0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Semintele de pin – cum ajung din copac in farfurie si de ce merita sa le consumi

Pinul este un arbore inalt (40-50 de metri inaltime), din familia Pinaceae, si are o durata lunga de viata, chiar si de 1.000 de ani. Totodata, trebuie sa stii ca pinul este un arbore ale carui seminte au mai multe beneficii.

Desi se gasesc pe aproape fiecare continent, doar 18 specii de pini din Europa, America de Nord si Asia produc seminte de pin suficient de mari pentru consumul uman. Totusi, exista doar doua specii de pin cunoscute pentru samburii lor comestibili, si anume: Pinus sibirica si Pinus koraiensis.

Semintele de pin au un strat exterior dur (coaja) maro inchis, iar in interior se afla miezul de culoare alb-crem, care are o aroma delicata de unt si un gust asemanator cu nucile de caju. De asemenea, aceste seminte micute sunt o sursa uimitoare de nutrienti, minerale esentiale, vitamine si acizi grasi mononesaturati, care ajuta foarte mult sanatatea prin reducerea nivelului de colesterol rau din sange.

Dupa cum am spus, semintele de pin ne ofera multiple beneficii, dar sunt si unele dintre cele mai scumpe seminte de pe piata din cauza timpului necesar cresterii si a efortului de a recolta semintele din invelisul lor protector.

Principalii factori care contribuie la pretul ridicat sunt:

  • Timpul – dureaza intre 15 si 25 de ani pentru ca acesti arbori sa inceapa sa produca seminte si pana la triplul timpului pentru ca ei sa atinga productia maxima;
  • Semintele de pin se gasesc in conurile de pin si dureaza aproximativ 18 luni pentru a se maturiza;
  • Deoarece semintele de pin sunt gata de recoltat cu aproximativ 10 zile inainte de începerea procesului de deschidere a conului, ele sunt foarte greu de indepartat;
  • Pentru a accelera si usura procesul, conurile sunt puse intr-o punga de panza si lasate la soare sa se usuce timp de 20 de zile;
  • In continuare, conurile sunt zdrobite, eliberand semintele, care sunt apoi separate de con cu mana.

Prin urmare, procesul de extragere a versiunii finale a ceea ce cumperi de la magazin poate dura aproape doi ani.

Ce proprietati au semintele de pin

Este incredibil cum in aceste micute seminte exista o bogatie atat de mare de nutrienti esentiali pentru corpul nostru.

Se pare ca semintele de pin sunt foarte bogate in calorii (100 g de seminte de pin ofera 673 de calorii). Continutul lor caloric ridicat provine in principal din grasimi sanatoase. In plus, ele cuprind numeroase fitochimice, vitamine, antioxidanti si minerale care promoveaza sanatatea.

Semintele de pin, la fel ca si migdalele, sunt o sursa excelenta de vitamina E, un puternic antioxidant liposolubil, necesar pentru mentinerea integritatii membranei celulare a mucoasei si a pielii prin protejarea acesteia de radicalii liberi de oxigen nocivi (compunand aproximativ 9,33 mg la 100 g – aproximativ 62% din doza zilnica recomandata).

Totodata, semintele de pin sunt o sursa excelenta de complex B de vitamine, cum ar fi tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic, vitamina B6 si folatii. In plus, semintele de pin contin cantitati impresionante de minerale esentiale, precum: mangan, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu.

*Conform mai multor studii, semintele de pin sunt cele mai bogate surse de mangan. 

Ce beneficii au semintele de pin

1. Reduc inflamatia din organism

Semintele de pin contin acid pinolenic, un acid gras omega-6, iar studiile au demonstrat ca acest compus reduce markerii inflamatori. Dupa cum se stie, inflamatia poate duce la boli cronice, inclusiv cancer, declin cognitiv si boli de inima.

2. Scad riscul anumitor tipuri de cancer

Semintele de pin sunt bogate in magneziu (doar o portie mica de seminte reprezinta 18% din cantitatea zilnica recomandata) si se stie ca dietele bogate in acest mineral sunt asociate cu riscuri mai mici de aparitie a mai multor tipuri de cancer. De exemplu, un studiu a urmarit peste 67.000 de barbati si femei pentru a observa incidenta cancerului pancreatic (deoarece a fost asociat cu aportul de magneziu), iar la final au descoperit ca fiecare scadere de 100 de miligrame de magneziu pe zi a reprezentat un risc cu 24% mai mare de a dezvolta cancer pancreatic.

Un alt studiu a urmarit incidenta cancerelor colorectale pe aportul de magneziu la femeile aflate in postmenopauza si a descoperit o corelatie pozitiva intre cresterea magneziului si cazurile mai scazute de cancer colorectal. Acest studiu recomanda consumul a 400 de miligrame de magneziu pe zi pentru cele mai eficiente rezultate de prevenire a cancerului. 

3. Scad colesterolul rau

Cercetarile arata o reducere a nivelului de colesterol rau atunci cand introduci seminte de pin in dieta. Asadar, este important sa le consumi, deoarece un nivel crescut al colesterolului te expune riscului de atac de cord sau accident vascular cerebral. Noi iti recomandam cu incredere semintele de pe nucim.ro.

Totodata, s-a dovedit ca semintele de pin reduc nivelul de colesterol si ajuta in mod specific la prevenirea aterosclerozei, un sindrom comun care implica acumularea placii in vasele de sange arteriale. De exemplu, un studiu din 2014 a aratat o imbunatatire semnificativa a nivelului lipidelor de colesterol la femeile cu sindrom metabolic, un grup de afectiuni, inclusiv colesterolul ridicat, care indica un risc de boli de inima, dupa doar sase saptamani.

4. Scad tensiunea arteriala

Dupa cum am spus si mai sus, semintele de pin sunt bogate in magneziu, iar acest mineral este asociat si cu niveluri scazute ale tensiunii arteriale si riscul de accident vascular cerebral. Asadar, deoarece hipertensiunea arteriala cauzeaza multe probleme de sanatate, inclusiv insuficienta cardiaca, anevrism, functie renala redusa si pierderea vederii, este important sa incluzi aceste seminte de pin in dieta ta.

5. Ajuta la mentinerea greutatii

Studiile au aratat ca bogatia de nutrienti gasite in aceste seminte au avut rezultate bune in combaterea obezitatii si in sprijinul unei greutati sanatoase. Mai exact, cercetatorii au descoperit ca cei care consuma in mod regulat semintele de pin au o greutate medie mai mica, circumferinta mai mica si chiar un nivel mai scazut de rezistenta la insulina.

6. Ajuta memoria

Semintele de pin furnizeaza nutrienti esentiali creierului, ajutand la prevenirea problemelor cognitive precum Alzheimer, boala Parkinson si dementa legata de varsta. Asadar, consumul acestor seminte ca inlocuitor pentru unele dintre grasimile saturate ar putea fi deosebit de eficienta in promovarea sanatatii creierului.

7. Sprijina sanatatea oaselor

Se spune ca cel mai bun mineral pentru oase puternice este calciul, iar oamenii folosesc adesea lapte pasteurizat crezand ca asa au parte de el, dar aceasta este una dintre cele mai nepotrivite alegeri. In primul rand, trebuie sa stii ca laptele, care incepe crud ca aliment alcalin, devine acid dupa pasteurizare, cauzand o afectiune in organism numita acidoza.

Prin urmare, noi iti recomandam sa apelezi cu incredere la semintele de pin. Acestea contin vitamina K, un mineral ce ajuta la sanatatea oasele mai bine decat calciul.

De exemplu, potrivit studiului Framingham Heart Study, barbatii si femeile cu cel mai ridicat nivel de vitamina K2 au avut cu 65% mai putine sanse de a suferi fracturi osoase si de sold, in comparatie cu cei cu niveluri scazute de vitamina K2.

8. Imbunatatesc sanatatea ochilor

Semintele de pin contin multa luteina, un antioxidant carotenoid cunoscut sub numele de „vitamina ochiului”.

Desi exista peste 600 de carotenoizi pe care corpul tau ii poate folosi, doar aproximativ 20 dintre acestia pot fi transportati la ochi. Dintre cele 20, doar doua (luteina si zeaxantina) sunt depuse in cantitati mari in macula ochilor. Prin urmare, acesti antioxidanti sunt cheia pentru mentinerea ochilor sanatosi, deoarece ajuta la prevenirea degenerescentei maculare si a glaucomului prin combaterea daunelor cauzate de radicalii liberi cauzate de „lumina albastra”, expunerea la soare si alti factori, cum ar fi dieta necorespunzatoare.

9. Stabilizeaza starea de spirit

Intr-un studiu din 2015, cercetatorii au publicat concluziile lor privind aportul alimentar de magneziu la adolescentii cu depresie, tulburari de anxietate si ADHD. Studiul a constatat ca un nivel mai mare de magneziu (cum ar fi cel gasit in nutritia cu semintele de pin) a fost asociat cu mai putine „iesiri nepotrivite”, cum ar fi izbucnirile de furie si alte comportamente exterioare asociate cu aceste tulburari de dispozitie.

Totodata, un alt studiu a descoperit o corelatie puternica intre aportul scazut de magneziu si aparitia depresiei la persoanele sub 65 de ani.

Sfaturi utile:

Din cauza continutului mare de grasimi, nu este indicat sa pastrezi semintele de pin la temperatura camerei. Acestea trebuie refrigerate dupa cumparare, iar odata deschise, trebuie pastrate intr-un recipient ermetic si fie refrigerate, fie congelate, deoarece se rancezesc.

*La temperatura camerei rezista maxim o saptamana, iar la frigider pot rezista 1-2 luni.

Datorita aromei, semintele de pin pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite atat in ​​produsele dulci, cat si in cele sarate. Una dintre cele mai cunoscute utilizari ale semintelor de pin este in prepararea pesto-ului. De asemenea, sunt adesea folosite pentru a completa salate si alte feluri de mancare reci, dar pot fi si gatite.

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole