Mastita este o inflamatie a sanului, cel mai adesea relationata cu alaptarea. Aceasta inflamatie poate fi asociata cu lezarea tisulara, infectia sau ambele. Una din cinci femei care alapteaza vor suferi de mastita in timpul primelor 6 luni de viata ale copilului.
De cele mai multe ori mastita fac mamele care au nascut prin cezariana, mamele care nasc inainte de termen sau atunci cand tehnica alaptarii nu este una tocmai corecta. Aceasta apare atunci cand fluxul laptelui este foarte scazut, laptele invadeaza tesutul mamar inconjurator care se inflameaza si predispune la infectie.
Durerile pot aparea inca din spital, din momentul in care copilul este infometat, tot incearca sa suga, iar canalele tale mamare sunt infundate. Din acest motiv apar si primele simptome ale mastitei; rani in jurul mameloanelor, uneori chiar sangerari. Este posibil sa intrati in panica cand veti vedea aceste lucruri, iar durerile in momentul in care rana este formata si bebelusul tot incearca sa suga vor fi de-a dreptul insuportabile. In aceste momente trebuie sa fiti destul de puternice si cei din jur sa va linisteasca sa nu intrati in depresie.
Factori de risc
- existenta unui episod anterior de mastita;
- o golire incompleta sau intarziata a sanilor, ce favorizeaza angorjarea (umplerea excesiva a sanilor cu lapte);
- blocarea canalelor galactofore;
- mameloane crapate si iritate datorate unei pozitionari incorecte a copilului la san;
- diverse afectiuni sau anemia (anemia favorizeaza aparitia oboselii si scade rezistenta organismului la infectii, de tipul mastitei);
- folosirea unor dispozitive de alaptare care duc la blocarea fluxului laptelui si la inmultirea germenilor pe suprafata mamelonului, astfel crescand riscul infectiei.
Simptome mastita
In cazul mastitei, la debut de poate observa:
- o zona dureroasa pe unul din sani;
- frisoane, nevralgii si simptome asemanatoare gripei;
- cresterea temperaturii la aproximativ 37, 8?C sau mai mult.
Aceste simptome de debut pot aparea dupa tratarea unui blocaj al canalelor galactofore.
Cand mastita se agraveaza, se poate observa:
- cresterea pulsului (peste 100 de batai pe minut);
- o scurgere galbuie si densa de la nivelul mamelonului;
- ganglionii axilari de partea sanului afectat sunt crescuti in volum si sensibili.
Ocazional, simptomele mastitei se pot agrava si poate aparea o punga de puroi (abces) in aria infectata. Simptomele abcesului mamar includ:
- o formatiune mamara ferma si dureroasa;
- o zona eritematoasa la nivelul sanului;
- agravarea simptomelor gripei.
Tratament. Cum sa-i faci fata mastitei
Tratamentul antibiotic timpuriu si continuarea alaptarii (sau pomparea) sunt esentiale pentru vindecarea ei. Amanarea tratamentului poate duce la aparitia abceselor mamare. In aceste momente mama trebuie sa se odihneasca, sa consume cantitati crescute de lichide si sa foloseasca aplicatii reci la nivelul sanului dureros. Se poate administra in siguranta Paracetamol pentru durere si Ibuprofen pentru durere si inflamatie.
Chiar daca este dureroas, alaptarea din sanul afectat este in regula pentru bebelusi, dar daca durerea este totusi insuportabila se incepe cu celalalt san si se schimba in functie de curgerea laptelui sau se foloseste o pompa pentru a goli sanii de fiecare data cand nu se poate alapta.
Mastita nu va disparea fara tratament. Daca exista simptome ce sugereaza mastita este nevoie de un consult de specialitate. Tratamentul prompt previne agravarea infectiei si amelioreaza simptomele in aproximativ 2 zile.
Tratamentul mastitei include, de obicei:
- antibiotice, pentru a distruge bacteria cauzatoare a infectiei;
- golirea periodica a sanilor prin alaptare sau pompare;
Se poate continua in siguranta alaptarea sau pomparea laptelui pentru a hrani copilul in timpul bolii si tratamentului. Trebuie stiut ca bebelusul este cea mai eficienta pompa pentru golirea sanilor, el are o putere destul de mare de a suge, iar copilul este in siguranta cu lapte de mama deoarece orice bacterie va fi distrusa de sucurile digestive ale acestuia.
- inainte de alaptare se aplica pe sanul afectat o panza curata, calda si umeda timp de 15 minute (pentru ca laptele sa curga mai usor);
- se continua alaptarea la ambii sani daca se poate. Este de preferat, inceperea alaptarii cu sanul afectat deoarece este esential ca acesta sa fie golit complet. Daca este prea dureros sa se inceapa cu acest san, se poate alapta din sanul sanatos;
- se pompeaza sau se exprima manual laptele din sanul afectat, daca acesta este prea dureros pentru a alapta.
Tratamentul unui abces include:
- drenarea abceselor. Vindecarea abceselor poate dura 5-7 zile;
- tratamentul antibiotic poate distruge bacteria ce provoaca infectia;
- golirea completa si periodica a sanilor prin alaptare sau pompare este esentiala pentru a mentine o rezerva de lapte adecvata.
Trebuie sa tii cont intotdeauna de sfatul medicului. Daca acesta recomanda intreruperea alaptarii din sanul afectat in timpul vindecarii abcesului, se poate continua alaptarea din sanul sanatos. Pomparea sau exprimarea manuala se continua periodic din sanul bolnav.
Tratamentul naturist al mastitei
- Cerentel – 1 lingurita de radacini si rizomi se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 10 minute, apoi se strecoara. Se iau intern in cazurile in care se doreste diminuarea secretiilor sau extern se pun comprese si cataplasme pe san protejate cu o bucata de nailon. Se tin timp de 12 ore.
- Salcie – 2 linguri de coaja de salcie macinata se pune la 250 ml apa si se fierbe apoi timp de 20 minute. Se strecoara si se pune compresa pentru calmarea durerii. De asemenea se poate face un ceai intern cu 1 lingurita de planta care se poate lua intern tot pentru calmarea durerilor.
- Salvie – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pentru reglarea glandulara (contin fitohormoni) si extern se poate pune compresa cu ceai pe san. Ajuta la diminuarea secretiilor.
- Soia – se pot consuma seminte de soia cu orice mancaruri, sau puse in diferite preparate culinare zilnic. Este indicat datorita faptului ca poate ajuta la reglarea glandulara care este de multe ori vinovata de aceasta afectiune. Laptele care se obtine din boabe de soia este si el foarte indicat in cazul afectiunilor acestea pentru ca contine si el foarte multi fitohormoni, se va putea lua tinctura care are cu certitudine acesti hormoni insotiti de enzimele necesare asimilarii lor de catre organism.
- Se poate face si un ceai din: brusture, urzica moarta alba, galbenele si sovarf. Se vor pune 2 lingurite din amestec la 250 ml apa. Se fierbe timp de 5 minute. Se strecoara. Se vor bea 3 cani pe zi. Extern se poate pune compresa de mai multe ori pe zi tot cu acest ceai. Se poate sa se aplice insa pe sani si cataplasme cu frunze de varza, patlagina sau frunze de napi.
- Sulfina – este o alta planta care poate fi utila ea contribuind la o mai buna circulatie in locurile unde se aplica. Din acestea se va putea face si un unguent care se va face din plante maruntite, care se vor pune in ulei sau untura si se vor fierbe pentru 3 ore pe baie de abur dupa care se vor strecura. Cele care doresc sa obtina un unguent va trebui ca dupa strecurare sa adauge ceara de albine in functie de cat de tare se doreste sa fie acest unguent.
- Polen – in cazurile in care se doreste scaderea cantitatii de foliculina din organism (mastoze, fibrom uterin) cel mai rapid si sigur tratament este cel pe baza de polen si pastura de albine.
Polenul are de 5 ori mai multe proteine decat carnea, ajuta la o mai buna asimilare a substantelor minerale, este antianemic, intaritor, stimulent al activitatii nervoase, glandulare si sexuale, util in excesul de foliculina, in boli tiroidiene si pancreatice, ajuta la crestere si la refacerea organismului. Extern – se aplica singur sau incorporat in diferite pomezi sau solutii si aplicat pe tegumente sau pe mucoase cu rol de cicatrizare, antibiotic. Intern – este bine sa fie tinut in gura si supt foarte mult timp pentru a se amesteca cu saliva pentru ca o enzima (ptialina) sa ajute la asimilare si are actiune mult mai mare biologica in acest caz. Se ia intre 1-3 lingurite de polen pe zi cu 15 minute inaintea meselor principale. Se face o cura de 4 saptamani, dupa care se face obligatoriu o pauza de 7 zile si se mai poate face inca o cura.
Pastura se poate lua direct din faguri consumand o data cate 4-6 celule de fagure cu pastura. Se mesteca bine in gura si se poate inghitii cu ceara cu tot.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: