Cu totii stim ca plantele medicinale sunt de un real ajutor sanatatii noastre, insa nu toate sunt recomandate in perioada sarcinii si in timpul alaptarii. De aceea, ne-am gandit sa va aratam o mica lista cu ceaiuri permise in sarcina si alaptare.
Atentie! Inainte de a consuma orice tip de ceai, cere sfatul medicului ginecolog si nu le bea niciodata in exces!
Ceaiuri permise in sarcina si alaptare:
-Ceai de menta: are efect calmant, amelioreaza greturile (foarte frecvente la inceputul sarcinii) si arsurilor gastrice, combate balonarea si ajuta la un somn mai linistit. Totodata, ceaiul de menta stimuleaza si alaptarea.
-Ceai de papadie: este de ajutor spre sfarsitul sarcinii, cand apare retentia de lichide. Acest ceai are un efect diuretic bland, dar eficient, ajuta digestia si calmeaza simptomele neplacute ale colicilor si refluxului la bebelusi (daca alaptezi).
-Ceai de musetel: te scapa de insomnie si articulatii inflamate, previne constipatia, imbunatateste imunitatea, calmeaza durerile musculare datorita cresterii in greutate, ajuta digestia si reduce greturile matinale. Nu il consuma in exces!
-Ceai de sunatoare: este un bun somnifer, detoxifiant, antidepresiv, antiinflamator si are efect pozitiv in afectiunile gastro-intestinale. Consuma-l in cantitati moderate.
-Ceai de macese: intareste sistemul imunitar si ajuta in lupta cu virusurile.
-Ceai de fructe de padure: este bogat in vitamine si ajuta la stimularea lactatiei.
-Ceai de scortisoara: atenueaza starile de greata din timpul sarcinii, amelioreaza starile de oboseala si stres, stimuleaza lactatia si ajuta bebelusul sa treaca mai usor peste perioada colicilor.
-Ceai de ghimbir: amelioreaza greata, ajuta in procesul de digestie si alina problemele de stomac, stimuleaza circulatia si este o sursa valoroasa de zinc.
-Ceai de urzica: este nutritiv, asigura niveluri ridicate de fier si calciu.
–Ceai din frunze de zmeur: este recomandat in ultimele saptamani de sarcina pentru cele care doresc o nastere naturala, deoarece relaxeaza tesuturile, scurtand astfel perioada travaliului. De asemenea, sustine lactatia, fiind sigur de baut din al doilea trimestru de sarcina.
-Ceaiul Rooibos: nu contine cofeina, are efecte pozitive asupra digestiei, amelioreaza colicile si refluxul gastro-esofagian.
-Ceai de busuioc: este de ajutor in timpul sarcinii, mai ales atunci cand apar varsaturi, indigestie si dureri de spate. Consuma cu prudenta!
-Ceai de tei: este un bun calmant, antiviral si ajuta la un somn mai linistit.
-Ceai de catina: acesta se poate consuma pe intreaga perioada a sarcinii, insa fara a face exces. Este considerat un polivitaminizant natural si scade tensiunea arteriala.
Cele mai bune ceaiuri pentru perioada alaptarii:
–Ceaiul de anason: combate balonarea si colicile bebelusului, stimuleaza lactatia.
–Ceaiul de fenicul: stimuleaza productia de lapte si e un bun remediu contra colicilor.
–Ceaiul de chimen: are efect antiinflamator si calmeaza durerile de stomac. In plus, ajuta si la stimularea lactatiei.
Nu uita! Ceaiurile, decocturile sau orice produs fitoterapeutic nu se vor consuma la intamplare, fara acordul medicului, deoarece pot produce fenomene de incompatibilitate sau reactii adverse asupra fatului.
Vezi si: Uleiul de peste in sarcina – 7 motive să il introduci in alimentatie
Vezi si: Ce ceaiuri nu sunt bune in sarcina
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: