Aproximativ 9,4% dintre locuitorii lumii sufera de acnee. Acneea este a opta cea mai frecventa boala din lume.
Acneea apare de obicei pentru prima data in timpul pubertatii, cand glandele sebacee sunt activate, dar poate aparea la persoanele de orice varsta, inclusiv la adulti. Acneea se dezvolta de obicei pe zone ale pielii cu un numar crescut de glande sebacee sau grase: pe fata, piept, brate si spate.
Multi factori influenteaza dezvoltarea acneei, inclusiv genetica, influente de mediu, inflamatia, secretia crescuta de grasimi, dezechilibre hormonale, bacterii si exces de celule moarte ale pielii care infunda foliculii de par. In cazul acneei, poate aparea sub forma de puncte negre sau comedoane. Acneea inflamatorie poate lua forma pustulelor, papulelor, nodulilor si chisturilor. Acneea chistica este o forma mai severa de acnee care determina cresterea chisturilor si a nodulilor pe piele.
Cum afecteaza nutritia starea pielii
Vechea zicala „Esti ceea ce mananci” reflecta perfect situatia cand vorbim despre acnee si starea pielii. Dieta poate afecta sanatatea pielii.
Cercetarile arata ca dieta poate juca un rol in dezvoltarea si prevenirea acneei. O dieta bogata in fructe, legume si alimente cu indice glicemic scazut, poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii. Consumul de alimente cu un indice glicemic ridicat, poate provoca o crestere a zaharului din sange.
Aceste fluctuatii ale nivelului de zahar din sange pot afecta hormonii implicati in secretia de grasime si pot promova inflamatia, care poate duce la acnee. Nutritia, cu accent pe alimente si suplimente integrale, neprelucrate, poate juca un rol in combaterea acneei si in curatarea fetei.
Suplimente alimentare pentru combaterea acneei
Probiotice. Microbiomul intestinal poate afecta, de asemenea, starea pielii. Pentru a pastra microflora intestinala benefica si a intari sistemul imunitar, poti lua probiotice.
Probioticele pot fi eficiente in combaterea acneei, conform unui numar de studii. Un studiu sugereaza ca persoanele cu acnee au niveluri mai scazute de lactobacili si bifidobacterii in organism. Pielea normala are o anumita aciditate, ceea ce previne formarea bacteriilor patogene. De asemenea, probioticele pot ajuta la restabilirea nivelului normal al pH-ului pielii.
Vitamina A. Vitamina A este o vitamina liposolubila gasita in mod natural in unele alimente. Carnea, produsele lactate si pestele detin recordul pentru cantitatea de vitamina A in forma cea mai potrivita pentru consum. Dintre produsele de origine animala, ficatul de vita contine cea mai activa vitamina A. Uleiul din ficat de cod este, de asemenea, bogat in vitamina A.
Sursele vegetale de vitamina A contin carotenoizi pe care organismul le poate transforma in vitamina A. Carotenoizii sunt pigmenti care confera fructelor si legumelor culoarea galbena, rosie sau portocalie. De exemplu, morcovii, ardeii galbeni si rosii, cartofii dulci. Unele cercetari sugereaza ca dozele mari de vitamina A pot fi un tratament eficient pentru acnee.
Ajutoare din natura
Unele ape termale, pe care le puteti gasi si in magazinele de cosmetice, pot ajuta in tratarea acneii. Inainte de a incera apa termala, este indicat sa cereti intai sfatul unui dermatolog si apoi sa le incercati.
Exista si o serie de plante medicinale de ajutor pentru cei acneici. Curățarea feței cu ceai de mușețel și de gălbenele este o practică cât se poate de benefică, iar cataplasemele cu ceai de rădăcină de brusture sunt și ele apreciate.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: