4 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Remedii naturiste care te scapa de efectele negative ale menopauzei

Trebuie stiut faptul ca menopauza nu este o boala, ci un fenomen fiziologic intalnit la toate femeile. Menopauza se instaleaza fiziologic dupa varsta sau in jurul varstei de 45 de ani. In unele cazuri insa se instaleaza si artificial in urma extirparii sau iradierii ovarelor.

Scaderea nivelului hormonilor sexuali si incetarea menstruatiei sunt fenomene specifice menopauzei, insa aceasta nu inseamna ca o femeie ajunsa in acest punct al vietii nu mai este considerata femeie. Tratamentele naturiste pot sa ajute foarte bine in aceste cazuri.

Anumiti compusi din plante au o structura si o actiune asemanatoare cu cea a hormonilor feminini si in anumite cazuri pot fi o solutie de substituire, dar nu in toate cazurile si nu toate cazurile se pot trata identic. Trebuie atrasa atentia ca nu este bine ca femeile care au avut anterior cancer de san, embolie pulmonara sau flebita nu este bine sa-si mareasca cantitatea de estrogeni din corp, pentru ca de fapt aceste dereglari le-au adus bolile respective.

Iata cateva remedii naturiste pentru menopauza:

  • In primul rand se va incerca schimbarea regimului alimentar, pentru a produce un echilibru in organism. Se va consuma mai putina carne (in special afumaturi sau grasimi animale), se va evita pastele fainoase, cafeaua, condimentele si alcoolul, dar in schimb se vor consuma multe sucuri din legume si fructe.
  • Se pot administra plante care contin fitoestrogeni: izoflavonele din soia si alte plante, ligninele care se gasesc in special in semintele de in si cumestanii continuti in concentratie mare in trifoi rosu.
  • La menopauza unele femei pot prezenta o pilozitate excesiva pe fata sau pe corp, ceea ce creaza o problema in plus. Este o consecinta a schimbarilor care se produc dupa 40 de ani. Efectele antiandrogenice ale plantei mielarea (Agnus castus) care contine substante similare hormonilor, ajutand la echilibrarea acestora.
  • Angelica, Dong Quai, sunt plante care se pot intrebuinta in cazul bufeurilor pentru ca au posibilitatea sa reduca aceste simptome.
  • Luminita de seara semintele sunt si ele recomandate pentru ca acestea contin acid gamalinolenic.
  • De asemenea, se remarca ceaiurile si tincturile din lemn dulce, cretisoara, lucerna, trifoi rosu care pot reduce si transpiratia excesiva.
  • Salvia de asemenea reduce transpiratia excesiva, iar in amestec cu trifoi rosu si lucerna are un efect racoritor si contribuie la disparitia bufeurilor si transpiratiilor nocturne.
  • Tulburarile emotionale pot fi ameliorate cu extracte de sunatoare, valeriana si hamei. Sunatoarea fiind recunoscuta ca foarte utila in depresii minore sau moderate, iar valeriana induce somnul.
  • Din dieta nu trebuie sa va lipseasca germenii de grau, nucile si alunele care contin vitamina E. Mineralele: Calciul de asemenea este necesar si de asemenea vitamina D, pentru fixarea calciului in oase. La acestea trebuie sa se adauge expunerea la soare fara de care nu se asimileaza calciu. Calciul va fereste de osteoporoza, mai ales daca este insotit de magneziu si fosfor care ajuta la absorbtia calciului. Asocierea dintre zinc si cupru este indispensabila in tulburarile functionale ale menopauzei, pentru ca sunt eficiente impotriva demineralizarii osoase. Antioxidantii ajuta sa se pastreze fermitatea si hidratarea pielii. Acizii Omega-3 sunt recomandati pentru prevenirea bolilor cardio-vasculare.
  • Ceaiul verde 3 cani pe zi ajuta sa tineti cancerul in special cel de san la distanta.
  • Se pot folosi ceaiuri din urmatoarele plante medicinale: angelica, branca ursului, busuioc, coacaz negru, coada calului, coada soricelului, cohosh negru, cretisoara, cretusca, curcubetica, Dong Quoi, ginseng, lemn dulce, lucerna, macese, marar, morcov, naprasnic, paducel, piperul broastei, porumb, roinita, salcie, salvie, schinduf, sfecla rosie, secara, soia, sulfina, sunatoare, talpa gastei, tei, traista ciobanului, trifoi rosu, telina, unguras, urzica moarta alba, valeriana, varza, vasc, vita de vie, zmeura.
  • Tratamentul tulburarilor neuro-vegetative: in functie de tulburarea prezenta se va face tratamentul de la afectiunea prezenta. In general insa se vor indica sedative ca: paducel, roinita, talpa gastei, unguras, valeriana.
  • In cazul bufeurilor se bea ceai din: angelica, branca ursului, calin, cohos negru, paducel, salvie, secara, soia, tei, zmeur.
  • Se va face de asemenea tratamentul tulburarilor de metabolism survenite, preferabil cu plante care contin suficient fito-hormon care se transforma foarte usor intr-un hormon util.
  • La bufeuri insotite de nervozitate se fac bai reci, in special cele la jumatatea inferioara a corpului de cateva secunde ajuta foarte mult. Se poate sa se asocieze si o serie de plante medicinale care sunt sedative si utile in acest caz.
  • In dureri pelviene se fac bai calde. Intern in cazul durerilor pelviene sau articulare se poate folosi cu succes una din urmatoarele plante medicinale: cretisoara, cretusca, salcie, troscot.
  • Insomnie, iritabilitate: ceai cu talpa gastei cu paducel, sau sunatoare cu ciubotica cucului, sau valeriana cu roinita.
  • La hemoragii uterine: anin negru, frunza de vita -de-vie, coaja de stejar, traista ciobanului, carbune medicinal.
  • Pentru intarzierea menstruatiei cu hemoragii si dureri pelviene: coada soricelului si cretisoara in parti egale 2 lingurite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se poate face si spalatura vaginala, caz in care se face cu cantitate dubla de planta. O data pe saptamana se va face si baie calda cu coada soricelului sau coada calului.
  • Frisoane si tulburari grave de somn: traista ciobanului cu talpa gastei- 2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi. Se mai poate folosi salvie si coada soricelului-2 lingurite de planta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi.
  • In cazul depresiilor– vasc cu coada calului , lemn dulce si cu radacina de valeriana. Se face ceaiul in felul urmator: sera se va pune 1 lingurita de vasc in 250 ml apa. Se acopera si se lasa pana dimineata. Dimineata se va pune cate 1 lingurita din fiecare din plantele (coada calului, valeriana, lemn dulce). Se va pune in 500 ml apa si se fierbe timp de 10 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se strecoara si maceratul de vasc si se amesteca dupa racire cu celalalt ceai strecurat. Se bea intreaga cantitate in cursul zilei. In cazurile foarte grave se poate face cu cantitate mai mare de planta si se pune eventual si sunatoare flori. 1 lingurita.
  • In cazul uscaciunii vaginale: se va unge vaginul cu unguent de sunatoare sau se poate face un ceai din brusture sau nalba. Se poate face insa si tratament cu cele de mai sus si prin administrarea estrogenilor sa se rezolve si aceasta problema. Se mai poate folosi piperul baltii la spalaturi. Atentie si spalaturile prea frecvente pot produce uscaciune. In cazurile in care nu se poate rezolva cu aceste tratamente la raporturile sexuale aplicati un pic de crema pe vulva. Nu uitati ca prin continuarea vietii sexuale contribuiti la mentinerea organismului in buna stare inclusiv ale mucoaselor.
  • Se va consuma in toate cazurile calciu natural cat mai mult pentru a feri de osteoporoza.
  • Pentru completarea cu vitaminele necesare organismului se poate sa se ia: polen de albine cate 20 g de polen pe zi, o perioada de 30 zile, apoi se face o pauza de 15 zile si se poate relua. De asemenea se mai poate lua drojdie de bere cate 1 lingurita de 3 ori pe zi.
  • Daca sunteti obisnuita cu cafea este cazul sa fiti foarte atente daca consumati suficienta vitamina B si in acest caz faceti o cura de drojdie de bere, pentru suplimentarea cu vitamina. De asemenea, sa mariti cantitatea de apa consumata zilnic, in special cea cu magneziu este foarte utila.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole