6.3 C
București
marți, noiembrie 26, 2024

6 beneficii surprinzatoare ale castanelor pentru sanatate. Nu ezita sa le consumi in acesta perioada!

Castanele prajite sunt poate unel dintre deliciile preferate ale multor romani in perioada sarbatorilor de iarna. Castanele prajite sunt cele mai populare, dar se mai gasesc si sub forma de piure, fierte sau macinate. Oricum alegi sa le consumi, acestea au o aroma unica si sunt laudate pentru bogatia lor de nutrienti. 

Castanele sunt considerate atat o nuca, cat si un fruct. Preparate, acestea au o textura cremoasa, sunt pline de carbohidrati complecsi si fibre, care te fac sa te simti satul si iti ofera o sursa stabila de energie pe tot parcursul zilei.

Iata ce proprietati au castanele:

Castanele sunt bogate in amidon si fibre, dar contin si o cantitate mare de vitamina C,
vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 ​​(piridoxina), B9 (folat sau acid folic), vitamina E, mangan, potasiu, cupru (100 g castane pot acoperi 25% din necesarul zilnic de cupru), fosfor, magneziu si fier. In plus, acestea contin si antioxidanti, cum ar fi acizii galic, elagic si fenolic, flavonoide, carotenoide si taninuri.

Atentie, cei care urmeaza o anumita dieta pentru diabet sau pentru a pierde in greutate, ar trebui sa tina cont de prezenta a aproximativ 55 g de carbohidrati la 100 g de castane. Prin urmare, este indicat sa le consumi ca o gustare sau in loc de paine sau paste.

Iata ce beneficii au castanele:

1.Castanele sunt o mare sursa de energie stabila.

Castanele au o cantitate mare de carbohidrati, continand 76 g carbohidrati si doar 3 g grasimi. Carbohidratii sunt importanti pentru nevoile energetice pe termen scurt si lung si ajuta la functionarea sistemului nervos, deoarece creierul adora glucoza.

2.Imbunatatesc digestia

Castanele sunt bogate in fibre, ceea ce inseamna ca sunt aliati puternici in orice lupta gastrointestinala. Fibrele alimentare pot ajuta la stimularea miscarii peristaltice in intestine, regland astfel miscarile intestinale si prevenind inflamatia si disconfortul.

De exemplu, o cercetare efectuata in Italia, publicata in Food Microbiology, arata ca aceste castane au un rol semnificativ in imbunatatirea tolerantei gastrice a lactobacililor.

Totodata, castanele, in combinatie cu alte alimente bogate in fibre – cum ar fi fructele, legumele si leguminoasele – pot fi un excelent adaos alimentar pentru a ajuta la prevenirea constipatiei.

3.Imbunatatesc functia creierului

Castanele sunt bogate in complexul B de vitamine, care sunt direct legate de dezvoltarea si functionarea neurologica adecvata, potrivit unui studiu citat in The Journal of Nutrition, Health & Aging. In plus, potasiul din compozitia lor ajuta la cresterea fluxului de sange catre creier, promovand astfel o buna sanatate a sistemului nervos, dar si crescand astfel concentrarea si memoria.

4.Protejeaza inima

Castanele contin antioxidanti , care pot reduce inflamatia si pot imbunatati sanatatea inimii. Totodata, acestea contin si potasiu, un mineral important care ar putea scadea unii dintre factorii de risc asociati cu bolile de inima. De exemplu, o analiza a aratat ca aportul crescut de potasiu ar putea reduce in mod eficient tensiunea arteriala si chiar poate reduce riscul de accident vascular cerebral cu 24%.

5.Poate imbunatatiti sanatatea oaselor

Castanele sunt bogate in cupru si magneziu. Cuprul este extrem de important in procesul prin care organismul absoarbe fierul, care este, de asemenea, crucial pentru cresterea si dezvoltarea oaselor si pentru stimularea sistemului imunitar. Totodata, si magneziul este foarte bun pentru cresterea densitatii minerale osoase si ofera o mare varietate de alte beneficii pentru sanatate. Prin urmare, consumul de castane previne sau incetineste aparitia multor tulburari legate de varsta, cum ar fi osteoporoza.

De asemenea, castanele mai contin si mangan, iar unele studii au aratat ca acest mineral ar putea juca un rol central si in sanatatea oaselor si poate oferi protectie impotriva anumitor boli.

6.Previn aparitia bolilor cronice

Bolile cronice sunt cauzate de eliberarea de radicali liberi, care pot determina mutarea celulelor sanatoase, ducand la cancer, stres oxidativ si o serie de boli cronice. Asadar, trebuie sa stii ca pe langa faptul ca sunt o sursa buna de vitamine si minerale, castanele se lauda si cu o cantitate buna de antioxidanti, inclusiv taninuri, alcaloizi, luteina, acid elagic si acid galic.

Totodata, un studiu din 2010 realizat de Departamentul de Biotehnologie de la Universitatea Chosun din Coreea a demonstrat ca extractul de floare de castan a prezentat proprietati antioxidante puternice si chiar a ajutat la protejarea impotriva daunelor provocate de melanom.

Vezi si: Unguent din castane – Remediul care reduce inflamatiile dureroase

Vezi si: Castanul salbatic, medicament universal. Benefic din varful frunzei pana la scoarta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole