1 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Acid salicilic pentru piele. Beneficii si sfaturi utile

Acidul salicilic, cunoscut si sub denumirea de acid orto-hidroxibenzoic, apartine unei clase de ingrediente numite salicilati. Acidul salicilic este folosit, in principal, pentru prepararea aspirinei si a altor produse farmaceutice. Acesta este utilizat frecvent in produsele de ingrijire a pielii, inclusiv in tratamentele anti-acnee, exfoliante si produsele de curatare a pielii.

Acidul salicilic este un exfoliant beta-hidroxi (BHA) si derivat din scoarta salciei. Are proprietati antiinflamatorii, exfoliante si antibacteriene. De asemenea, structura acidului salicilic ii permite sa fie solubil in ulei, ceea ce inseamna ca poate patrunde prin straturile grase, lipidice ale pielii. Este considerat un agent keratolitic, deoarece este capabil sa patrunda in pori si sa curete bacteriile si uleiul care pot duce la pori infundati, puncte negre si eruptii. Asadar, acesta poate fi utilizat pentru a ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii si a impuritatilor, astfel incat pielea sa arate mai sanatoasa si mai stralucitoare. In plus, acidul salicilic poate chiar sa rupa legaturile minuscule dintre celulele pielii, actionand un exfoliant natural care indeparteaza celulele moarte, lasand suprafata pielii mai neteda.

Exista o serie de produse cu acid salicilic, disponibile fara prescriptie medicala si pe baza de reteta, in functie de tipul de piele si de obiectivele tale. De exemplu, lotiunile pentru fata, gelurile si cremele pot fi folosite pentru a combate acneea, in timp ce samponul cu acid salicilic poate fi folosit pentru a trata matreata.

Printre beneficiile acidului salicilic pentru piele se numara:

-Ajuta la curatarea porilor

Acidul salicilic poate patrunde in pori si ajuta la curatarea impuritatilor si a excesului de sebum care pot cauza acneea.

-Ajuta la reducerea acneei

Acidul salicilic se afla in fruntea listelor multor dermatologi ca ingredient pentru combaterea acneei.

Datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatorii, acidul salicilic poate ajuta la reducerea inflamatiei si a iritatiei asociate cu acneea si poate ajuta la prevenirea aparitiei noilor cosuri.

-Exfoliaza pielea

Acidul salicilic este un exfoliant natural, care ajuta la indepartarea celulelor moarte ale pielii si la prevenirea blocarii porilor, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea texturii pielii si la reducerea aspectului porilor mariti.

-Ajuta la reducerea hiperpigmentarii

Acidul salicilic poate ajuta la reducerea aspectului petelor si a decolorarilor de pe piele, datorita capacitati sale de a exfolia celulele pielii si de a stimula producerea de celule noi si sanatoase.

-Ajuta la imbunatatirea aspectului pielii

Datorita proprietatilor sale exfoliante si antibacteriene, acidul salicilic poate ajuta la imbunatatirea aspectului pielii, reducand punctele negre, cosurile si alte imperfectiuni ale pielii.

-Poate ajuta la tratarea negilor

Aplicat sub forma de crema/unguent, acidul salicilic poate ajuta la indepartarea negilor prin exfolierea pielii si promovand cresterea celulelor normale si sanatoase ale pielii.

Potrivit unui articol publicat de Harvard Health Publishing, acidul salicilic ar trebui sa fie de obicei prima ta alegere pentru tratarea negilor. Potrivit unui studiu, acesta este singurul tratament topic (tratament aplicat direct pe piele) care depaseste in mod clar un placebo.

Potrivit expertilor, pentru tratarea negilor de pe pielea mai groasa, concentratiile variaza de la 17% la 40%. Aceasta concentratie trebuie utilizata cu prudenta, deoarece sunt posibile efecte secundare.

Daca utilizezi acest ingredient pentru a elimina negii, citeste cu atentie instructiunile. Adesea, bandajele vor fi aplicate aproximativ la fiecare 48 de ore timp de cateva saptamani (poate dura pana la 12 saptamani pentru ca un neg sa dispara).

De asemenea, poti trata un neg prin inmuierea lui timp de 10-15 minute in baie, apoi foloseste o piatra ponce pentru a exfolia pielea, apoi aplica gel/crema cu acid salicilic o data sau de doua ori pe zi, timp de cateva saptamani, pana cand dispare.

Vezi si: Cum scapi de calcaiele crapate. Sfaturi si remedii care te pot ajuta

-Poate ajuta si la reducerea matretii

Trebuie sa stii ca acidul salicilic poate fi folosit si pentru a imbunatati sanatatea scalpului si a parului. Se gasesc adesea sampoane care contin acid salicilic si care sunt recomandate persoanelor cu matreata si dermatita seboreica.

Ajuta la reducerea matretii prin exfolierea scalpului si indepartarea celulelor moarte ale pielii.

Sfaturi utile!!!

-In cazul produselor de spalat si curatare pentru acnee, care sunt adesea destinate utilizarii zilnice, dermatologii recomanda sa cauti produse faciale care contin un amestec de diferiti acizi salicilici pentru a obtine cele mai bune rezultate.

-In cazul tratamentelor pentru pete si acnee, foloseste unguente sau creme. Cauta produse cu aproximativ 2% din ingredient, o putere care este eficienta fara a exagera.

-Poate dura cateva saptamani sau mai mult pentru a simti beneficiile pe deplin ale acestor produse.

-Cel mai bine este sa utilizezi cantitati mici din acest produs la inceput si apoi treptat mai mult pe masura ce pielea se adapteaza. Daca aplicai de doua ori pe zi, asigura-te ca utilizezi un produs de curatare bland si pentru a-ti hidrata pielea des, ceea ce ajuta la prevenirea prea multa uscare si exfoliere.

-In cazul in care ai pielea sensibila, predispusa la uscaciune sau roseata, acidul salicilic poate sa nu fie cel mai bun ingredient pentru tine!!! Este posibil ca acesta sa provoace reactii adverse (mai ales atunci cand incepeti sa il utilizati pentru prima data), inclusiv iritatii, uscaciune, mancarime, peeling si roseata, in special atunci cand este suprautilizat sau utilizat pe cantitati mari de piele.

-Deoarece poate patrunde prin piele si poate fi absorbita in sange, ar trebui evitata de femeile insarcinate si de orice persoana care ia medicamente pentru subtierea sangelui.

De asemenea, nu trebuie aplicat pe interiorul gurii, ochilor, pielea rupta/taieturile sau alunite, semne de nastere, veruci cu par sau veruci genitale/anale.

!!! In general, acidul salicilic poate fi un ingredient eficient in tratamentele de ingrijire a pielii pentru persoanele cu ten gras, acneic sau cu probleme de piele. Cu toate acestea, trebuie sa se ia in considerare sensibilitatea pielii si sa se discute utilizarea acidului salicilic cu un dermatolog sau un specialist in ingrijirea pielii inainte de utilizare, pentru a evita orice reactie adversa.

Vezi si: 6 remedii pentru piele cu sare de mare

Vezi si: Vitamina E – beneficii pentru piele, par si ochi

Vezi si: 5 uleiuri indicate pentru pielea uleioasa si impura

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole