19 C
București
miercuri, aprilie 17, 2024

Ce se intampla cand te tratezi si cu plante, si cu medicamente. Detalii la care trebuie sa fii atent

De-a lungul timpului, oamenii au folosit diverse plante medicinale datorita multiplelor beneficii pentru sanatate. Totusi, pe masura ce medicamentele eliberate pe baza de reteta au devenit tot mai usor disponibile, oamenii au inceput sa faca abuz sau sa le combine gresit. Cercetarile publicate in British Journal of Clinical Pharmacology sugereaza ca administrarea de medicamente pe baza de plante impreuna cu medicamentele eliberate pe baza de reteta poate provoca efecte adverse.

Chiar daca plantele medicinale au numeroase beneficii, trebuie sa stii ca unele ingrediente active continute  pot fi totusi substante chimice puternice. De aceea, suplimentele din plante si medicamente pot interactiona in moduri daunatoare, de exemplu:

  • interfereaza cu modul in care medicamentul poate fi descompus in organism
  • intensifica efectele secundare ale medicamentelor prescrise
  • blocheaza efectul terapeutic dorit al unui medicament
  • cele doua medicamente pot avea un efect similar, provocand un raspuns exagerat la acest efect, care poate fi fie bun, fie rau

Dupa cum se vede, efectele secundare ale combinarii unui medicament pe baza de plante cu un medicament eliberat pe baza de reteta variaza de la o situatie la alta, dar exista unele combinatii comune de medicamente despre care se crede ca sunt periculoase. Iata cateva exemple:

-Ghimbir, usturoi, ginkgo biloba si ginseng pot provoca sangerari si vanatai periculoase atunci cand sunt utilizate cu diluanti de sange eliberati pe baza de reteta.

-Sunatoarea poate scadea eficacitatea diferitelor medicamente (ex: medicamente anti-anxietate).

-Lemnul dulce poate scadea eficacitatea medicamentelor pentru ritm cardiac si poate creste efectul medicamentelor diuretice, provocand niveluri periculoase de potasiu si sodiu.

-Coenzima Q10 se gaseste in mod natural in inima, rinichi, ficat si pancreas, dar imbatranirea si fumatul pot epuiza aceste rezerve naturale. Totodata, CoQ10 este promovat pentru a ajuta la afectarea inimii cauzate de anumite medicamente pentru cancer, bolile gingiilor sau distrofia musculara. Cu toate acestea, utilizarea ei cu medicamente anticoagulante precum warfarina poate reduce efectele anticoagulantului de subtiere a sangelui si poate creste riscul de formare a cheagurilor. Vezi AICI.

-Merisoarele sunt fructe pline de vitamina C, iar unii oameni beau sucul din ele pentru a ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar. Merisorul poate exercita un efect sporit asupra diluantilor de sange (anticoagulante) precum warfarina si poate duce la vanatai sau sangerari. Daca iei un diluant de sange oral, consulta medicul inainte de a consuma cantitati neobisnuite de suc de merisor sau de merisor.

-Echinacea stimuleaza sistemul imunitar si este adesea utilizata in tratamentul racelilor. Majoritatea interactiunilor medicamentoase cu echinaceea nu sunt grave; dar poate afecta nivelurile sanguine de medicamente precum tizanidina (Zanaflex), un relaxant muscular sau rasagilina (Azilect) utilizata in boala Parkinspn. Echinacea poate incetini descompunerea (metabolismul) cofeinei in organism si poate duce la reactii adverse precum nervozitate, dureri de cap sau insomnie. Vezi AICI. Totodata, echinacea poate schimba si modul in care organismul metabolizeaza multe medicamente care trec prin ficat, ducand la reactii adverse sau la reducerea eficacitatii medicamentului.

-Valeriana este folosita pentru a trata insomnia si anxietatea. Din pacate, exista peste 200 de posibile interactiuni medicamentoase cu valeriana, asa ca este important atunci cand utilizezi planta sa ceri sfatul medicului. Discuta cu medicul tau inainte de a combina valeriana cu relaxante musculare, medicamente pentru somn sau anxietate
analgezice, anumite antidepresive, alcool, anticonvulsivante sau alte medicamente care provoaca somnolenta. Aceste medicamente pot creste somnolenta si ametelile in timp ce luati valeriana.

-Sunatoarea este un supliment care ajuta cu simptomele depresiei. Totusi, exista peste 500 de interactiuni medicamentoase cu sunatoare si unele pot fi periculoase. Din cauza gravitatii multor interactiuni medicamentoase, ar trebui sa ceri sfatul medicului inainte de a utiliza planta. O proba de medicamente pe care nu ar trebui sa le combini cu sunatoare include: inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei, antidepresive triciclice, inhibitori de monoaminoxidaza, nefazodona, triptani pentru migrena, warfarina, pilule contraceptive sau alti estrogeni, anumite medicamente pentru HIV si tratamente medicamentoase pentru virusul hepatitei C.

-Usturoiul este adesea promovat pentru a reduce colesterolul si trigliceridele, pentru a preveni cancerul, pentru a scadea nivelul zaharului din sange si pentru a reduce durerile menstruale, printre alte utilizari. Totusi, exista peste 180 de interactiuni medicamentoase cu usturoiul, dar cele mai multe sunt raportate ca fiind minore. S-a raportat rar ca usturoiul afecteaza coagularea sangelui si poate afecta persoanele care iau agenti de subtiere a sangelui, cum ar fi aspirina, warfarina, clopidogrelul (Plavix) sau alte antocoagulante. Totodata, utilizarea suplimentelor de usturoi cu inhibitori de proteaza HIV, de exemplu saquinavir (Invirase, Fortovase) poate scadea nivelurile sanguine ale inhibitorului de proteaza.

-Ceaiul verde este benefic in afectiunile stomacului, pentru scaderea colesterolului, ca antioxidant anticancerigen, ca stimulent si pentru a reduce grasimea, printre alte utilizari. Se pare ca doar 12 interactiuni medicamentoase au fost raportate cu ceaiul verde. De exemplu, pacientii trebuie sfatuiti sa-si limiteze consumul de ceai verde in timpul tratamentului cu lisinopril, deoarece aceste produse pot scadea concentratiile sanguine ale inhibitorului ECA lisinopril (Prinivil, Qbrelis, Zestril), ceea ce ar putea duce la cresterea tensiunii arteriale. In plus, frunzele uscate de ceai verde contin vitamina K, care poate creste coagularea sangelui.

In concluzie, trebuie sa stii ca medicamentele pe baza de plante pot fi o modalitate sigura si eficienta de a trata afectiunile medicale atunci cand sunt utilizate conform instructiunilor. Totusi, nu uita ca acestea contin ingrediente naturale puternice care pot interactiona cu medicamentele eliberate pe baza de reteta. 

Vezi si: Efectele interactiunii dintre cofeina si taurina in bauturile energizante

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole