0.3 C
București
duminică, ianuarie 12, 2025

Bleachorexia – cauzele si riscurile obsesiei pentru dintii albi

Zambetul este cartea noastra de vizita si din acest motiv multi aleg albirea dentara. Numeroase studii au aratat ca produsele de albire dentara sunt adesea folosite gresit. Din pacate, unele persoane prefera sa foloseasca produse de albire acasa ori de cate ori simt ca dintii lor nu au culoarea care trebuie. Mai concret, exista persoane care compara albirea dintilor cu igiena si, din aceasta cauza, ajung sa utilizeze produse de albire in fiecare saptamana, chiar daca acestea sunt prescrise sa fie folosite o data la sase luni. Ei bine, o astfel de obsesie este denumita Bleachorexia.

In ultimul deceniu, obsesia pentru igiena dentara a luat o turnura ironica. In incercarea de a avea un zambet stralucitor, alb si sanatos, multi oameni isi albesc dintii in nestire. Astfel de pacienti abuzeaza atat in cabinetele stomatologice, cat si acasa de agenti de albire, lasand dintii erodati, predispusi la sensibilitate si nesanatosi, in ciuda exteriorului lor de un alb stralucitor.

Dr. Ira Handschuh, medic dentist la White Plains, NY, spune ca mass-media a facut ca albirea sa sune cumva inofensiva, dar nu este chiar asa. De exemplu, peroxidul de carbamida, agentul de albire din majoritatea produselor de albire, poate irita gingiile, facandu-le sa se retraga, ii sensibilizeaza si ii face mai casanti si devin translucizi la margini atunci cand produsul este suprautilizat. Asadar, Asociatia Americana de Stomatologie (ADA) recomanda celor care aleg sa foloseasca un produs de albire sa faca acest lucru numai dupa ce au consultat un medic dentist.

Vezi si: Apa de gura cu menta, propolis si cuisoare. Reteta

Bleachorexia – Cauze

Bleachorexia nu este clasificata ca o tulburare mintala asa ca nu a fost studiata in mod specific de niciun cercetator. Totusi, se crede ca afectiunea ar putea fi legata de dismorfii corporale (ex: anorexia sau vigorexia). Dismorfia corporala este o alterare care afecteaza perceptia individului asupra propriului corp . De exemplu, la pacientii anorexici, dismorfia ii face sa se simta supraponderali, chiar si atunci cand indicele lor de masa corporala este de fapt mai mic decat este recomandat.

Potrivit unui studiu special, aceasta afectiune apare intre 0,7% si 2,4% din populatia generala. Acelasi studiu mentioneaza ca cifrele sunt mai mari in randul celor care cauta tratamente estetice. Totodata, o alta lucrare a lui Rodríguez si colab. (2019), au evaluat prezenta dismorfiei corporale in domeniul stomatologiei. In rezultatele lor, ei au explicat ca pacientii care viziteaza medicul dentist pentru implanturi, proteza si alte motive cosmetice obtin scoruri de dismorfie mai mari. 

Prin urmare, se pare ca dismorfia corporala ar putea fi o tulburare comuna printre cei cu bleachorexie, acestia avand mereu o perceptie distorsionata asupra dintilor lor. Acest lucru duce adesea la sentimente de nemultumire si o stima de sine scazuta. Din acest motiv, ei cauta proceduri de albire riscante pentru a-si satisface asteptarile nerealiste.

Iata si alte cauze:

  • Moda. Vedetele au dintii foarte albi, iar oamenii incearca sa le imite;
  • Reclamele TV cu continut fals;
  • Ignorarea riscurilor.

Bleachorexia – Riscuri

Folosirea repetata a substantelor acide si abrazive distruge tesutul dentar. De exemplu, utilizarea de peroxid de hidrogen, bicarbonat de sodiu, lamaie si carbune poate deteriora foarte mult smaltul.

Toate aceste proceduri de albire sunt destul de daunatoare smaltului dintilor. Prin urmare, daca tratamentele sunt aplicate intensiv si fara supraveghere medicala, este extrem de probabil ca, pe termen lung, sa va confruntati cu probleme. Iata despre ce e vorba:

  • Gingivita sau inflamatia gingiilor
  • Modificari ale smaltului dintilor, eroziune dentara
  • Modificari ale gustului
  • Pierderea dintilor
  • Hipersensibilitate dentara
  • Demineralizarea smaltului

Vezi si: 10 plante care te ajuta sa ai dinti sanatosi si puternici

De ce este important sa consulti un specialist inainte de albirea dentara?

Stomatologii examineaza gura pacientului pentru a verifica posibilele motive din spatele decolorarii. De asemenea, acestia efectueaza proceduri de curatare dentara inainte de a incepe procesul de albire. Daca decolorarea s-a produs din cauza medicamentelor, medicul dentist ar putea recomanda fatete dentare in loc de albire.  

Vezi si: Pasta de dinti remineralizanta. Reteta sanatoasa pentru dintii tai

!!! Sfat

O alimentatie sanatoasa, fara prea mult zahar vor ajuta la o sanatate orala optima. Totodata, renuntarea la fumat si reducerea consumului de produse care pateaza dintii imbunatatesc aspectul zambetului.  

Fii cu picioarele pe pamant! Trebuie sa stiti ca dintii albi ai vedetelor nu sunt naturali sau sanatosi. Asadar, acceptarea culorii naturale a dintilor este esentiala.

Vezi si: Ce bauturi strica sanatatea dintilor

!!! Concluzie

Retineti ca tratamentele de albire dentara trebuie efectuate numai sub supravegherea unui specialist. In caz contrar, puteti ajunge sa provocati daune ireversibile sanatatii bucale si modului in care arata dintii. Totodata, amintiti-va ca dintii albi nu sunt sinonimi cu o gura sanatoasa.  

Vezi si: Turmericul – condimentul galben care iti albeste suprinzator de bine dintii

Vezi si: 2-3 cuisoare dupa masa ajuta in reducerea aciditatii in stomac, reduce durerile de cap si dinti

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole