19.3 C
București
miercuri, octombrie 23, 2024

Ce beneficii si efecte secundare are ceaiul de tei

Inca din Antichitate, oamenii foloseau ceaiul de tei pentru capacitatea lui naturala de a promova transpiratia si detoxifierea, de a reduce durerea si anxietatea. Totodata, pe langa utilizarile sale medicinale, ceaiul de tei este cunoscut si pentru gustul sau placut si aroma puternica dulce si florala.

Ca remediu, ceaiul de tei s-a dovedit a fi bogat in multi antioxidanti, uleiuri volatile si alti compusi vindecatori. Printre acestea se numara flavonoidele, tilirozidul, quercetina si kaempferolul, care sunt asociate cu beneficii precum reducerea inflamatiei.

Ceaiul de tei – Beneficii pentru sanatate

-Anxietate si depresie

Uleiurile esentiale care sunt eliberate la prepararea ceaiului pot avea efecte pozitive asupra nivelului de stres si anxietate. Exista studii care sustin aceste afirmatii. De exemplu, un studiu efectuat pe soareci a aratat ca extractele din mugurii de tei au proprietati sedative puternice, inhiband excitabilitatea sistemului nervos. Astfel, ceaiul de tei poate promova relaxarea. Totusi, sunt necesare mai multe cercetari pentru a afla exact cum se intampla acest lucru.

Totodata, ceaiul de tei are si proprietati sedative puternice, ajutand la un somn  mai linistit.

-Reduce durere si inflamatia  

Antioxidantii din ceaiul de tei, inclusiv tilirozidul si quercetina, sunt compusi care ajuta la combaterea durerii si a  inflamatiei. Acest lucru poate duce la beneficii pentru cei cu afectiuni precum artrita sau fibromialgia.

-Eficient in menstruatie

Ceaiul de tei are calitati antispastice si linistitoare, ceea ce il face deosebit de valoros pentru femeile care sufera de menstruatii dureroase. Consumul unei cesti de ceai ajuta in caz de dismenoree, ameliorand in acelasi timp schimbarile de dispozitie si fluctuatiile hormonale.

-Intareste sistemul imunitar

Ceaiul de tei are proprietati de stimulare a sistemului imunitar si poate inlatura febra, favorizand o recuperare mai rapida. In plus, compusii antiinflamatori din florile de tei calmeaza tesuturile tractului respirator, facand mai usoara eliminarea mucusului si a flegmei. Vezi si articolul: Inflamarea gatului. 6 remedi care iti sar in ajutor

-Digestie

Ceaiul de tei are efect antispastic, ajutand la calmarea stomacului deranjat si la scaderea nivelului de inflamatie in intestin. Asadar, acesta poate fi un bun remediu pentru cei ce se confrunta cu sindrom de colon iritabil, colita ulceroasa, flatulenta, ulcere sau diaree.

-Sanatatea inimii

Antioxidantii din ceai sunt capabili sa scada tensiunea arteriala si sa previna coagularea sangelui, scazand semnificativ riscul de ateroscleroza sau cheaguri de sange, reducand astfel riscurile de a face un atac de cord, un accident vascular cerebral sau o boala coronariana. Totusi, din cauza naturii cardiotoxice a anumitor compusi din ceaiul de tei, daca ai antecedente de boli de inima, ar trebui sa eviti acest remediu.

Vezi si: Cand e cel mai bine sa culegi florile medicinale. De la musetel si menta pana la tei si sunatoare

Ce efecte secundare are ceaiul de tei

Din cauza nivelurilor ridicate de compusi volatili si antioxidanti, ceaiul de tei nu este recomandat in sarcina sau alaptare.

Unele dintre ingredientele active din acest ceai pot avea proprietati cardiotoxice, asa ca daca suferiti deja sau aveti antecedente de boli de inima, ar trebui sa evitati acest ceai.

Ceai de tei – Reteta

La o cana cu apa fiarta, se adauga 1 lingurita de flori de tei uscate, pulbere sau 2 linguri de flori proaspete de tei.

Pulberea se lasa sa fiarba 1 minut, apoi se ia de pe foc. Lasa amestecul la infuzat 12-15 minute, apoi strecoara.

Se considera ca doza optima este de 2-4 g de amestec de ceai pe zi, adica aproximativ 3-4 cani. Consumat in exces, acest ceai poate provoca efecte secundare, cum ar fi modificari ale tensiunii arteriale si ale digestiei.

Vezi si: Terapie cu 7 flori de Mai. Metode de preparare si indicatii terapeutice

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole