5.4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Top 6 beneficii ale manganului

Manganul este un oligomineral esential care se gaseste in mod natural in corpul nostru si care ne este necesar pentru multe functii vitale, inclusiv absorbtia nutrientilor, producerea de enzime digestive, dezvoltarea oaselor si apararea sistemului imunitar si a sistemului nervos. Acesta este un antioxidant puternic care cauta radicalii liberi din organism si neutralizeaza acele particule daunatoare, prevenind astfel multe dintre pericolele potentiale pe care le provoaca. Dar hai sa vedem in cele ce urmeaza care sunt cele mai importante beneficii ale manganului.

Manganul lucreaza impreuna cu alte minerale, inclusiv cu fierul, avand un rol important in sinteza nutrientilor precum colesterolul, carbohidratii si proteinele. Intestinul subtire il absoarbe printr-un sistem de transport activ, iar dupa absorbtie, manganul este absorbit de ficat, rinichi, pancreas si oase. Totodata, este implicat in formarea masei osoase, ajuta la echilibrarea hormonilor si joaca un rol in procesele de coagulare si hemostaza a sangelui.

Vezi si: Top 10 alimente vegetale bogate in fier – doza recomandata si beneficiile cheie

Acest oligomineral poate fi gasit sub forma de supliment, dar exista si in multe alimente, ca de exemplu: cereale integrale (secara, orez brun, amarant, ovaz, hrisca, tarate de grau ), fructe (zmeura, ananas, struguri, capsuni, mure, fructe tropicale, banane, nuci de cocos, kiwi si smochine), legume, leguminoase (cartofi, spanac, naut, fasole), anumite nuci si seminte (nuci de Macadamia, alune, migdale), ceai verde si negru, condimente (usturoi, menta, cuisoare si turmeric). Totusi, cerealele integrale tind sa fie cele mai bune surse naturale.

Chiar daca este relativ usor sa consumi aceste alimente, studiile arata ca pana la 37% dintre oameni nu isi satisfac nevoile zilnice de mangan, cel mai probabil pentru ca multi oameni mananca cereale rafinate in detrimentul cerealelor integrale.

!!!Organismul uman poate mentine 20 de miligrame (mg) de mangan.

Doza zilnica recomandata:

In prezent, nu exista o doza standard recomandata pentru mangan. Acestea depind de varsta si sex. Iata o recomandare a specialistilor:

  • Sugari pana la 6 luni: 3 mgicrograme
  • 7-12 luni: 600 micrograme
  • 1-3 ani: 1,2 miligrame
  • 4-8 ani: 1,5 miligrame
  • 9-13 ani: 1,6-1,9 miligrame
  • 14-18 ani: 2,2 miligrame
  • 19 ani si peste: 1.8-2,3 miligrame
  • Femeile insarcinate: 2 miligrame
  • Femei care alapteaza: 2,6 miligrame

!!!Atentie

Deficienta de mangan poate provoca pierderea osoasa, dureri musculare si articulare si modificari ale dispozitiei. Cele mai importante simptome ale unui nivel scazut de mangan sunt: oase slabe (osteoporoza), anemie, sindromul oboselii cronice, imunitate scazuta si imbolnavirea frecventa, simptome agravate ale sindromului premenstrual, dezechilibre hormonale, modificari ale digestiei si ale apetitului, abilitati de reproducere afectate sau infertilitate.

+ O doza prea mare de mangan, mai ales in anii de dezvoltare, cand creierul inca se formeaza poate duce la efecte periculoase, ca de exemplu malformatii congenitale si probleme cognitive. Totodata, in randul adultilor, consumul a mai mult decat limita superioara de 11 miligrame pe zi de mangan poate provoca tulburari neurologice, precum boala Parkinson.

Beneficii ale manganului

Dupa cum am spus si mai sus, manganul se gaseste mai ales in ficat, rinichi, pancreas si oase, avand roluri in:

  • ajuta la absorbtia macronutrientilor
  • formeaza tesut conjunctiv si oase
  • faciliteaza coagularea sangelui
  • are grija de sinteza hormonilor sexuali si a neurotransmitatorilor

1.Sustine sanatatea oaselor si ajuta la prevenirea osteoporozei

Manganul este esential pentru cresterea corecta a structurii osoase, mai ales in cazul femeilor aflate in postmenopauza. Multe femei sufera de deficit de mangan dupa ce trec prin menopauza, asa ca p cresterea a aportului din acest mineral reprezinta un factor important in prevenirea fracturilor.

Potrivit studiilor, administrarea manganului impreuna cu alti nutrienti care sustin oasele (calciul, vitamina D, magneziul, zincul, cuprul si borul) poate imbunatati masa osoasa la femeile cu oase slabe si poate preveni pierderea osoasa a coloanei vertebrale, ceea ce este util pentru a combate in mod natural osteoporoza. In plus, s-a demonstrat ca acesta este util si in caz de artrita, ajutans la reducerea inflamatiei articulatiilor si tesuturilor, permitand celor care sufera de artrita sa se simta mai confortabil.

2.Echilibreaza nivelul de fier din corp si previne anemia

Dupa cum am spus si mai sus, fierul si manganul lucreaza impreuna si s-a gasit o relatie inversa puternica intre deficitul de fier si nivelurile ridicate de mangan. In timp ce manganul in exces poate duce la anemie, mineralul ajuta, de asemenea, organismul sa foloseasca si sa stocheze fierul, ceea ce poate ajuta la prevenirea anemiei (fier scazut).

3.Ajuta la mentinerea functiei cognitive

Manganul este esential pentru functionarea sanatoasa a creierului si este folosit pentru a trata tulburari nervoase specifice.

Acest mineral este eliberat in fanta sinaptica a creierului si afecteaza neurotransmisia sinaptica. Astfel, o deficienta de mangan poate face oamenii mai predispusi la boli mintale, schimbari de dispozitie, dificultati de invatare si chiar epilepsie. Totodata, exista studii care arata ca persoanele cu tulburari convulsive au niveluri mai scazute de mangan in sange.

Totusi, nu uita ca o doza prea mare de mangan poate provoca si disfunctii neurologice, asa ca este important echilibrul.

4.Reduce simptomele sindromului premenstrual

Manganul ajuta la ameliorarea schimbarilor de dispozitie, a durerilor de cap, a depresiei si a iritabilitatii. Studiile au aratat o legatura intre nivelurile scazute de diferite oligominerale, inclusiv mangan, la femeile care sufereau de simptome severe de sindrom premenstrual, de aceea se recomanda suplimentarea. Totodata, un studiu din 2019 a mai constatat ca consumul zilnic de cereale integrale (care sunt bogate in mangan si alte oligominerale) in locul cerealelor rafinate poate contribui la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual.

5.Sustine sanatatea pulmonara si respiratorie

Mai multe cercetari au sugerat ca manganul, administrat impreuna cu alte minerale (ex: seleniu si zinc), poate ajuta persoanele care sufera de tulburari pulmonare, inclusiv boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) prin reducerea inflamatiei si a stresului oxidativ.

6.Gestioneaza diabetul

Manganul are un control esential in controlul bolilor metabolice, prevenind astfel aparitia anumitor boli precum diabetul.

Pentru a controla nivelul zaharului din sange, manganul normalizeaza sinteza si secretia de insulina, iar scaderile imprevizibile ale zaharului din sange pot fi mai bine reglate, oferind o viata mai normala si mai functionala diabeticilor.

De exemplu, atunci cand cercetatorii implicati intr-un studiu au testat efectele suplimentarii cu mangan la soarecii care erau susceptibili la diabetul indus de dieta, au descoperit ca cei carora li s-a administrat mangan timp de 12 saptamani au avut o toleranta mai buna la glucoza in comparatie cu cei care nu au luat supliment. Grupul tratat cu mangan a prezentat o secretie imbunatatita de insulina, scaderea peroxidarii lipidelor si imbunatatirea functiei mitocondriale.

Vezi si: 5 minerale esentiale pentru sanatatea ta

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole