Plantele de interior sunt mai mult decat simple accesorii decorative. Acestea ne ofera o serie de beneficii importante pentru sanatatea noastra si pentru calitatea aerului din locuinte.
Cele mai importante beneficii ale plantelor de interior
1.Purifica aerul
Unul dintre cele mai importante beneficii ale plantelor de interior este purificarea aerului. Acestea absorb dioxidul de carbon si alte poluanti, cum ar fi formaldehida si benzenul, si produc oxigen in timpul procesului de fotosinteza. Astfel, plantele pot imbunatati calitatea aerului din incaperi si pot reduce nivelurile de poluare. Totodata, studiile au aratat ca plantele de interior pot reduce nivelurile de poluanti cu pana la 87% intr-un interval de 24 de ore.
Conform cercetatorilor de la NASA, cele mai bune plante de interior pentru purificarea aerului sunt:
- Palmierul bambus – acesta reduce nivelul de formaldehida (un compus chimic folosit frecvent ca bactericid si conservant);
- Palmierul Areca – are abilitatea de a purifica aerul;
- Ficusul: ajuta la indepartarea substantelor chimice din aer.
2.Combat stresul si anxietatea
Pantele de interior pot ajuta la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea stresului. Cateva minute petrecute in preajma plantelor de interior pot ajuta la reducerea nivelurilor de cortizol, hormonul stresului, si la cresterea sentimentului de relaxare si fericire. De asemenea, plantele de interior pot ajuta la imbunatatirea concentratiei si productivitatii, in special in medii de lucru.
Iata cele mai bune plante care combat anxietatea si induc relaxarea:
- Sunatoarea: aceasta contine hipericina (o substanta antibiotica si inhibitoare), fiind recomandata pentru tratarea depresiei, anxietatii, insomniei si a simptomelor emotionale ale menopauzei;
- Floarea pasiunii: are un efect calmant, sustine relaxarea si amelioreaza simptomele anxietatii;
- Valeriana: ajuta la reducerea nivelul de stres, te ajuta sa ai un somn odihnitor, iti stabilizeaza ritmul cardiac si ofera o stare de bine.
3.Cresc nivelul de fericire
Mai multi oameni sustin ca plantele de interior pot influenta dispozitia. Asadar, daca esti o persoana sensibila si poti simti cum lucrurile vii emana energie pozitiva sau negativa, plantele de mai jos sunt ideale pentru tine:
- Toporasul: daca in locuinta ta exista conflict si certuri apeleaza la aceasta planta;
- Iedera: aduce noroc in locuinta;
- Arthurium: este cunoscut ca o sursa de „fericire masculina”, fiind indicat pentru a creste fertilitatea si libidoul barbatilor.
4.Imbunatatesc nivelul de concentrare
Cele mai bune plante care pot stimula creierul in mod natural sunt:
- Rozmarinul – ajuta la imbunatatirea memoriei
- Roinita – stimuleaza concentrarea mentala si combate tristetea si insomnia
- Nalba mare – mentine memoria in stare optima.
-Sunt o sursa de optimism
Exista specialisti care sustin ca anumite plante atrag energiile pozitiva. Daca si tu crezi ca iti poti transforma casa intr-un magnet de pozitivitate, apeleaza la urmatoarele plante:
- Levantica – echilibreaza energia si ofera o senzatie de bunastare.
- Feriga: creste stima de sine
- Crizantema: creste bunastarea tuturor persoanelor
-Ajuta la diminuarea zgomotelor
Pe langa faptul ca plantele de interior ajuta la purificarea aerului, acestea au si rol de izolare fonica. Tocmai din acest motiv, cladirile sunt inconjurate de verdeata.
Vezi si: Sfaturi pentru ingrijirea florilor de interior
-Decor excelent
In afara de beneficiile pentru sanatatea noastra, plantele de interior pot fi o modalitate minunata de a adauga culoare si textura incaperii. Acestea pot fi folosite pentru a umple spatiile goale si pentru a adauga un element de natura in interior.
Vezi si: Plante de interior care rezista la umbra. Nepretentioasele casei
In ceea ce priveste alegerea plantelor de interior, este important sa iei in considerare lumina disponibila, temperatura si umiditatea din incapere si sa alegi plante potrivite pentru aceste conditii. De asemenea, trebuie sa ai grija sa le oferi ingrijirea necesara, cum ar fi udarea si fertilizarea regulata.
Vezi si: Ingrijirea bonsaiului de interior. 4 sfaturi de la experti
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: