1.5 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024

Remedii naturiste care ajuta in caz de balonare

Balonarea este o tulburare intestinala, cauzata de cele mai multe ori de obiceiurile alimentare dezordonate, acestea determinand producerea unei cantitati mai mari de gaze in stomac decat in mod normal. Uneori, aceasta balonare poate chiar sa devina dureroasa, aceasta senzatie fiind resimtita difuz, in tot abdomenul.

Balonarile si constipatia nu sunt boli de sine statatoare, dar din cauza faptului ca sunt generatoare de multe boli se vor trata cu toata seriozitatea, la fel ca orice boala grava.

Gazele din sistemul digestiv sunt un fenomen foarte natural ca si eliminarea lor periodica, prin eructatii sau flatulenta. Balonarea poate avea insa doua cauze principale: bacteriile din intestine si aerul pe care-l inghitim o data cu mancarea. Daca aerul inghitit o data cu mancarea poate fi diminuat prin mancarea cu mai multa atentie, formarea gazelor datorita diferitelor bacterii poate fi combatut cu o serie de plante carminative.

In aceasta perioada trebuie sa elimini si o serie de alimente care pot contribui la producerea gazelor (fasole, linte, varza, bauturi carbogazoase, etc).

Va aduceti aminte de expresia „la masa nu se vorbeste”? Ei bine, se pare ca atunci cand vorbesti in timp ce mananci, nu faci altceva decat sa inghiti aer care se acumuleaza in stomac, presand prin dilatarea acestuia pe diafragma si inima, cauzand dureri atat in abdomen, cat si la inima.

Se pot folosi urmatoarele plante medicinale:

Afin – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Se indica in special la cei care au asociata si diareea. De asemenea se pot consuma fructe cate 4-6 lingurite de 3-4 ori pe zi.
Anason – 1 lingurita seminte maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma dupa fiecare masa cate 1 cana fiind o planta care ajuta la aceasta afectiune.
Angelica – 1 litru de vin rosu se pune cu 30 g de radacina de angelica si un varf de cutit de scortisoara, un praf de nucsoara rasa si un cuisor. Se lasa apoi 10 zile si se strecoara. Se va lua cate 50 ml dupa fiecare masa daca sunteti balonat.
Anghinare – 1-2 lingurite de planta se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, dupa fiecare masa cate una fiind una dintre cele mai eficiente plante in combaterea multor afectiuni digestive, inclusiv balonarea fiind si carminativa, dar totodata calmeaza si colicile abdominale si fermentatiile.
Brustur – 1-2 lingurite de radacina maruntita se pune la 250 ml apa si se fierbe pentru 10 minute. Se strecoara si se bea cate 1 cana dupa mesele principale.
Busuioc – 1-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi. Este cel mai bun in afectiunile gastro-intestinale, inlatura balonarile, colitele de fermentatie, durerile de burta si inlatura foarte eficient senzatia de greata. Se poate folosi si de catre adulti si de catre copii. Actioneaza ca un antiseptic intestinal distrugand bacteriile si prin aceasta ajuta la disparitia balonarilor mai ales daca sunt cauzate de proliferarea bacteriilor.
Chimion – semintele- 1 lingurita de fructe se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se utilizeaza pentru restabilirea bunei functionari a aparatului digestiv, deoarece calmeaza colicile si indeparteaza senzatia de balonare. De asemenea ajuta la calmarea colicilor si la favorizarea digestiei. Este indicata in multe afectiuni digestive.
Cimbru – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Coada soricelului – peste 2 linguri de flori uscate si maruntite se pun 500 ml apa clocotita. Acoperiti vasul timp de 20 minute, apoi strecurati. Se bea caldut in decursul zilei in 4 reprize.
Coriandru – 1 lingurita de fructe se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se utilizeaza pentru restabilirea bunei functionari a aparatului digestiv, deoarece calmeaza colicile si indeparteaza senzatia de balonare este un remediu mai bland si ajuta de asemenea la flatulenta si dureri intestinale. Este una dintre plantele eficiente fiind carminativa puternica.
Cuisoare – se ia 1-2 bucati in gura, se mesteca si apoi se inghit. Este o metoda care produce si o anestezie a cavitatii bucale. Se pot insa inghiti si cateva bucati cu apa. Se mai poate lua inainte de masa sau chiar dupa mese cate un varf de cutit de pulbere de cuisoare obtinute cu ajutorul rasnitei de cafea. Este cea mai eficienta metoda pentru disparitia balonarilor.
Fenicul – 1-2 lingurite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera 15 minute si se pot bea 2-3 cani pe zi. Prima jumatate inainte de masa si jumatate dupa. Nu se foloseste mai mult de 2-3 saptamani fara avizul medicului. Restabilesc buna functionare a aparatului digestiv, limiteaza fermentarea intestinala si ajuta la calmarea crampelor si a durerilor de origine digestiva.
Grau – Bors de tarate de grau cu apa si drojdie de bere se fermenteaza si se va consuma cate 1-2 pahare pe zi pentru vitaminizare, ca acidifiant sau pentru repopularea intestinului subtire cu flora saprofita.
Ghimbir – Are actiune direct asupra alimentelor ajutand sa fie mai rapid digerate. Atunci cand va supara gazele mancati o bucatica de radacina de ghimber proaspat.

Vezi si: Cura de 3 zile cu supa. Mananci cata supa vrei si scapi de balonare si efectul de „burtica”

Lamai – se stoarce sucul de la o lamaie intr-un pahar, apoi se complecteaza cu apa si se consuma dupa mese.
Lavanda – 1 lingurita de flori se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se poate bea 1-2 cani pe zi. Combate insomnia, iritabilitatea, durerile de cap si depresiile. Este utila in indigestii, combate colicile si favorizeaza eliminarea gazelor fiind utila la balonari si chiar la colici.
Leustean – Comprese caldute cu infuzie de menta si radacina de leustean.
Maghiran – 1 lingurita de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi, reci.
Marar – 1 lingurita de seminte de marar se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se bea dupa mese daca sunteti balonat. Efectul este imediat.
Menta – 1 lingurita de frunze maruntite se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul timp de 15 minute, apoi se strecoara. Se consuma 3 cani pe zi, reci.
Musetel – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Obligeana – o jumatate de lingurita de radacina se pune la 250 ml apa si se fierbe 5 minute. Se strecoara. Se pot consuma2-3 cani pe zi inainte de mesele principale. Este recunoscuta actiunea acestei plante ca tonic nervos si stimulent al sistemului nervos. Se mai foloseste la indigestii, balonari si colici.
Papadie – Aceasta planta este un excelent diuretic, ameliorand simptomele de balonare prin eliminarea fluidelor in exces. Se prepara un decoct din 1 lingurita de pulbere de planta, care se va pune la 250 ml apa si se fierbe apoi timp de 10 minute. Se strecoara si se pot consuma 2 cani pe zi.
Patrunjel – Dupa fiecare masa consumati patrunjel verde frunze, 1 lingurita ajunge de regula.
Pelin – 1-2 lingurite de planta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se foloseste impotriva durerilor de cap cauzate de indigestie, precum si pentru eliminarea gazelor si indepartarea senzatiei de balonare. Atentie insa ca stimuleaza pofta de mancare. Se mai poate folosi si contra viermilor intestinali.
Plop negru – 1 lingurita de muguri maruntiti se pune la 250 ml apa si se fierbe timp de 5 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi. Este indicat mai ales in cazurile cand exista si rani la stomac sau infectii.
Roinita – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Rozmarin – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Salvie – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Sofran – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.
Telina – pentru tratarea raguselii, eliminarea gazelor intestinale si avand un efect laxativ puteti folosi praf din frunze de telina. Se pun 4 linguri de praf la 1 litru de apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea in cursul zilei sau se bea 1 ceasca la nevoie.
Usturoi – se inghite 1-3 catei de usturoi si balonarea trece foarte repede.
Ventrilica – 1-2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi.

Alte remedii si sfaturi utile care ajuta in caz de balonare

  • Se ia dupa fiecare masa cateva seminte de anason si chimen. Acestea ajuta la activarea digestiei.
  • Se pun intr-un vas 10 g menta, 10 g seminte fenicul 10 g anason si 10 g flori de tei. Se toarna peste acestea 1 litru de apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se bea cate 1 ceasca dupa fiecare masa.
  • Iaurt consumat zilnic timp de 10 zile este foarte util si el pentru a reface flora saprofita a intestinului aducand si calciu in plus, foarte necesar organismului.
  • La incheierea meselor copioase este indicat sa se bea un ceai (infuzie) fierbinte de: maghiran, menta, fenicul (sau anason) si cimbru. Se amesteca toate acestea in parti egale si apoi din amestec se pun 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma de mai multe ori pe zi, putandu-se ajunge la 3-4 cani pe zi, sau se face doar la nevoie un ceai, care se bea cald.
  • 1 lingurita frunze de menta, 1 lingurita frunze de busuioc, 1 lingurita radacina de obligeana, 3-4 fructe de fenicul, toate puse in 300 ml apa clocotita. Se bea in 3 reprize dupa mese. Uleiurile volatile din aceste plante cresc secretia gastrica, ajutand la normalizarea digestiei.
  • Se poate consuma zilnic 1 lingurita de argila. Se va pune in 250 ml apa 1 lingurita de argila si dimineata se poate bea apa aceasta. Se poate face acest lucru dupa fiecare masa. Dupa ce organismul s-a obisnuit cu argila (3-4 zile) se va agita cu o lingurita de lemn (un betisor) argila si se poate consuma fara sa se ia insa si pietricelele sau depunerile grosiere.
  • Se poate dupa fiecare masa sa se consume 1 lingurita de carbune medicinal. Este cu atat mai eficient cu cat este mai fin macinat. Se ia cu putina apa dupa fiecare masa. Se poate inlocui cu orice carbune vegetal, cel mai util este cel obtinut din pomi fructiferi. Exista la orice farmacie si tablete din care se pot lua si cate 2 dupa fiecare masa. Sunt foarte eficiente.
  • Se mai pot folosi cozi de cirese si coada calului.

Pentru calmarea durerilor, comprese calde sau chiar bai calde de 3-4 ori pe zi, de preferat din plante sau esente de: menta, salvie, coada soricelului, flori de fan.
Tot pentru calmarea durerilor se mai pot face cataplasme cu foi de varza strivite si aplicate pe abdomen sau cu argila muiata in orice ceai si aplicata calda.

Reguli de igiena alimentara pentru prevenirea crampelor abdominale, balonari, eructatii si flatulenta provocate de gaze:

  • Mancati de mai multe ori pe zi, dar in cantitati mai mici si varietati de alimente mai putine. Nu ezitati sa luati chiar 6 mese in loc de 3.
  • Mestecati temeinic, lent cu gura inchisa. Daca faceti greseala de a vorbi in timp ce mancati, inghititi aer, care va poate provoca apoi neplaceri.
  • Cresteti progresiv aportul de fibre vegetale. Se poate face acest lucru foarte simplu prin consumul taratelor de grau sub orice forma.
  • Daca va place fasolea cu toate ca nu este indicata va trebui sa lasati boabele la muiat de seara pana dimi-neata in apa, apoi aruncati apa aceasta. Fierbeti apoi in apa pentru cate 10 minute (de 3 ori) apa care de asemenea se arunca. Dupa aceasta se poate pune in apa finala care va putea fi consumata si ea (ciorba) 2 frunze de dafin sau 1-2 lingurite de chimen care de asemenea contribuie la disparitia balonarilor si a gazelor. De asemenea sigura un gust fin ciorbelor.
  • Evitati alcoolul, bauturile carbogazoase, branzeturile fermentate, sosurile de soia si guma de mestecat.
  • Feriti-va de bicarbonat de sodiu. Este drept ca usureaza dar pe termen lung acesta poate provoca o hiperaciditate cronica.

Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe pagina noastra de Facebook.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole