Bolile unghiilor. Inca din cele mai vechi timpuri, unghiile erau considerate indicatori ai starii generale de sanatate. Anumite modificari ale unghiilor de la maini si picioare, cum ar fi modificari de culoare, textura, forma, marime sau structura a unghiilor, pot aparea din cauza unor boli, infectii, leziuni, inflamatii sau infectii localizate.
Iata cateva informatii utile pe care le poti afla despre sanatatea ta doar privind modificarile de la nivelul unghiilor:
-
Bolile unghiilor – Schimbarea culorii unghiilor
O unghie sanatoasa trebuie sa aiba o coloratie roz, iar atunci cand apare o coloratia alba inseamna ca exista o problema. Aceasta coloratie alba se numeste leuconichie. Ea poate fi totala sau partiala. Leuconichia partiala este forma obisnuita a afectiunii si este numita curent leuconichie. Ea se caracterizeaza prin pete de culoare alba care apar pe lama unghiala. Aceste pete rasar de obicei la nivelul radacinii unghiei, de unde ajung spre marginea ei libera, o data cu cresterea ei. Vezi si Ce ne dezvaluie unghiile despre sanatatea noastra?
Aparitia leuconichiei este cauzata de afectiuni generale, mai ales de natura endocrina. In icter, unghiile sunt galbene; in cianoza, stari casectice, colaps periferic, ele sunt violete; in cangrena (boala Raynaud, arterite) ele devin aproape negre.
-
Schimbarea formei unghiilor:
Cea mai frecventa modificare a formei este realizata prin asa numitele unghii hipocratice – unghiile devin bombate, iar cauza probabila este un edem al patului si mai ales a matricei care, ridicandu-se, micsoreaza unghiul de crestere fata de falanga, astfel ca unghia se muleaza pe planul osos. Unghiile hipocratice pot aparea in urmatoarele afectiuni: cardiopatii congenitale, endocardita, supuratii si tuberculoza pulmonara, papilomatoza intestinala si osteoartropatia hipertrofianta. Vezi si Tratament pentru unghii cu lamaie si ulei de masline
-
Schimbarea structurii unghiilor:
Santul arciform Beau este un sant transversal, care apare in vecinatatea matricei si inainteaza o data cu cresterea unghiei spre marginea libera. Aparitia lui se pune in legatura cu tulburari de nutritie, afectiuni generale piretice, intoxicatii, iar la femei mai poate fi si consecinta traumatismelor de manichiura.
-
Bolile unghiilor – Onichiile infectioase/Paranitiu
Apar de obicei secundar, dupa o infectie piococica a pielii invecinate. Debuteaza cu o colectie purulenta, care apare prin transparenta lamei sub forma unei pete galbene, care dezlipeste lama. Este
Tratament: comprese cu diferite plante care sunt antimicrobiene (aloe, brustur, cimbrisor, cimbru, nuc, plop negru, naprasnic, scumpie) sau cu tinctura de propolis care se aplica de 2-3 ori pe zi.
-
Bolile unghiilor – Unghia incarnata
Acesta este rezultatul unei infectii periunghiale, care duce la o hiperplazie vegetanta a perionichiei. Din aceasta cauza tratamentul trebuie aplicat perseverent si cu mare atentie. Se va face baie in fiecare zi si sub unghie se va pune seara o bucata de vata imbibata cu uleiuri din plante. Se tine peste noapte, pana la vindecare.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: