Acoperisurile verzi sunt acele acoperisuri acoperite cu vegetatie. In prezent, popularitatea acestora a inceput sa fie tot mai mare datorita aspectului, dar si a numeroaselor beneficii. De exemplu, un acoperis verde are beneficii la nivel economic, ecologic si social.
Orasele mari sunt „imbracate” in beton provocand o crestere foarte mare a temperaturii. De aceea, tot mai multi oameni au inceput sa se gandeasca la varianta acoperisurilor verzi despre care se stie ca reusesc sa capteze CO2, sa retina apa si sa scada temperatura ambientala. Daca esti interesat de acest subiect, iti propunem sa citesti in continuare toate aceste beneficii.
Care sunt avantajele acoperisurilor verzi
-Aduc beneficii estetice. Imbunatatiri estetice. Acoperisurile ecologice cu plante si flori fac spatiile mai vesele si mai atragatoare.
-Spre deosebire de acoperisurile traditionale, cele verzi reduc costurile energetice prin absorbtia caldurii in loc sa o atraga, oferind izolatie naturala pentru casa.
-Plantele unui acoperis verde elimina particulele de aer, produc oxigen si ofera umbra. In plus, aceasta protectie naturala impotriva caldurii extreme permite acoperisurilor verzi sa reziste de doua ori mai mult decat acoperisurile traditionale.
-Un alt beneficiu important al acoperisurilor verzi este capacitatea lor de a reduce si incetini scurgerea apelor pluviale in mediile urbane. Deoarece acoperisurile si strazile din orase sunt suprafete dure, volumul si viteza scurgerii apelor pluviale cresc enorm si reprezinta o sursa majora de inundatii si poluare la nivel mondial. Capacitatea pe care o are un acoperis verde de a absorbi (si de a filtra) apa reduce semnificativ riscul de inundatii rapide si revarsari de canalizare. De exemplu, vara, acoperisurile verzi retin pana la 90% din precipitatiile care cad pe ele si pana la 40% iarna.
-Acoperisurile verzi imbunatatesc confortul acustic datorita capacitatii lor de izolare fonica. Un acoperis ecologic ajuta la reducerea zgomotului exterior cu pana la 50 de decibeli, imbunatatind astfel calitatea vietii oamenilor.
-Acoperisurile cu vegetatie ajuta la imbunatatirea calitatii aerului prin eliminarea anumitor contaminanti, cum ar fi particulele de praf.
-Plantele unui acoperis verde elimina particulele de praf, produc oxigen si ofera umbra.
-Durata medie de viata a unui acoperis protejat numai cu membrana de hidroizolare asfaltica este de 15 ani. In schimb, acoperisurile ecologice rezista pana la aproximativ 25 de ani.
Vezi si:
Primul stat din lume care isi obliga cetatenii sa construiasca numai case eco, cu panouri solare
Ce este designul biofilic si cum iti poti decora casa in acest an
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: