Cistita reprezinta o inflamatie a vezicii urinare, ca urmare a patrunderii bacteriilor prin uretra (canalul prin care se eliminata urina).
Aceasta afectiune se manifesta prin:
- mictiuni (urinari) dese si dureroase
- urina tulbure (uneori cu sange)
- dureri in partea inferioara a abdomenului
Expunerea la frig si umezeala sunt factorii declansanti cei mai des incriminati. Rolul raporturilor sexuale este foarte rar amintit, insa trebuie spus ca in declansarea unor cistite si acesta este incriminat uneori.
Cistita nu trebuie ignorata pentru ca netratata la timp risti sa se afecteze grav rinichii, declansand o pielonefrita (o infectie la nivelul rinichilor).
Pe langa tratamentul medicamentos prescris de medicul specialist, te poti trata si cu ajutorul plantelor medicinale. Acestea reprezinta un tratament mult mai bland, dar de lunga durata.
In timpul tratamentului este necesar repausul la pat, evitarea frigului si a umezelii. Regimul alimentar trebuie sa fie usor, astfel incat sa nu suprasolicite stomacul; un repaus alimentar de 2-3 zile este foarte indicat.
Mai jos va vom arata doua plante medicinale foarte utile in cistita:
Merisor – aceasta contine ericolina, arbutozid, hidrochinona, tanin. Este recunoscut ca ceaiul care vindeca aceasta afectiune cu certitudine in cele mai multe cazuri ca si alte afectiuni ale vezicii urinare sau rinichi. Are un efect foarte puternic si din aceasta cauza, unii indica doar acest ceai care se pare ca este sigur in majoritatea cazurilor. De asemenea, este folosit in foarte multe ceaiuri combinate tocmai pentru acest efect.
Mod de preparare: se pun 2 lingurite de planta maruntita intr-o jumatate da cana de apa rece si se va lasa apoi timp de 8 ore. Se strecoara dimineata. Peste plantele ramase se va pune apa clocotita (doar o jumatate de cana) si se pune apoi capacul pentru 20 de minute. Se strecoara separat de primul. Tot peste aceste plante se pune de aceasta data o ceasca de apa si se fierb timp de 5 minute. Se strecoara separat si se lasa pana devine caldut. Se strecoara apoi si se uneste cu celelalte 2 ceaiuri. Se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar pentru marirea alcalinitatii. Ca sa intelegeti mai bine, a fost o jumatate de cana de macerat, o jumatate de cana de infuzie si o cana de decoct. Se vor uni doar cand se ajunge la o temperatura sub 40 de grade ca sa nu se distruga niste principii active care s-au obtinut prin macerare. Se va consuma in cursul zilei.
Mesteacan – aceasta are saponozide, rezine, mucilagii, etc. Poate combate cu mare succes bolile renale si de asemenea, o serie intreaga de infectii ale aparatului uro-genital.
Mod de preparare: se pun 4 lingurite de frunze bine maruntite de mesteacan la 250 ml de apa in clocot. Se va lasa apoi acoperit 20 de minute si se va strecura. Se obtine in acest fel un ceai concentrat care se poate consuma in cursul zilei. La acest ceai este obligatoriu sa se puna un varf de cutit de bicarbonat de sodiu alimentar inainte de a se consuma.
In cazul cistitelor incipiente, tratamentul dureaza minimum 15 zile tratamentul, iar in cele cronice minimum 30 de zile, fara intrerupere.
Daca acest articol v-a fost util, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: