15.5 C
București
vineri, octombrie 25, 2024

Fructele kaki. Ce beneficii pentru sanatate au „piersicile japoneze”

Kaki este un fruct exotic, foarte delicios, numit și „piersica japoneza”, iar denumirea lui provine dintr-un cuvant grecesc din Antichitate ce inseamna „fructul zeilor”. Fructele kaki sunt unele dintre fructele cu cel mai bogat continut nutritional ce include vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina P si vitamina C, dar si minerale (sodiu, potasiu, magneziu, seleniu si cantitati mici de fier si zinc).

fructele kaki (2)

Studiile arata ca acest fruct este mai bogat in potasiu decat banana si are de doua ori mai multe fibre decat merele. De asemenea, contine carbohidrati de calitate si la fel de multi antioxidanti ca ceaiul verde.

Iata mai jos ce beneficii pentru sanatate au fructele kaki:

  • In urma unor studii de specialitate, s-a dovedit ca fructele kaki sunt printre putinele fructe care ucid celulele canceroase de la san, colon si prostata fara sa afecteze celulele sanatoase. Cercetatorii atribuie aceasta calitate flavonoidului fisetina, o substanta prezenta in fruct.
  • Fructele kaki sunt excelente in curele de slabire. Acestea sunt sarace in calorii, doar 70 la suta de grame si nu au aproape deloc grasimi. De asemenea, au multe fibre dietetice si contin zeaxanthin, un antioxidant excelent.
  • Dupa cum spuneam, fructul kaki este bogat si in antioxidanti, acestia contribuind la prevenirea aterosclerozei si la reducerea stresului oxidativ.
  • Bogat in vitamine si minerale, fructuele kaki ajuta la cresterea imunitatii. Este indicat consumul de kaki in preventia bolilor de sezon si a virozelor respiratorii. Continutul ridicat de vitamine A si C ajuta organismul sa consolideze sistemul imunitar si sa lupte impotriva racelii. In cazul durerilor de gat, se recomanda un suc diluat dintr-un fruct cu un pahar de vodca sau apa, se clateste la fiecare 2-3 ore.
  • Kaki face parte din categoria alimentelor alcaline, avand proprietatea de a scadea aciditatea gastrica, dar si aciditatea din sange, regland astfel metabolismul.
  • Datorita continutului mare de potasiu, acest fruct are proprietati diuretice, fiind de un real folos in cazul celor care se lupta cu valori crescute ale tensiunii arteriale.
  • Kaki are un continut ridicat de carbohidrati, nutrienti care ajuta la intarirea muschiului inimii.
  • Bogat in glucide de buna calitate, kaki stimuleaza activitatea creierului si combate depresia.
  • Fructul kaki ajuta si la imbunatatirea acuitatii vizuale, datorita continutul ridicat de vitamina A.
  • Kaki este excelent si pentru rinichi. Magneziul, care este prezent in acest fruct, ajuta la excretarea sarii de sodiu si amelioreaza activitatea rinichilor. Pentru efectul diuretic ar trebui sa mananci cate 3-4 fructe pe zi, alternandu-le cu lapte cald.
  • Este ideal si in combaterea anemiei. Continutul ridicat de fier, fac din kaki un adevarat remediu in tratarea anemiei.

Fructele kaki sunt ideale si pentru frumusete

  • Kaki ajuta la stimularea cresterii parului si a unghiilor, dar este indicat si pentru pielea uscata, arsa de soare sau ridata. Consumul regulat de kaki face pielea luminoasa si cu un aspect mai tanar. De asemenea, daca ai porii dilatati, cu tendinta de acnee, cosmeticienii recomanda sa se aplice o masca dintr-un amestec de pulpa de kaki si galbenus de ou. Aceasta masca ar trebui sa fie tinuta timp de 10-15 minute, apoi sa clatesti fata cu apa rece.
Atentie!

Pentru a profita de aceste beneficii, este suficient sa mancati 1-2 fructe de kaki coapte pe zi. Acorda o atentie marita la dungile pe coaja fructului: cu cat acestea sunt mai multe, cu atat fructul este mai copt si mai dulce. In plus, coaja trebuie sa fie tare si neteda, iar pulpa moale (sau semi-moale). Prezenta punctelor negre pe fruct, arata faptul ca fructul a inceput sa se deterioreze.

Fructele kaki trebuie consumate cu moderatie de diabetici deoarece au un continut mare de fructoza, care poate dauna sanatatii.

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole