6 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Drobușor. Ce efecte si indicatii terapeutice are pentru sanatate

Drobușor (Isatis tinctoria) este o planta erbacee, pienala-perena, cu tulpina inalta de 45-130 cm, frunzele din rozeta alungit oblanceolate si flori galbene grupate in raceme ce apar in perioada mai-iulie. Planta este raspandita in Europa si Asia si creste adesea pe campuri
ierboase si pietroase, in zona de deal, langa drumuri sau cultivata prin gradini.

Planta are o istorie veche si bine documentata ca colorant indigo si planta medicinala. In prezent, Isatis tinctoria este utilizat mai des ca remediu medicinal, dar si ca ingredient cosmetic.

In scop terapeutic, se culeg partile inflorite ale plantei, frunzele sau florile la inceputul infloritului, in iunie si iulie.

Din motive de conservare a speciei nu se colecteaza radacinile, dar au o compozitie asemanatoare
frunzelor.

Drobușorul are in compozitia sa multi compusi valorosi, inclusiv cativa alcaloizi, printre care triptantrin, indirubina, indolinona, compusi fenolici si polizaharide, precum si glucozinolati, carotenoizi, constituenti volatili si acizi grasi, cu proprietati anticancerigene.

Studiile stiintifice moderne au dovedit ca planta are efecte antiinflamatorii, antitumorale, antimicrobiene, antivirale, analgezice si antioxidante.

In prezent, planta este utilizata pe scara larga in scopuri medicinale in Medicina Traditionala Chineza si, din anul 2011, este recunoscuta ca planta farmacopeica in Europa.

Drobușor – Efecte terapeutice

Studiile stiintifice moderne au dovedit ca planta prezinta proprietati:

  • antiinflamatorii (vezi studiul)
  • antitumorale
  • antimicrobiene/antibacteriene
  • antivirale
  • analgezice
  • antioxidante
  • imunitare
  • antiscorbutic
  • vindeca rani si edeme de diferite cauze

In studiile de laborator s-a demonstrat actiunea antibiotica asupra unor germeni ca streptococul hemolitic, Bacillus subtilis, Bacillus typhi, Bacillus paratyphi, Esterichia coli, Shigella dysenteriae, Shigella flexneri, Salmonella enteritidis. Totodata, in testele clinice efectuate in Anglia s-a demonstrat efectele deosebit de favorabile ale extractelor de Isatis tinctoria la pacientele cu cancer la san.

Vezi si: Ciuperca SHIITAKE, una dintre cele mai folosite in lupta impotriva cancerului

Drobușor – Indicatii terapeutice

-Preventiv anticanceros – Planta are niveluri neobisnuit de ridicate ale aceluiasi compus care lupta impotriva cancerului gasit in broccoli; iar studiile preliminare arata ca ucide cancerul de ficat uman si liniile celulare de leucemie.Totodata, planta este eficienta sin in cazul femeilor cu un risc ereditar pentru cancerul la san.

-Afectiuni hepatice

-Scorbut (deficit de vitamina C)

-Icter

-Edeme

-Rani – este un bun dezinfectant – Datorita proprietatilor sale astringente, planta este folosita in mod obisnuit pentru tratarea ranilor minore. Capacitatea sa de a lupta impotriva bacteriilor o face un bun remediu pentru a evita o infectie. Planta este folosita in mod obisnuit pentru tratarea problemelor pielii sub forma de infuzie si, ocazional, este preparata si sub forma de unguent.

Vezi si: Limba sarpelui, o planta eficienta in cazul ranilor

-Afte – Vindeca ulcerele aftoase. Spre deosebire de herpesul bucal care apare din cauza virusului herpes simplex, aftele nu sunt transmisibile si nu apar pe buze. Unul dintre remediile traditionale pentru afte este drobusorul, datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si antibacteriene.

-Diaree – planta ajuta la oprirea diareei. Drobusorul este folosit ocazional pentru a pune capat diareei. O face prin uciderea bacteriilor din intestin care fac ca scaunele sa fie apoase.

-Cosmetica – In prezent, planta este utilizata in industria cosmetica pentru producerea de sapunuri si creme de corp. Uleiul de seminte si frunzele (pulbere/extract) sunt ingrediente cosmetice pentru conditionarea pielii si parului datorita proprietatilor lor emoliente si hidratante (vezi sursa). Totodata, radacinile (pulbere/extract) au proprietati astringente si de protectie a pielii.

Preparare si administrare:

Frunzele de guma ofera o serie de beneficii terapeutice si, prin urmare, au aplicatii diferite. Doza standard a frunzelor difera in functie de modul in care sunt luate.

-Pulbere de frunze uscate – doza initiala este de 2-3 grame pe zi.

-Extract de decoct de frunze uscate – doza initiala este intre 1-4 grame pe zi.

Uz intern:

  • Se mesteca frunzele in gura bine pana se obtine din ele sucul care se va inghitii, iar resturile ramasa se arunca. Se repeta de 4-5 ori pe zi. Util la icter sau scorbut, edeme.
  • La o cana cu apa clocotita, se adauga 1-2 lingurite de planta maruntita si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in afectiunile enumerate mai sus.
  • Se administreaza tinctura obtinuta din frunzele proaspete.

Uz extern:

  • La o cana cu apa clocotita, se adauga 2-3 lingurite de planta maruntita sau flori. Se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se poate folosi la comprese locale aplicate de 2-3 ori pe zi. Se pot face si spalaturi locale.

Vezi si: Zămoșița. Ce indicatii terapeutice are „floarea de o ora”

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole