3 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

TOP 10 secrete pe care trebuie să le știi despre plantațiile de roșii

Românii sunt mari consumatori de roșii. Dacă aveți un teren la dispoziție și vreți să cultivați roșii, în acest articol vă prezentăm câteva secrete pe care trebuie să le știi înainte de a începe lucrarea. 

Terenul trebuie să fie într-o zonă care e însorită pe timpul zilei. Pământul trebuie să fie fertil și cu acces la un sistem de irigație. Aceste reguli sunt valabile indiferent că vorbim despre un o seră, solar sau o plantație pe câmp. 

Soiurile cele mai cultivate în România sunt cele târzii, care au nevoie de peste 130 de zile pentru a ajunge la coacere. Printre acestea se numără soiuri precum Buzău 1600, Argeș, Viorica, Siriana, Coralina sau Ișalnița. 

Înainte de a face plantarea trebuie să pregătiți terenul. Mai exact, este vorba despre măruțirea solului pentru realizarea patului germinativ, dar și nivelarea terenului astfel încât să nu se facă bălți. 

Dacă e vorba despre o plantație în câmp deschis, plantarea începe atunci când temperatura din sol a atins mai mult de o săptămână aproximativ 12 grade Celsius. De obicei, temperaturile prielnice pentru plantarea răsadurilor de roșii se înregistrează după jumătatea lunii aprilie. Distanța dintre plante pe rând trebuie să fie de aproximativ 30 de centimetri. 

În sere și solarii, între 25 martie și 15 septembrie

În sere și solarii, roșiile se pot planta între 25 martie și 15 septembrie. E o perioadă mult mai lungă pentru că temperatura este mai ușor de controlat și mai caldă.  

E foarte important să ții și bolile și dăunătorii departe. Una dintre cele mai importante boli este mana la rosii. Aceasta afectează toate organele plantei, care se usucă, mai puțin rădăcina. Pe frunze, la vârf și pe marginea foliolelor apar pete de culoare verde-cenușiu închis. O altă afecțiune mai des întâlnită este făinarea, care afectează frunzele. Pe acestea apar pete galben-aurii, iar apoi frunzele sunt acoperite cu un fel de praf. 

După plantare rosii, până la rod trebuie să faci mai multe lucrări. Una dintre ele este mulcirea, care presupune protejarea plantelor cu materiale precum turbam amestcuri organice, paie sau folie de polietilenă. Trebuie să efectuați în fiecare săptămână și copilitul și să dirijați planta pe sfoară. Iar atunci când lumina este deficitară și umiditatea aerului este mai ridicată trebuie să faceți și o polenizare suplimentară.

Recoltarea se face, în funcție de soi și de momentul în care fost plantat, de la 20 – 30 mai până la 15 septembrie.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole