0.7 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

Vascul. Beneficii, remedii si precautii

Vascul (Viscum album) este o planta vesnic verde, cu care oamenii isi impodobesc casa de Anul Nou pentru a le aduce noroc si fericire. Vascul este de fapt o planta semiparazita, care se dezvolta pe ramurile pomilor (plopi, mesteacan, frasin, artar, tei, dar si meri, peri, pruni, cireși etc.)

In scop terapeutic, de la vasc se folosesc ramurile tinere cu frunze recoltate din noiembrie pana in aprilie. Acestea au un gust slab amarui-acrisor.

Sfat! Evita vascul de pe salcie, tei si plop, deoarece este foarte toxic.

Vascul are in compozitia sa saponine triterpenice, acid oleanolic (imunostimulator), acetilcolina (cu efect antiseptic, indicat in combaterea sughitului), inozitol, viscina, viscitoxina, substante minerale, aminoacizi, acid viscic, polizaharid, enzime. In plus, are in compozitie vitaminele C si E, etc.

Vascul are efect vasodilatator coronarian si periferic, calmant psihic, hipotensor puternic, cardiotonic, scade tensiunea arteriala cu actiune foarte puternica, antispasmodic, antimicotic, brahicardizant, antitumoral si citostatic (in preparatele injectabile sau tinctura este mult mai eficient), vermifug, diuretic, imuno-stimulator, purgativ.

Metode de preparare si administrare a vascului:

Maceratul de vasc

La o cana cu apa (la temperatura camerei) se adauga 1 lingurita de planta maruntita si se lasa la macerat 8 ore (de seara pana dimineata), apoi se strecoara. Se bea in 2 reprize, din care una inainte de somn. In cazuri mai grave, se face mai concentrat, din 2 lingurite de planta. Acest preparat este indicat in urmatoarele afectiuni:

  • Accidente vasculare (profilaxie si combaterea sechelelor), circulatie periferica deficitara. De asemenea, maceratul mai poate fi combinat si cu extract de castan salbatec, conform indicatiilor producatorului, sau si cu infuzie de sulfina, ambele contribuind la refacerea integritati venoase si arteriale.
  • Hipotensiune
  • Accese de isterie, furie sau spasme cronice
  • Astm bronhic
  • Tuse (convulsiva, spastica, rebela), bronsita
  • Balonari
  • Hemoragii, hemoptizii si hemoragii uterine sau de alta natura
  • Migrene
  • Nevralgie
  • Ganglioni. Intern se poate consuma cate 2 cani de macerat pe zi, una dimineata si una seara, care vor ajuta la refacerea circulatiei si eventual drenarea limfei.
  • Diabet. Vascul s-a dovedit a fi eficient si in cazul diabetului, avand o puternica actiune asupra pancreasului.
  • Epilepsie. Ajuta eficient la calmarea si chiar la rarirea crizelor. Se face tratament de lunga durata.
  • Guta. Pe langa cura cu macerat de vasc se va folosi insa si tratamentul instituit de medicul specialist si se poate folosi impreuna si cu alte tratamente cu plante. Se va axa pe plante diuretice.
  • Scaderea imunitatii. Se consuma cate o cana de macerat pe zi, impartita in doua prize. De asemenea, se poate asocia si cu Echinacea si Laptisor de matca.
  • Sciatica
  • Tumori, cancer, leucemie. Se va consuma in 2 reprize, din care una seara la culcare. Local, se poate aplica un ceai mai concentrat. Este foarte eficient.
  • Ameteli, vertij, zgomote in urechi.
  • Spasme
  • Tulburari de imunitate datorate batranetii
  • Tulburari de vedere
  • Sughituri persistente. Se consuma cu lingurita, pana la trecerea problemei. Vascul are in compozitia sa acetilcolina care ajuta in special la sughitul spastic persistent, fiind unul dintre putinele remedii care sunt extrem de eficiente.
  • Scleroza
  • Dureri reumatice
  • Impotenta. Se consuma cate 2 cani pe zi, timp de 1 luna si suplimentar se mai adauga Laptisor de matca si preparate din Branca ursului.
  • Imunitate scazuta
  • Inflamatia tubului digestiv
  • Leziuni pulmonare provocate de infectii
  • Boli de pancreas
  • Dereglari hormonale

-Tinctura de vasc

Intr-un borcan, se adauga 250 ml alcool de 70 grade si 50 g planta maruntita uscata sau verde. Se inchide ermetic, se agita bine si se lasa la macerat 2 saptamani, apoi se strecoara. Se pot administra intre 10 si 20 picaturi (1 lingurita), de 3 ori pe zi. Acest preparat este indicat in urmatoarele afectiuni: hipertensiune arteriala sau la circulatia sangelui pentru refacere, palpitatii, tahicardie. Atentie! Cura se tine doar sun supravegherea unui specialist, deoarece tensiunea arteriala scade si pot aparea accidente.

-Pulbere vasc

1 lingurita de planta se macina cu rasnita electrica, apoi se se cerne prin sita. Aceasta pulbere se pune sub limba pentru 10 minute, apoi se inghite cu putina apa. Se face de 3 ori pe zi.

-Cataplasma cu vasc

Se macina fin planta, se umezeste cu apa calda, apoi se amesteca bine. Se pune pe un tifon care se aplica extern. Indicatii: degeraturi, edeme, ganglioni.

Remedii naturiste cu vasc:

Hipertensiune arteriala inclusiv formele cu tensiune oscilanta, crize astmatice. Pe langa macerat, se mai poate folosi si urmatoarea schema de tratament: intr-un recipient, se adauga in parti egale vasc, paducel, coada calului, cimbrisor, usturoi si coada soricelului; se ia o lingurita din acest amestec si se adauga intr-o cana cu apa clocotita; se infuzeaza 15 minute si se strecoara. In prima saptamana se bea zilnic cate o cana de infuzie in doua reprize, in a doua saptamana cate 2 cani pe zi, iar in a treia saptamana cate 3 cani pe zi. Incepand cu a patra saptamana se inverseaza dozajul, se scade cate o cana pe zi, pana se ajunge la o singura cana si se tine timp de 1 an.

Arterioscleroza. Pe langa maceratul la rece, se mai poate face si un preparat din: Vasc, Coada calului, Traista ciobanului, Urzica, Menta si fructe de maces (zdrobite). Se amesteca toate aceste plante in cantitati egale si se pune 2 lingurite la 250 ml apa clocotita. Se acopera pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi, o perioada de 30 de zile urmate de 10 zile pauza, apoi se poate relua. Se poate in toata aceasta perioada sa se consuma usturoi zilnic care contribuie si el la curatirea arterelor de depuneri.

-Tulburari nervoase (isterie, nerci, crize) si tulburari de menopauza. Se combina, in proportii egale, pulbere de vasc, talpa gastei, cretisoara si sunatoare. Se administreaza de 3 ori pe zi, cate o lingura rasa, cu putina apa, cu 15 minute inaintea meselor.

Astm. Intr-un borcan mic cu miere lichida se adauga 4 linguri de pulbere de vasc, 10-20 picaturi de ulei esential de cimbru si 30 picaturi de ulei esential de menta. Se amesteca bine, apoi se ia cate o lingurita de 4 ori pe zi, timp de 1 luna. In cazul astmului pe fond de stres, se mai poate folosi si Talpa gastei sub orice forma deoarece este unul dintre calmantele foarte puternice.

-Predispozitie la viroze. Se bea cate o ceasca de macerat, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Se poate asocia cu Echinacea si Laptisor de matca, se face tratamentul acesta preventiv de 2 ori pe an.

-Leucoree. Se fac spalaturi vaginale cu macerat si se mai poate adauga si una din urmatoarele plante: brusture, cerentel, cimbru, coada soricelului, cretisoara, galbenele, iasomie, isop, lumanarica, nuc, patlagina, plop negru, rachitan, sunatoare, tataneasa, etc. Spalaturile se fac zilnic, cu irigatorul.

Precautii:

Supradozarea vascului poate provoca febra, frisoane, cefalee, hipotensiune.

Vezi si: Calomfirul. Ce efecte si indicatii terapeutice are planta aromata

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole