulina
– activeaza unele enzime : tripsina, arginaza, carboxilaza hepatica
– intervine in metabolismul glucozei
– determina cresterea si dezvoltarea fetala normala
– mentine integritatea membranelor celulare
– stabilizeaza acizii nucleici si se opune degradarii lor, cat si a transcriptiei gresite a informatiei genetice
– asigura functionarea normala a tiroidei si a cortico-suprarenalei
– reduce nivelul seric al colesterolului
– intareste firul de par
– scade frecventa bolilor alergice si a astmului bronsic
– este extrem de important pentru desfasurarea normala a majoritatii functiilor hepatice
– se comporta in unele procese chimice drept un antagonist al Zincului
– surse: morcov, struguri, rosii, fasole boabe si verde, ceapa, varza, creson, spanac.

Cromul

– necesar: 10 – 60 micrograme zilnic. Efortul fizic intens reduce rezervele organismului de Crom.
– functii: – creste HDL-C, scade colesterolul total sangvin si trigliceridele, amplificand efectele vitaminei B3
– participa la sinteza AG si a colesterolului hepatic
– scade vascozitatea sangelui
– participant in procesul producerii de energie celulara
– mareste sensibilitatea la glucoza, lucru esential pentru diabetici (carenta determinand intoleranta la glucoza si imbatranire prematura), scade glicemia, potenteaza efectele insulinei, fiind un co-factor al acestui hormon
– diminua cantitatea de tesut adipos
– participa la formarea de fibre musculare
– implicat in maturarea globulelor rosii
– contribuie la formarea si maturarea spermatozoizilor
– consumul de Crom (-picolinat) reduce frecventa cataractei
– surse: cereale integrale, germeni de grau, drojdii, ficat, carne, branza, carnea de pasare, legumele.

Litiul

– necesar: 0,2 – 0,6 mg/zi. Alcoolul ii blocheaza absorbtia si-i accentueaza eliminarea !
– functii: – echilibrant psihic, indicat impotriva insomniei, anxietatii, oboselii si al starilor depresive
– antagonist al Potasiului
– stimuleaza eliminarea ureei si din acest motiv este considerat un metal anti-gutos
– creste rezistenta organismului la infectii si sub stres
– favorizeaza eliminarea toxinelor din corp
– stimuleaza metabolismul celular
– util in tratamentul hipertiroiilor, leucopeniilor si al dermitelor seboreice
– mareste capacitatea de efort
– participa la sinteza prostaglanginelor din AG esentiali
– surse: cereale integrale, grau incoltit, fructe

Germaniul (organic !)

– necesar: 0,4 – 1,5 mg/zi
– functii: util in preventia si tratamentul multor boli :
– cancere cu diverse localizari : colon, prostata, san, plamani, ovar, col uterin. Este un element cu proprietati anti-tumorale importante. Stimuleaza concomitent superoxid-dismutaza, glutation-peroxidaza si catalaza!
– leucemii, SIDA
– astm bronsic
– gastrite si ulcere
– diabet
– angina pectorala, HTA, ATS, infarct miocardic, sd. Raynaud
– boli psihice: psihoze depresive, schizofrenie, boala Parkinson, epilepsie, autism
– boli oculare: cataracta, glaucom, inflamatii si dezlipire de retina
– are o actiune anti-virala si anti-fungica
– stimuleaza imunitatea: creste productia de gama-interferon si de limfokine, cat si numarul de macrofage, limfocite Tk si de supresoare
– combate osteoporoza si artrita reumatoida
– suprima durerile menstruale
– rol fundamental in cura de dezintoxicare dupa acumularea de Mercur in corp
– element anti-oxidant puternic si anti-mutagen
– scade concentratia colesterolului sangvin
– mareste biodisponibilitatea oxigenului la nivel celular
– surse: usturoi, taratele de cereale si cerealele integrale, aloe, nuci, uleiuri vegetale, fasole, morcovi, broccolli, conopida, rosii, radacina de Ginseng.

Borul

– necesar: 1,5 – 3 mg/zi, necesar ce creste odata cu varsta.
– functii: – stimulator al sintezei steroizilor naturali anabolizanti ai corpului
– intareste semnificativ oasele prin stimularea absorbtiei si fixarii Calciului si Magneziului. Ajuta la activarea (hidroxilarea) vitaminei D3
– previne osteoporoza
– influenteaza semnificativ activitatea parathormonului
– util in tratamentul artritei reumatoide. Lipsa sa din sol se insoteste de cele mai multe ori de cresterea frecventei bolilor reumatismale pentru populatia din zona geografica respectiva
– previne si combate eliminarea de Calciu si Magneziu pe cale urinara
– cantitati mici de Bor pot dubla nivelele de estrogen si testosteron
– stimuleaza metabolismul energetic, crescand productia de energie a corpului
– surse: pere, mere, grape-fruit, struguri, nuci, orez integral, broccolli, frunzele verzi comestibile.
Glandele paratiroide contin cantitati mari de bor

Molibdenul

– necesar: 75 – 250 mg/zi (care se obtine de regula usor prin dieta)
– functii: – esential in metabolismele glucidic, protidic si lipidic, cat si al Cuprului si Sulfului
– intervine in procesele de oxido-reducere de la nivel celular
– face parte din componenta unor enzime : alcool-dehidrogenaza, xantin-oxidaza, nitrat-reductaza si sulfit-oxidaza
– la consumatorii de cafea, transforma purinele in acid uric
– in asociere cu vitamina B2, determina fixarea Fierului pe Hemoglobina
Se acumuleaza in ficat, creier, rinichi, splina, plamani, oase si piele.
– surse: nuci, apa, laptele, taratele si cerealele integrale, vegetalele colorate in verde intens, legume, lapte, ficat, dar cantitatea sa variaza foarte mult in functie de continutul de Molibden din sol.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

Cititi si: Afla totul despre vitaminele de care corpul nostru are nevoie

Sursa foto: freepik.com

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole