-0.2 C
București
duminică, noiembrie 24, 2024

Scortisoara si multiplele sale beneficii pentru sanatate

Scortisoara (Cinnamomum ceylanici) este de fapt scoarta aromatica a unui arbore din familia Lauraceae, originar din Ceylon, care se foloseste pe post de condiment, dar si in uz medicinal.

Pe vremuri, indienii o considerau ca leac universal, datorita actiunii sale foarte puternice si a efectului energizant, iar in prezent, este apreciata in special pentru efectul antimicrobian si astringent digestiv.

Scortisoara contine uleiuri eterice (aldehida cinamica, eugenol, metil-namil-cetona, alfa-pinen, felandren, p-cimen, aldehida benzilica, hidrocinamica si cuminica, linalol, cariofilen, etc.), tanin, oxalat de calciu, rezine, amidon, glucide si mucilagii. Toate aceste substante, ii ofera scortisoarei urmatoarele efecte terapeutice:

Scortisoara – Efecte terapeutice

  • Are un usor efect carminativ
  • Accelereaza transpiratia
  • Regleaza ritmului contractiilor uterine
  • Ajuta la intarirea imunitatii
  • Este eficienta in diabetul de tip 2. S-a observat ca administrarea unei jumatati de lingurita de scortisoara reduce nivelul zaharului din sange, al trigliceridelor si al colesterolului.
  • Are efect antiinflamator, fiind eficient in caz de artrita, dureri musculare, reumatism
  • Are efect antitusiv
  • Are efect dezinfectant (aldehida, o substanta din uleiul de scortisoara, combate bacteriile)
  • Are efect antiviral si antiseptic
  • Stimuleaza digestia
  • Imbunatateste aspectul pielii
  • Are un efect sedativ (calmant, linistitor)

Mod de administrare pe afectiuni:

Afectiuni respiratorii

-Gripa si raceala: acestea se pot trata prin inhalarea pe nas a uleiului esential de scortisoara, sub forma de baie de aburi, adaugat in apa clocotita. De asemenea, se poate folosi si ceaiul (1 lingurita de planta la o cana cu apa clocotita, infuzat 2- 3 minute, apoi se amesteca cu miere si o lingurita de rom). Un alt remediu eficient este acela de a lua cate o lingura de miere amestecata cu 2 lingurite de scortisoara, timp de 3 zile. In cazul gripei, se fierbe 250 ml vin rosu timp de 10 minute, apoi se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de scortisoara. Se infuzeaza 15 minute, apoi se consuma de 3 ori pe zi.

-Bronsite: intr-un pahar de vin rosu se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de scortisoara si se fierbe. Se poate indulci cu miere, fiind foarte eficient in aceste cazuri.

-Tusea: se prepara un ceai din 1 lingurita cimbru la 250 ml apa clocotita. Peste ceai se adauga o jumatate de lingurita de praf de scortisoara si se lasa la infuzat 15 minute, apoi se strecoara. Se beau cate 3 cani pe zi.

Afectiuni digestive

-Afectiuni abdominale (colicile gastrice si abdominale, constipatia, diareea, durerile interne inclusiv abdominale, greata, scaunele neregulate, spasmele digestive, indigestia, aerofagia, flatulenta, eructatia si scaderea poftei de mancare): in 500 ml vin rosu se adauga 25 g praf de scortisoara si se lasa la macerat 1 saptamana, apoi se strecoara. Se iau cate 2 linguri pe zi, timp de 2 saptamani. Acest remediu este eficient si in caz de infectia cu E-coli.

-Balonare, dureri de stomac, deranjamente stomacale, indigestie: studiile efectuate in India si Japonia au aratat ca mierea in combinatie cu scortisoara ajuta la indepartarea balonarilor si a durerilor de stomac.

Colici gastrice si abdominale, crampe stomacale sau menstruale – se poate face tratament intern cu 1 lingurita de pulbere de scortisoara pusa zilnic in diferite preparate culinare sau ceaiuri. Extern la dureri se va aplica alifia de la circulatie deficitara. Ajuta foarte mult pentru ca reduce durerile.

-Constipatie: 1 lingurita scortisoara se amesteca cu putina apa calduta si se inghite. Acesta remediu ajuta la stimularea miscarilor intestinale si eliminarea constipatiei.

-Diaree: se prepara o infuzie din 250 ml apa si 1 lingurita de coaja de stejar. Se fierbe 10 minute, apoi se adauga o jumatate de lingurita de pulbere de
scortisoara. Se strecoara si se consuma la nevoie.

-Tulburari digestive: se recomanda tinctura (in 500 ml alcool se adauga 50 g de scortisoara macinata si se lasa la macerat 2 saptamani, agitand zilnic. La final, se filtreaza, se pune in sticlute mici si se pastreaza la rece.

Scaune neregulate: se recomanda ceaiul de scortisoara. Acesta contribuie la intensificarea circulatiei in intestine si, totodata, distruge o serie de germeni patogeni.

-Flatulenta: se consuma cate o lingurita de pulbere de scortisoara, de 3 ori pe zi, care se pune in mancare, timp de 10 zile consecutiv.

Afectiuni cardiace

-Boli cardio-vasculare: se preapara o pasta din miere si scortisoara pudra si se consuma cu regularitate. Acest remediu reduce colesterolul din artere, prevenind astfel riscul unui atac de cord.

-Hipertensiune arteriala: intr-un ceai de paducel se adauga o jumatate de lingurita de praf de scortisoara. Sebeau cate 3 cani pe zi. Acest remediu ajuta la refacerea muschiului inimii si la reducerea tensiunii arteriale. In cazul problemelor circulatorii si cardiace, se mai pot administra, in fiecare zi dimineata si seara, cate 2 varfuri de cutit de pulbere de scortisoara amestecata cu miere.

-Trigliceride crescute: o jumatate de lingurita de pulbere de scortisoara se da impartita in 3 parti in cursul unei zile, pusa in ceaiuri diferite. Acest remediu ajuta la reducerea nivelului trigliceridelor si colesterolului, contribuind si la intarirea inimii si arterelor.

Alte afectiuni combatute cu scortisoara

-Infectiile tractului urinar: la o cana cu ceai de coada soricelului se adauga o jumatate de lingurita de praf de scortisoara. Se fierbe 1 minut, apoi se strecoara. Se consuma cate 3 cani pe zi. Acest remediue este eficient si in E-coli.

-Amenoree: ca si mai sus, se face un ceai de coada soricelului la care se adauga, la final, o lingurita de pulbere de scortisoara. Se bea o cana dimineata si una seara.

-Dismenoree: se prepara un ceai de sunatoare si in el se adauga o jumatate de lingurita de praf de scortisoara. Se lasa sa dea in clocot, apoi se infuzeaza 15 minute si se strecoara. Se pot bea cate 3 cani pe zi pentru diminuarea durerilor.

-Artrite: se administreaza cate o lingurita de pulbere impartita in cursul intregii zile. Extern, se poate aplica unguentul pe zonele cu probleme (pasta din apa si scortisoara).

-Cancer (stomac): se ia zilnic cate o lingura de miere cu o lingurita de scortisoara pudra, timp de 1 luna, de 3 ori pe zi + tratamentul prescris de medicul oncolog.

-Colesterol mare: la 450 ml ceai se adauga 2 linguri de miere si 3 lingurite de scortisoara. Acest preparat reduce nivelul colesterolului din sange cu 10% in interval de 2 ore.

-Diabet: s-a dovedita ca scortisoara are efect hipoglicemiant. Astfel, este indicat sa se adauge in diferite tipuri de ceaiuri cate o jumatate de lingurita de pulbere de scortisoara si sa se consume zilnic.

In uz extern:

-Acnee: se prepara o pasta din 3 linguri miere si o lingurita de scortisoara (pudra). Pasta se aplica pe cosuri, inainte de culcare, iar dimineata se indeparteaza cu apa calduta. Tratamentul dureaza 2 saptamani.

-Caderea parului: se prepara o pasta din ulei de masline fierbinte, o lingura de miere si o lingurita de pudra de scortisoara. Se aplica pe scalp, cu 15 minute inainte de baie, apoi se spala.

Dureri articulare, reumatism, circulatie periferica deficitara, luxatii: se face un unguent din 200 g unt, care se fierbe la foc mic 15 minute, apoi se strecoara si se amesteca cu 4 lingurite de scortisoara. Dupa racire, unguentul se aplica in strat subtire, de 2 ori pe zi, contribuind la stimularea circulatiei periferice si ca antiseptic. Totodata, acesta are efect antiinflamator si ajuta la eliminarea durerilor.

-Infectii ale pielii (eczeme, herpes etc.): se recomanda aplicarea unei combinatii de miere si scortisoara pudra pe partile afectate.

Dureri de dinti: seprepara o pasta din o lingurita scortisoara pudra si 5 lingurite miere, apoi se aplica pe dintele dureros.

Gingivite: se adauga in ceai cate jumatate de lingurita de scortisoara si se face gargara de mai multe ori pe zi. Este un bun dezinfectant. Totodata, in cazul gingiilor fragile, se poate face un ceai chiar din scortisoara: la 250 ml apa clocotita se adauga o lingurita de scortisoara si se lasa la infuzat 15 minute. Cu ceaiul rezultat se fac gargare de mai multe ori pe zi. Se poate folosi o perioada de 2 luni.

Precautii si contraindicatii:

Scortisoara nu este indicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza. De asemenea, acest condiment nu este recomandat celor afectati de epuizare nervoasa sau celor cu pielea foarte sensibila.

Recomandare: Cumparati doar scortisoara de Ceylon. Cea ieftina, importata din China, contine uneori cumarina, o substanta ce poate dauna ficatului.

Vezi si: Canella sau „scortisoara salbatica” – beneficii si utilizari

Vezi si: Utilizari nestiute ale scortisoarei pentru un ten tanar si frumos

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole