Zârna Australiană (Solanum laciniatum) este un arbust peren, inalt de 2-3 m, cu flori de culoare violet-albastre, ce apar din iunie pana toamna, la caderea primelor brume. Planta este originara din Australia si Noua Zeelanda, iar in conditiile climatice din tara noastra se cultiva ca specie anuala, erbacee.
!!!Toxicologie: toate partile verzi ale plantei si fructele necoapte sunt toxice. Planta contine numerosi alcaloizi care, chiar daca sunt utili in tratarea unei game de afectiuni medicale, ei pot provoca, de asemenea, probleme precum greata, varsaturi, salivatie, somnolenta, dureri abdominale, diaree, slabiciune si probleme respiratorii.
Nu folositi planta fara indrumarea unui specialist.
Planta are in compozitia sa glucoalcaloizii (solamargina- cu continutul cel mai mare, si solasonina), saponine (diosgenina, clorogenina si terpenoide), aminoacizi liberi, glucide, ulei volatil (farnesol), iar in flori s-au identificat antociani.
Zârna Australiană – Efecte terapeutice
- hormonala
- fungistica
- tricomonastica
Dupa antibiotice, preparatele hormonale reprezinta a doua grupa de medicamente ca importanta.
Aceste preparate au largi aplicatii in terapia a peste 100 de boli si de stari patologice la care pana in prezent nu s-au descoperit remedii eficiente: reumatism, diabet, poliartrite infectioase, unele forme de tuberculoza, cancer mamar, tifos, bruceloza, micoze si eczeme, astm bronsic, boli alergice, afectiuni ginecologice, unele forme de leucoza, procese inflamatorii, afectiuni oftalmologice, stari de soc, etc.
In prezent, planta este folosita in industria chimico-farmaceutica pentru obtinerea de corticosteroizi prin semisinteza. Astfel, din frunze se extrag hormoni steroizi: cortizon, dizoxicortizonul, testosteron, progesteron, etc. cu multiple utilizari in terapeutica.
Studiu: In urma studiului unui numar de 200 de specii din familia Solanaceae, s-a ajuns la concluzia ca cele mai importante sunt speciile din subgenul Arheosolanum, Solanum laciniatum si Solanum aviculare, cultivate de peste 100 de ani in gradinile botanice din Europa, ca specii decorative.
De la mijlocul anilor 1960, planta a fost cultivata si studiata in URSS, NZ, India, Egipt si alte tari. Plantele, si in special frunzisul tanar, contin o serie de steroizi care au valoare comerciala ca materie prima pentru fabricarea contraceptivelor.
Vezi si: Vinerita, un remediu natural eficient pentru tulburarile hormonale
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: