3 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Morcovii „curcubeu”. Iata de ce este indicat sa mananci morcovii de toate culorile

Morcovii „curcubeu” sunt foarte frumosi la vedere, dar au si cateva beneficii uimitoare pentru sanatate. De exemplu, culoarea acestora reflecta componentele lor fito-chimice benefice pentru sanatatea noastra. Iata de ce este indicat sa mananci morcovi de toate culorile:

Morcovii reprezinta o gustare foarte sanatoasa. Valorile nutritionale pentru o jumatate de cana cu morcovi cruzi sunt: 0,2 g grasimi totale, 69 mg sodiu, 9,6 g carbofidrati, 2,8 g fibre, 4,7 g zahar, 0,9 g proteine, 33,00 mg calciu, 320 mg potasiu si 0,30 mg fier.

Ce beneficii pentru sanatate au morcovii

Cu doar 41 de calorii in 1/2 cana, morcovii sunt plini de beneficii pentru sanatate. Unele dintre acestea includ:

-Sunt o sursa excelenta de vitamina A. Aproximativ jumatate de cana de morcovi cruzi are 51% din valoarea zilnica de vitamina A. Totodata, s-a demonstrat ca un continut mare de vitamina A poate ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor.

-Sunt grozavi pentru ochi. Studiile au aratat ca acesti carotenoizii (un pigment antioxidant gasit in morcovi) pot reduce riscul de degenerescenta maculara legata de varsta.

-Previn aparitia cancerului. Carotenoizii pot ajuta la protejarea impotriva cancerului de prostata, colon si stomac. In plus, un studiu a remarcat ca femeile care au un nivel ridicat de carotenoizi pot avea si un risc redus de cancer de san.

-Sunt buni pentru inima. Colesterolul crescut din sange si bolile de inima merg mana in mana. Cu toate acestea, studiile au descoperit ca un consum regulat de morcovi ajuta la scaderea nivelului de colesterol, scazand astfel riscul bolilor de inima.

-Pot ajuta in curele de slabire. Deoarece jumatate de cana de morcovi are doar 41 de calorii, te pot ajuta sa te simti mai plini mai mult timp, dar si sa scada cantitatea de calorii pe care o consumi.

Vezi si: Ce beneficii ofera morcovii pielii tale

Morcovii „curcubeu”

Morcovii vin intr-o varietate de culori, dar oricare ar fi culoarea lor, toti sunt bogati in nutrienti.

Portocaliu: Morcovii portocalii sunt bogati in betacaroten, un pigment antioxidant (carotenoidul).

Galben: Acestia contin si beta caroten si luteina, un carotenoid pe care cercetatorii cred ca poate proteja ochii, deoarece antioxidantii ajuta la protejarea celulelor de deteriorare.

Rosu: Acestia ofera biotina, fibre, potasiu, vitaminele K, B6 si C si oligoelementul molibden, un mineral esential la fel ca fierul. Acest element important activeaza enzimele cheie din corpul tau care il ajuta sa scape de anumite toxine.

Violet: Acestia au mai mult antociani carotenoizi, iar cercetatorii studiaza capacitatea lor de a trata inflamatia si obezitatea. Vezi articolul: Morcovul violet. O leguma pe cat de ciudata, pe atat de sanatoasa

Alb: Acestia pot fi lipsiti de culoare, dar nu sunt lipsiti de nutritie. Fibrele lor iti usureaza digestia.

Vezi si: Baby morcovii. 10 proprietati si beneficii pentru sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole