Blefarita este una dintre cele mai comune inflamatii de la nivelul ochilor. Aceasta se caracterizeaza printr-o inflamaţie a pleoapelor, produsă de diferite infecţii microbiene, virale, micotice sau parazitare.
De cele mai multe ori aceasta conditie medicala este cronica si bilaterala, afectand atat pleoapa superioara, cat si pe cea inferioara.
Cauzele blefaritei
-apare atunci cand ai o igiena deficitara la nivelul ochilor
-se blocheaza glandele de la nivelul ochilor
-se produce o cantitate mari de sebum la nivelul glandelor oculare
-apar infectiile bacteriene, de cele mai multe ori de natura stafilococica
-pot aparea si din cauza reactiilor alergice
Simptomele blefaritei
-mancarimi puternice
-senzatia de praf in ochi
-formarea unor cojite la nivelul pleoapelor pe parcursul noptii
-aparitia unor cojite, asemanatoare cu ceara
-cojite solzoase la nivelul pleoapelor
-caderea pleoapelor
-aparitia unor mici ulceratii la nivelul pleoapelor
Tratament blefarita
Blefarita scuamoasa, este si ea o inflamatie la nivelul ochilor, care se caracterizeaza prin aparitia unor scuame (cojite) la baza genelor. Este o boala care nu se vindeca, dar tine o perioada, apoi revine fara a fi foarte grava, insa aspectul este foarte inestetic, mai ales ca aceste cojite se refac de la o zi la alta in perioadele acute.
Cel mai bun tratament pentru acest tip de blefarita este cel cu Flumetol picaturi 3/zi – seara, inainte de culcare, se pune pe marginea pleoapei, atat sus, cat si jos, cu ochiul inchis si se lasa 1 minut sa se inmoaie cojitele, apoi se trage cu un deget de coltul extern al ochiului spre tampla si cu cealalta mana si cu un betisor de urechi se freaca marginea genelor pana se indeparteaza toate cojitele. La final, trebuie sa ungeti pleoapele cu unguent oftalmic cu Flumetol. Tratamentul dureaza intre 7-10 zile.
De asemenea, se pot folosi urmatoarele plante medicinale:
- Arnica- se fac tamponari cu tinctura, 1 lingurita pusa la 100 ml apa. Se face de mai multe ori pe zi. Este un bun antibiotic cu un spectru larg de actiune.
- Fenicul – 1 lingurita de seminte se pun la 250 ml apa clocotita. Se acopera vasul timp de 10 minute si apoi se strecoara. Se va face compresa cu panza inmuiata in acest ceai. Se aplica cat este calda, pe ochii inchisi, de mai multe ori pe zi.
- Nuc – 2 lingurite de frunze maruntite se pun la 250 ml apa si se fierb pentru 5 minute, apoi se strecoara. Se pun comprese pe pleoape caldute.
- Patrunjel – se spala frunzele bine, apoi se pune o mana de frunze la 500 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se filtreaza si se foloseste ca baie de ochi sau comprese. Ajuta si la mancarimile ochilor si ochi inrositi.
- Tintaura – 2 lingurite de planta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute apoi se strecoara. Se foloseste sub forma de comprese de mai multe ori pe zi. Este foarte indicata pentru efectul usor astringent si dezinfectant pe care-l are.
- Tinctura de propolis diluata 5% se va pune pe o bucata de pansament si se aplica pe ochii inchisi. Se face acest lucru de mai multe ori pe zi pana la vindecare.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati si sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:
[…] Blefarita este inflamatia pleoapelor, care poate deveni cronica. Adesea, blefarita se traduce printr-o roseata, insotita de scuame care apar pe marginea libera a pleoapelor. Dimineata, acestea pot fi lipite sau inflamate, sau cazute. […]