Ar trebui să fim atenți la țânțari nu doar pentru că ne deranjează din cauza înțepăturilor care pot lăsa semne și pentru câteva zile și nu ne lasă să dormim din cauza bâzâitului, și și pentru că pot transmite unele boli. Există statistici la nivel mondial care arată că țânțarii fac mai multe victime decât orice război. Mai exact, 1 milion de oameni mor anual în toată lumea din cauza unor boli transmise de țânțari precum malarie, febră galbenă, West Nile sau encefalită.
Cele mai multe cazuri sunt în zona cu climă tropicală, acolo unde țânțarii sunt prezenți pe toată perioada anului, însă există cazuri de West Nile, de exemplu, și în România.
În țara noastră se întâlnesc encefalita West Nile și encefalita Europei Centrale. Ambele sunt transmise prin insecte precum țânțarii și e indicat să folosiți mai des un repelent precum Autan.
Potrivit medicilor, encefalita West Nile debutează în forță, cu alterarea stării generale, febră, cefalee și vărsături. Această boală afectează creierul, se poate rămâne cu sechele pe viață. După primele semne ale bolii, apare și sindromul encefalitic care este caracterizat prin stare de confuzie, apatie, agitație sau delir și halucinații.
Vestea bună este că te poți proteja de înțepăturile țânțarilor. Trebuie să știi că țânțarii înțeapă atât în timpul zilei, cât și noaptea.
Atunci când încep temperaturile să scadă, unii vor încerca să migreze către locuri mai calde, pentru a mai rezista o vreme. E foarte important să aerisiți bine camerele pe care poate le folosiți mai rar când vine toamna. De asemenea, eliminați apa stătută pentru a elimina toate locurile în care țânțarii depun ouă.Dacă e cald, stați afară și sunt mulți țânțari purtați cămăși cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Sau pentru a ține aceste insectei cât mai departe purtați o bratara anti tantari.
FOTO: lksuperboy/Pixabay.com
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: