15.6 C
București
marți, aprilie 30, 2024

Remedii de iarna cu brad si pin

Pe masura ce anotimpurile se schimba, ne confruntam cu nevoia de a creste aportul de vitamine pentru a ne ajuta organismul sa se mentina sanatos. De aceea, ne-am propus ca astazi sa vorbim despre brad si pin, doua conifere pe care oamenii le folosesc din cele mai vechi timpuri pentru a face medicamente din lastarii lor, din uleiul extras din ace si extractele din lemn si scoarta.

Brazii si pinii sunt medicamente puternice care ne ajuta sa ne vindecam mintea, corpul si spiritul. Cele mai multe utilizari ale lor sunt: raceala comuna, tuse, inflamatia cailor respiratorii (bronsita) si durerea in gat.  Acele sunt incarcate cu vitamina C (de 5 ori mai mult decat portocalele), impreuna cu vitaminele A, E si o serie de vitamine B. 

Remedii cu brad si pin

-Remediu pentru imbunatatirea circulatiei sanguine

Ai nevoie de 5 linguri de ace de brad sau pin marun­tite, 3 linguri de macese zdrobite, 2 linguri de coaja de ceapa maruntita. Peste aceste ingrediente se toarna 700 ml apa rece, apoi se pune la fiert, la foc mic, acoperind recipientul cu un capac. Cand apa incepe sa clocoteasca, se scoate capacul. Dupa 10 minute se ia vasul de pe foc si se lasa sa se raceasca treptat, pana a doua zi, cand se si strecoara. Se bea cate o ceasca, o data pe zi, pe stomacul gol, timp de 3 luni.

-Remediu pentru cresterea imunitatiic si revitalizarea organismului

  • Peste 4 pahare cu ace de brad/pin se toarna 1 litru de apa rece si 2 lingurite de acid citric (dizolvat in putina apa). Vasul se acopera si se lasa la macerat 3 zile. Apoi, se strecoara si se bea cate un pahar pe zi, la doua ore dupa masa. Tratamentul dureaza 3 saptamani.
  • Se poate face si o tinctura dintr-o lingura de muguri de brad si 100 ml vodca de 50 de grade. Reci­pientul se inchide si se lasa la macerat o spatamana, intr-un loc ferit de lumina si agitandu-se zilnic. Se administreaza zilnic, du­pa masa, cate 30 de pica­turi ca atare sau dizolvate in­tr-o jumatate de pahar cu apa. Tratamentul se tine 1 luna.

-Remediu pentru reglarea poftei de mancare

Se recomanda consumul a 3 muguri proas­peti de pin, cu 10 mi­nute inainte de masa.

-Remediu pentru scrobut (combaterea avitaminozei C)

Intr-un mojar, se adauga 100 g ace de pin si se zdrobesc bine, apoi se adauga 1-2 linguri de apa rece. Se pune compozitia obtinuta intr-un vas si se toarna 3 litri de apa clocotita si 2 lingurite de acid citric dizolvat. Se pune totul la fiert, la foc mic, timp de 20-30 de minute, dupa care se acopera vasul si se lasa lichidul la infuzat pentru 3 ore, apoi se stre­coara. Se bea cate o jumatate de pahar, pe parcursul intregii zile. Tratamentului dureaza 2 sapta­mani, cu o pauza de 10 zile, dupa care se poate relua. 

-Remediu pentru gripa, bronsita

Peste un con de brad pisat ma­runt se toarna 500 ml lapte, apoi se pune la fiert, la foc foarte mic si se lasa 10 minute din momentul in care laptele incepe sa fiarba. Se opreste focul, se acopera, si dupa 10 mi­nute se strecoara. Se bea indulcit cu miere, cate o cana, seara, cu o ju­matate de ora inainte de culcare.  

-Remediu pentru insomnii si dureri de cap

3 conuri verzi de pin se dau pe razatoarea mare, dupa care se toarna o cana cu apa clocotita si se lasa la infuzat timp 3 ore. Se bea pe parcursul zilei, dar nu mai mult de 3 zile consecutiv. Se poate indulci cu miere, du­pa gust.  

-Remediu pentru aritmie

Intr-un borcan, se adauga 60 g varfuri de crengute de pin si 500 ml al­cool de 70 de grade. Se inchide ermetic si se lasa la macerat 2 saptamani, intr-un loc luminos. Se administreaza cate 15 picaturi, de 3 ori pe zi, cu jumatate de ora inaintea meselor principale. Durata tratamentului este de 3 saptamani, cu o pauza de 7 zile, dupa care se poate relua.

-Remediu pentru dureri reumatice

Intr-un vas incapator, se adauga 3 litri apa rece si 2 maini cu ace de pin. Se pune vasul pe foc si, cand apa incepe sa clocoteasca, se da focul mic, lasand sa fiarba 10 minute, apoi se ia de pe foc si se lasa la infuzat 4 ore. Se strecoara si se pastreaza la frigider. Se bea in timpul zilei pe post de apa, timp de 10 zile. Durerea va disparea treptat.

-Remediu pentru dureri in gat, amigdalita, laringita, rinita

Intr-un vas, se adauga 40 dg conuri de brad pisate marunt si o cana de apa. Se pune totul la fiert timp de 30 de minute. La final, se acopera vasul si se lasa lichidul la infuzat, pana ce se raceste complet, dupa care se stre­coara. Cu de­coctul rezultat se face gargara de 3-4 ori pe zi. Pentru combaterea scurge­rilor nazale se administreaza cate p4-5 picaturi din acelasi preparat, in fiecare nara, seara, inainte de cul­care.

-Remediu cu ulei esential de brad pentru afectiunile respiratorii

Daca te confrunti cu tuse si durerere in gat, incercati cateva picaturi de ulei esential de ac de brad in difuzor. Potrivit studiilor publicate in Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, uleiul esential de ac de brad poate fi de mare ajutor pentru problemele respiratorii care insotesc raceala si gripa. Atunci cand este difuzat sau inhalat, acesta poate actiona ameliorand suferinta respiratorie, functionand ca un remediu natural pentru gripa. 

-Remediu cu ulei de brad impotriva negilor

Se prepara o pasta din 2 catei de usturoi pisati, zea­ma de la o jumatate de lamaie si 30 ml ulei esential de brad. Se aplica pe negi de 3-4 ori pe zi, pana la disparitia completa. 

-Remediu cu ulei de brad impotriva bronsitei

  • Intr-un vas, se toar­na 1 litru de apa clocotita si 4 picaturi de ulei de brad. Se fac inhalatii timp de 10-15 minute, acoperind capul cu un prosop. 
  • 5 picaturi de ulei de brad se toarna pe piept si se maseaza bine. Se acopera cu un prosop cald si pe deasupra cu o patura.

-Remediu cu ulei esential de brad pentru osteoporoza

Acul de brad este adesea in fruntea listelor pentru cele mai bune uleiuri esentiale care a ajuta la repararea oaselor. Se aplica uleiul esential pe zona cu probleme de trei ori pe zi, dar nu uita sa-l diluezi cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de cocos, intr-un raport de 1:1, inainte de a aplica pe piele.

-Remediu cu rasina de brad pentru angina pectorala

5 linguri de ulei de masline se pun la incalzit pe foc mic, se adauga o bucatica de rasina si se lasa pana se dizolva complet, ames­tecand incontinuu. Dupa ce s-a racit complet, se unge zona din dreptul inimii. Pentru prevenirea atacu­rilor de angina, tratamentul trebuie urmat o data pe zi, timp de 1 luna.

-Remediu cu rasina de brad pentru furuncule, abcese purulente

Se prepara un amestec din 2 linguri de rasina de brad, ceara de albine, miere, ulei de floarea-soa­relui. Ingredientele se dizolva la foc mic, amestecand pana la incorporarea perfecta. Se utilizeaza ca un­guent, aplicand un strat subtire pe zonele afectate.

-Remediu cu tinctura din rasina de brad pentru dureri de spate, sciatica

50 g rasina de brad/pin, 50 ml alcool si 50 ml ulei de masline se amesteca si se introduc intr-un borcan de culoare inchisa, se inchide ermetic si se lasa la macerat timp de o saptamana, intr-un loc ferit de lumina soarelui. Se frectioneaza zonele inflamate sau dureroase cu aceasta tinctura.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole