Fitoncidele sunt substante din structura plantelor care au proprietati antimicrobiene. Cuvantul provine din limba greaca – Phytoncides= „plantele ucigase” (phyto=planta, cido=ucid.) Acești compuși omoara bacterii, ciuperci si virusuri. Asadar, fitoncidele pot fi considerate si antibiotice de origine vegetala.
Se spune despre fitoncide ca reprezinta principalul factor al imunitatii plantelor.
In prezent, majoritatea oamenilor de stiinta numesc fitoncidele ”substante fitoorganice volatile emanate de plante”. Acestea au fost descoperite de savantul rus Boris Tokin, in anii 30 ai secolului XX. Totusi, dca e sa fim corecti, nu omul e cel ce a descoperit aceasta „farmacie” aromatica, ci pasarile. S-a observat ca puii pasarilor lipsiti de aparare, nu stiau cum sa-si curete aripioarele, iar in ajutorul lor a venit pelinul. Multe pasari au fost surprinse cum isi transportau in cuiburi crengute de pelin pentru a-si dezinfecta locul si unele rani.
Experimentul cu ceapa
Povestea spune ca intr-o zi, Boris Petrovici Tokin a ras o ceapa si a pus terciul ei aromat langa drojdia de bere, acoperind totul cu un capac de sticla. Dupa 25 de ore, acesta a constatat ca ciupercile murisera. Astfel, a ajuns la concluzia ca substantele aromatice ale cepei distrug de la distanta drojdia de bere.
Dupa aceasta constatare, savantul a fost hotarat sa isi continuie cercetarile, efectuand mai apoi sute de experiente, inlocuind ceapa cu usturoi pisat, cu frunze de maslin taiate marunt, cu praf de mustar, cu piper pisat, iar in loc de drojdie de bere, a pus mucegai si diferite bacterii infectioase. Rezultatul era acelasi – substantele aromatice ale plantelor distrugeau bacteriile si ciupercile.
In al doilea razboi mondial, medicii tot cautau diferite mijloace care sa duca la vindecarea rapida a soldatilor raniti si si-au amintit de experientele lui Tokin si au hotarat sa le aplice. Astfel, acestia au pregatit un terci de ceapa si l-au pus in jurul ranii unui soldat. Acestia au ramas uimiti cand au vazuta ca din rana au disparut aproape cu totul microbii. Prin urmare, medicii au declarat ca era suficient sa „oparesti” rana purulenta de cateva ori cu terciul de ceapa si aceasta se vindeca.
Iata in ce plante se mai gasesc fitoncide:
In prezent, in ceea ce priveste concentratia de fitoncide, se pare ca ienuparul detine recordul, apoi urmeaza ceapa, usturoiul, cuisoarele, scortisoara, piperul, curcuma, boiaua de ardei, morcovii, sfecla, rosiile, ardeiul gras, varza, citricele, scorusul, coacazele, uleiul esential de eucalipt, lavanda etc.
La arbori si arbusti, capacitatile fitoncide cresc treptat din primavara, atingand cele mai inalte valori vara (iunie-august), iar apoi scad. De asemenea, producerea fitoncidelor este influentata de factorii de mediu. Astfel, cresterea temperaturii pana la +20 … +25 °C mareste concentratia fitoncidelor de aproape doua ori.
Vezi si: Experiment: cat plastic inghitim la propriu in fiecare saptamana din viata noastra
Vezi si: Experimentul cu probiotice care a prelungit viata cu 60% – Secretul longevitatii se afla in intestin
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: