4.3 C
București
luni, ianuarie 13, 2025

Sfaturi si trucuri pentru curatarea si ingrijirea ustensilelor de lemn din bucatarie

Ustensilele din lemn dateaza din Egiptul antic si inca sunt apreciate, fiind unele dintre cele mai comune unelte gasite in bucatarie. Acestea ofera un aer rustic, sunt utile si pot dura o viata intreaga daca stii sa le ingrijesti cum trebuie. In plus, acestea nu contin plastic, ceea ce le face un castig major pentru mediul inconjurator.

Pe langa aspectul lor frumos, ustensilele din lemn sunt ideale pentru un gatit fara teama, deoarece nu deterioreaza tigaile si vasele. Totusi, necesita o curatare si o ingrijire diferita de cele din silicon sau inox.

Iata cateva sfaturi si trucuri pentru curatarea si ingrijirea ustensilelor de lemn din bucatarie:

-Spalarea si dezinfectarea

Lemnul are pori in care pot patrunde resturi alimentare si umezeala. De aceea, este important sa stii cum sa cureti aceste ustensile (linguri, tocatoare, facalet, boluri, spatule) pentru a evita acumularea de bacterii.

Vezi si: Cele mai bune trucuri pentru curatarea hotei de bucatarie

Cea mai simpla si eficienta metoda de curatare a ustensilelor din lemn este spalarea acestora cu apa calda si detergent. La fel se poate proceda si in cazul tocatoarelor din lemn. Insa, daca acestea au fost folosite pentru carne sau peste crud, nu este suficienta spalarea lor doar cu apa si detergent. Astfel, pentru a evita infestarea acestora cu eventualele bacterii daunatoare, ar trebui sa apelam la cateva trucuri. De exemplu:

-Lamaia: aceasta este un produs foarte util pentru dezinfectarea ustensilelor de bucatarie din lemn, deoarece ajuta la eliminarea grasimilor si a mirosurilor puternice. Tot ce trebuie sa faci este sa pui suc de lamaie pe toata suprafata din lemn pentru a o dezinfecta, apoi sa clatesti cu apa si stergi cu un prosop curat.

-Curatarea petelor

Cu timpul, pe ustensilele din lemn pot aparea pete. Ei bine, o solutie buna pentru a le indeparta si a pastra aspectul este folosirea bicarbonatului de sodiu. Tot ce trebuie sa faci este sa presari bicarbonatul pe ustensila, apoi sa adaugi putina zeama de lamaie. Freaca bine cu o carapa pana ce pata se estompeaza. La final, clateste cu apa si lasa ustensila la uscat.

Vezi si: Cum cureti masina de spalat rufe. 4 dintre cele mai bune trucuri pentru curatarea si intretinerea ei

-Cum scapi de mirosurile neplacute

Pentru a scapa de mirosul neplacut ce apara pe ustensilele din lemn, foloseste otetul. Acesta este un produs care ajuta la eliminarea mirosurilor neplacute, dar si la reinnoirea aspectului. Tot ce ai de facut este sa prepari un amestec, in cantinati egale, din apa si otet, apoi sa inmoi ustensila in aceasta solutie, lasand-o sa actioneze 15-20 de minute. La final, clateste cu apa pentru a indeparta mirosul si sterge cu un prosop.

-Cum le redai stralucirea

Daca ustensilele tale par tot mai uzate, atunic este momentul sa foloseste cateva uleiuri care sa le redea stralucirea pierduta. De exemplu, un ulei foarte bun este si cel de cocos sau uleiul mineral. Tot ce ai de facut este sa torni putin ulei pe o carpa curata si sa freci ustensila cu ea. Dupa 10 – 15 minute, clateste cu apa fierbinte si sterge cu un prosop curat.

Pe langa uleiul mineral si cel de cocos, foarte bune mai sunt si uleiurile de in, tung si nuca. Acestea au rolul de a da o oarecare duritate lemnului. In plus, nu trebuie sa uitam nici de ceara de albine. Se face un amestec din ulei de in si ceara (5 parti ulei de in si una de ceara). Amestecul se face la cald, in forma lichida pentru a intra mai bine in lemn, iar protectia la umiditate sa fie una mai buna.

Vezi si: Sfaturi pentru curatarea rapida a obiectelor din casa

Atentie! Ce NU este indicat sa faci cu ustensilele din lemn

Curatarea si ingrijirea ustensilelor de lemn. Ustensilele din lemn nu se curata niciodata in masina de spalat vase, deoarece caldura si apa interactioneaza pentru o lunga perioada de timp, ceea ce poate provoca proliferare bacteriana. De asemenea, nici inmuierea in apa pentru o perioada indelungata nu este recomandata, deoarece lichidul se poate infiltra in porii lemnului, care poate acumula microorganisme daunatoare.

Nu folosi ulei de măsline sau de floarea saorelui. Acestea nu se usuca niciodata cu adevarat si iti pot decolora ustensilele, pot deveni lipicioase si cu miros de ranced.

Vezi si: Trucuri pentru curatarea vaselor de inox

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole