4 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024

Uleiul esential de tuberoza. 7 beneficii pentru minte si suflet

Tuberoza este o planta cu flori de noapte extrem de parfumata. Datorita caracteristicilor sale de inflorire nocturna, este cunoscuta si ca „regina noptii” si, din acest motiv, este posibil sa auzi uleiul volatil sau absolutul denumit ca „ulei de regina noptii”. Totodata, aceste flori minunate au beneficii uriase in industria parfumurilor si a uleiurilor esentiale, datorita naturii lor bogate, sufocante si senzuale a parfumului emanat. 

Uleiul sau esential este extras din flori printr-o metoda de extractie cu solvent. Principalele componente ale uleiului esential de tuberoza sunt alcoolul benzilic, acidul butiric, eugenolul, farnesolul, geraniolul, benzoatul de metil, antranilatul de mentil si nerolul. De asemenea, principalele proprietati ale uleiului esential de tuberoza sunt:

  • afrodisiace
  • relaxante
  • deodorante
  • sedative
  • efect incalzitor

Uleiul esential de tuberoza este aromaterapeutic, stimuland simultan mintea si sufletul. Printre cele mai bune calitati ale sale se numara: ameliorarea stresului, calmarea mintii de simptomele depresiei si  beneficiile lorazepamului pentru anxietate.

Acesta este considerat unul dintre uleiurile parfumate scumpe disponibile pe piata. Poate fi difuzat in aer impreuna cu un umidificator cu ceata rece. Daca este utilizat ca inhalator, ajuta la prevenirea simptomelor gripei si racelii.

Uleiul esential de tuberoza – Beneficii pentru sanatate

1-Creste libidoul si trateaza frigiditatea

Datorita efectului sau afrodisiac, uleiul esential de tuberoza ajuta la cresterea libidoului, stimuland dorinta sexuala. Parfumul sau foarte intens umple atmosfera de romantism, fiind eficient si in tratarea frigiditatii. Anumite componente ale uleiului stimuleaza acele parti ale creierului care sunt responsabile de excitare, sentimente sexuale si libido, atat atunci cand sunt utilizate in aromoterapie. [Vezi AICI sursa]

Totodata, acesta reuseste sa relaxeze si mintea, are un efect de incalzire asupra organelor, deoarece creste circulatia sangelui, ajutand astfel la vindecarea disfunctiilor erectile si a impotentei.

Vezi si: 7 flori de vara cu puteri vindecatoare

2-Amelioreaza stresul si anxietatea

Proprietatile acestui tip de ulei au efecte relaxante asupra creierului, nervilor si muschilor. Calmeaza oamenii si amelioreaza stresul, tensiunea, anxietatea, depresia, mania, nervii, convulsiile, crampele, tusea spasmodica si diareea.

In medicina traditionala iraniana, anxietatea este cauzata de bolile de inima si creier, iar ei cred ca cel mai bun medicament de baza pentru aceasta este utilizarea substantelor aromatice. De exemplu, intr-un studiu din 2016, cercetatorii au efectuat un studiu clinic randomizat care a implicat 54 de elevi de clasa a saptea separati in doua grupuri. Toti elevii au completat chestionare si grupurile au fost complet aleatorii.

Un grup a inhalat apoi ulei esential de tuberoza pe o batista timp de 15-20 de minute in timp ce sustinea un examen. Grupul de control a primit un placebo pentru a mirosi.

Cercetatorii au cerut apoi ambelor grupuri sa completeze din nou chestionare de anxietate. Ei au descoperit ca studentii care au inhalat uleiul din tuberoza au avut o scadere semnificativa a anxietatii.

3-Are proprietati antibacteriene

Extractele florale au fost studiate pentru a determina actiunile lor impotriva bacteriilor gram-pozitive si gram-negative. Cercetatorii au inceput cu o concentratie de 10 % si au lucrat pana la 100 %. Studiul din 2009 a concluzionat ca uleiul volatil al tuberozei a avut efecte inhibitoare asupra bacteriilor. Cu cat concentratia este mai mare, cu atat s-a demonstrat mai multa inhibitie.

Vezi si: Ulei esential de iasomie – 10 beneficii pentru sanatate

4-Trateaza greata si durerile de cap

Uleiul esential de tuberoze poate trata greata, care se poate transforma in cefalee atunci cand nu este prevenita la timp.

5-Efecte benefice pentru plamani

Parfumul sau puternic este capabil sa patrunda in sistemul respirator prin inhalare nazala, actionand ca un antiinflamator al cailor respiratorii, reducand astfel congestia nazala pentru o respiratie mai usoara, cum ar fi reducerea simptomelor de astm.

6-Te ajuta sa ai un somn mai linistit

In prezent, tot mai multa lume se confrunta cu deficiente de somn care in timp ne poate afecta sanatatea. Totusi, trebuie sa stii ca tuberozele sunt ajutoare eficiente de somn prin declansarea unor substante neurochimice pentru a trimite semnale creierului care instruiesc somnul. Tot ce trebuie sa faci este sa pou cateva picaturi de ulei esential intr-un difuzor atunci cand te duci la culcare.

7-Protejeaza pielea de infectii

Tuberozele contin eugenol si nerol, doi compusi majori care protejeaza pielea de infectii. Primul are rolul de a ucide agentii patogeni care provoaca infectii bacteriene sau fungice ale pielii, iar al doilea actioneaza ca un supliment antiseptic pentru eugenol.

Totodata, tuberozele contin farnesol, o substanta responsabila pentru promovarea colagenului pentru un ciclu mai bun de regenerare a celulelor pielii, oferind astfel elasticitatea si netezime pielii.

!!! Atentionari:

Deoarece are o aroma foarte puternica si intensa, uleiul esential de tuberoza poate provoca dureri de cap si poate fi usor iritant pentru nervi daca este utilizat in concentratie mai mare. Prin urmare, ar trebui utilizate doze foarte usoare pentru cele mai bune rezultate.

Amestecare: In cele mai multe cazuri, uleiul esential de tuberoza se gaseste amestecat cu uleiul esential de jojoba, deoarece in forma pura parfumul sau este excesiv de puternic si coplesitor. De asemenea, formeaza amestecuri bune cu uleiurile esentiale de bergamota, salvie, tamaie, muscate, lavanda, mandarin, neroli, portocala, paciuli, trandafir, lemn de santal.

!!!Femeile insarcinate si pbolnavii cronici trebuie sa ceara un sfat medical inainte de utilizare.

!!!Nu trebuie utilizat pe rani deschise. Trebuie diluat cu uleiuri purtatoare inainte de aplicarea locala.

Vezi si: Iasomia. Frumoasa floare de mai care aduce cu ea parfum si sanatate

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole