15 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

12 beneficii uimitoare ale Hamamelisului

Hamamelisul este o planta medicinala originara din America de Nord si este cunoscuta pentru proprietatile sale astringente si antiinflamatoare. Extractul de hamamelis este obtinut din scoarta, frunzele si ramurile acestei plante (Hamamelis virginiana), si este utilizat in multe produse cosmetice si farmaceutice.

Hamamelisul contine taninuri puternice, care au proprietati astringente si antioxidante, iar acesta este si motivul pentru care nativii americani l-au folosit cu mii de ani in urma ca medicament traditional pentru a trata tot felul de inflamatii si tumori.

In prezent, datorita proprietatilor sale de vindecare, hamamelisul a devenit parte a multor produse cosmetice si medicale comerciale, cum ar fi produsele pentru acnee, cremele anti-imbatranire, cremele de ras si sampoanele. Dar hai sa vedem in cele ce urmeaza cateva dintre beneficiile utilizarii hamamelisului.

Vezi si: Unguentul cu hamamelis, cel mai bun reglator al circulatei venoase. Reteta

Hamamelis – Beneficii pentru sanatate

1-Tratament pentru acnee si piele grasa

Hamamelisul este unul dintre cele mai populare remedii naturale pentru acnee. Acesta are proprietati astringente si antiinflamatoare care ajuta la curatarea porilor, la controlul secretiei de sebum si la reducerea inflamatiei si a iritatiei pielii.

Taninurile din hamamelis il fac un astringent puternic, care ajuta la tonifierea naturala a pielii predispuse la acnee si la mentinerea echilibrului pH-ului. In plus, acestea ajuta la calmarea crustelor, la curatarea petelor si a cicatricilor si la accelerarea vindecarii tesuturilor pielii deteriorate.

Tot ce ai de facut este sa folosesti un tampon de vata sau un tampon inmuiat in hamamelis si sa cureti fata. Acest lucru ajuta la tratarea si prevenirea eruptiilor, elimina excesul de ulei, bacteriile, reziduurile de machiaj si murdaria si murdaria de zi cu zi de pe piele.

2-Vindecarea rapida a ranilor si a inflamatiilor

Proprietatile astringente si antiinflamatoare ale hamamelisului ajuta la reducerea inflamatiei si la vindecarea rapida a ranilor si iritatiilor pielii.

Asadar, cand vine vorba de taieturi, vanatai, abraziuni, cicatrici si alte rani, poti apela cu incredere la hamamelis.

Compusii organici din planta au proprietati astringente puternice care ajuta la strangerea pielii, accelerand astfel procesul de vindecare si incetineste sangerarea unei rani deschise.

*In cazul in care zona pielii este grav deteriorata, este indicat sa ceri sfatul unui specialist. 

3-Tratament pentru arsuri solare si alte afectiuni ale pielii

Extractul de hamamelis poate ajuta la ameliorarea durerii si a inflamatiei asociate cu arsurile solare si alte afectiuni ale pielii, precum psoriazisul si eczemele.

4-Ameliorarea durerilor de hemoroizi

Datorita proprietatilor sale astringente si antiinflamatoare, lichidul poate fi aplicat pe tesuturile inflamate cauzate de hemoroizi. Astfel, hamamelisul poate fi utilizat pentru ameliorarea simptomelor asociate cu hemoroizii, cum ar fi mancarimea, durerea si inflamatia.

*Atentie la aplicare si, de asemenea, daca iei deja medicamente pentru coagularea sangelui, asigura-te ca discuti cu medicul inainte de a-l utiliza.

5-Tratament pentru gingivita

Proprietatile antiinflamatoare si astringente ale hamamelisului pot ajuta la reducerea inflamatiei gingivale si a sangerarilor gingivale.

6-Trateaza intepaturile de insecte

Daca ai fost intepat de o insecta sau te confrunti cu urticarie, poti aplica un topic de hamamelis pe piele. Amesteca extractul de hamamelis cu o cantitate egala de apa sau cu alt tip de ulei purtator. Acest lucru poate proteja rana sau zona iritata de infectie si, de asemenea, poate promova vindecarea.

7-Ingrijirea parului

Aplicarea regulata a hamamelisului ajuta la mentinerea scalpului curat si previne acumularea de ulei. Totodata, este recomandat de medici pentru a trata si preveni psoriazisul si mancarimea scalpului.

Ca si utilizare, poti adauga cateva picaturi de hamamelis in sampon. De asemenea, daca il adaugi in ulei de argan, vei adauga un plus de volum parului, vei elimina mirosurile neplacute si il vei mentine stralucitor.

8-Util in afectiunile respiratorii

Preparat sub forma de ceai, hamamelisul poate avea un efect pozitiv asupra tractului respirator. Acesta ajuta la tratarea durerii in gat, a inflamatiei corzilor vocale, a iritatiilor cauzate de tuse, a infectiilor sinusurilor si a amigdalitei. Se face gargara.

9-Calmeaza durerile

Ca medicament topic, hamamelisul este bine cunoscut pentru efectele sale asupra inflamatiei asociate cu artrita. De asemenea, functioneaza bine ca tratament pentru muschii si articulatiile dureroase cauzate de exercitii fizice, rani sau varsta inaintata.

Tot ce ai de facut este sa prepari o solutie din hamamelis cu apa sau ulei de masline virgin, in cantitati egale, apoi sa aplici solutia obtinuta pe zona afectata.

Totodata, proprietatile astringente ale hamamelisului ajuta si la calmarea durerilor de cap. Poti aplica topic extractul sau pe tample si poti bea si o cana cu ceai de hamamelis.

10-Intareste sistemul imunitar

Cercetarile au aratat ca hamamelisul este capabil sa stimuleze sistemul imunitar si sa elimine in mod activ agentii patogeni din organism, datorita calitatilor sale antibacteriene si antiseptice.

11-Trateaza infectiile urechii

Hamamelisul are proprietati antibacteriene si este adesea folosit pentru a trata infectiile urechii. Se adauga 2-3 picaturi de hamamelis in interiorul urechii, de doua ori pe zi, pentru a inhiba infectia bacteriana si pentru a accelera vindecarea.

12-Usureaza digestia

Hamamelisul a fost folosit ca tonic pentru stomac de multi ani. O cantitate mica de ceai de hamamelis este deosebit de eficient atunci cand este amestecat cu musetel sau menta. Acest amestec amelioreaza simptomele colonului iritabil, precum si diareea si dizenteria, prin stimularea sistemului imunitar si reducerea inflamatiei cauzate de potentialele bacterii din intestin.

Atentie!!!

Hamamelis are un nivel ridicat de taninuri, flavonoide, eugenol, carvacrol si alte componente volatile puternice care pot avea efecte puternice asupra organismului nostru. De aceea sunt necesare doar cantitati mici pentru ca acesta sa fie eficient, in special in cazul consumului oral. In cazul unui consum oral in exces pot aparea ameteli, eruptii cutanate sau greata. De asemenea, in cazul unei aplicatii externe, nu uita sa il combini cu o cantitate egala de apa sau alt ulei purtator, cum ar fi uleiul de masline.

Vezi si: Ingerarea uleiurilor esentiale – Este o practica sigura sau nu?

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole