0.8 C
București
vineri, noiembrie 22, 2024

De câte feluri sunt testele de COVID-19 și care sunt plusurile și minusurile fiecăruia

Testele pentru Covid-19 pot fi împărțite în teste de antigen sau anticorpi, ambele folosind diferite tipuri de probe pentru a căuta diferite semnale distinctive ale virusului SARS-CoV-2.

Pe parcursul crizei Covid-19, importanța testelor fiabile și accesibile pentru depistarea bolii a devenit din ce în ce mai evidentă. Testele pentru Covid-19 pot fi împărțite în teste de antigen sau anticorpi, ambele folosind diferite tipuri de probe pentru a căuta diferite semnale distinctive ale virusului SARS-CoV-2.

Care sunt diferitele tipuri de test Covid-19

  • Testele de reacție în lanț a polimerazei (PCR) sunt trimise la un laborator pentru a diagnostica boala;
  • Testele rapide antigen pot diagnostica Covid-19 pe loc, dar nu sunt la fel de exacte ca testele PCR;
  • Testele pentru anticorpi (sau serologie) nu pot diagnostica infecția activă, dar pot ajuta la stabilirea dacă o persoană are imunitate la Covid-19

Ce este testarea PCR?

Testele PCR sunt utilizate pentru a detecta direct prezența ARN-ului viral, care va fi detectabil în organism înainte de formarea anticorpilor sau simptomele bolii. Aceasta înseamnă că testele pot spune dacă cineva are sau nu virusul foarte devreme în timpul bolii sale.

În timpul unui test PCR Covid-19, substanțele cunoscute sub numele de transcriptază inversă sau ADN polimerază sunt adăugate la o probă nazofaringiană într-un laborator. Aceste substanțe funcționează pentru a face numeroase copii ale oricărui ARN viral care ar putea fi prezent.

„PCR ne oferă o indicație bună despre cine este infectat”, spune dr. Edward Wright, lector superior de microbiologie al Universității din Sussex. „Acesta este adevăratul avantaj al testelor diagnostice majore actuale; poți sparge acel lanț de transmisie și obține o imagine mai clară a ceea ce se întâmplă.”

Scalând testarea PCR pentru a examina porțiuni vaste de probe de tampon nazofaringian dintr-o populație, oficialii din sănătatea publică pot obține o imagine mai clară a răspândirii unei boli precum Covid-19.

Cu toate acestea, PCR are încă avertismentele sale. Aceste tipuri de test Covid-19 trebuie trimise la un laborator pentru analize, ceea ce înseamnă că poate dura cel puțin 12 ore sau chiar zile până oamenii să afle rezultatele lor.

Falsele negative pot apărea până la 30% din timp cu diferite teste PCR, ceea ce înseamnă că sunt mai utile pentru confirmarea prezenței unei infecții decât pentru a oferi pacientului imaginea clară a stării sale. De asemenea, pot oferi rezultate fals pozitive , deoarece sunt atât de sensibile încât pot semnaliza un rezultat pozitiv la detectarea virusului mort, dezactivat, încă prezent în corpul cuiva care s-a recuperat de Covid-19.

Testele de flux lateral

LFT-urile sunt similare testelor PCR, în sensul că ambele tipuri de teste sunt antigenice, concepute pentru a prelua infecția activă Covid-19, mai degrabă decât anticorpii împotriva bolii. La un astfel de test, o probă nazofaringiană este plasată pe un mic tampon absorbant, care este apoi tras de-a lungul tamponului printr-o linie capilară către o bandă acoperită în anticorpi, care se leagă de proteinele SARS-Cov-2. Dacă aceste proteine ​​sunt prezente, aceasta se va afișa ca o linie colorată pe test, indicând infecția (de regula sunt două linii, una C și una T, iar când ambele se colorează, rezultatul e pozitiv).

Avantajul major al LFT-urilor față de PCR-uri este că acestea nu trebuie trimise pentru confirmare și, în schimb, oferă rezultate în decurs de 15 până la 30 de minute. Totuși, pe cât de rapide sunt, pe atât de mult suferă la acuratețe.

O revizuire a 64 de studii din Europa și SUA a arătat o variație largă a acurateței între diferitele mărci de LFT. Revizuirea a constatat, de asemenea, că testele au fost mult mai bune la identificarea Covid-19 la persoanele care prezentau simptome decât la cei care nu aveau. Sensibilitatea la LFT la persoanele simptomatice a variat de la 34% la 88%, cu o precizie medie de 72%. La persoanele fără simptome, LFT au identificat corect o medie de 58% dintre cei care au fost infectați.

În timp ce utilizarea LFT-urilor pentru screening-ul asimptomatic în masă a fost încurajată în țări precum Marea Britanie, experții au pus la îndoială cât de utile sunt cu adevărat aceste tipuri de test Covid-19 în acest context.

Ce este testarea anticorpilor?

„Un test de anticorpi ne spune ce proporție din populație a fost infectată. Nu vă va spune cine este infectat, deoarece anticorpii sunt generați după o săptămână sau două, după care virusul ar fi trebuit eliminat din sistem. Dar vă spune cine a fost infectat și cine ar trebui să fie imun la virus ”, spune medicul Wright, citat și mai sus.

Un studiu publicat în revista Immunity a constatat că persoanele care se recuperează chiar și din cazuri ușoare de Covid-19 produc anticorpi timp de cel puțin cinci până la șapte luni și ar putea face acest lucru pentru mult mai mult timp.

Studiile au indicat faptul că persoanele care au supraviețuit focarului brusc de sindrom respirator acut (SARS) la începutul anilor 2000 aveau anticorpi în sânge ani de zile după recuperare. Atât SARS, cât și Covid-19 sunt cauzate de coronavirusuri similare, deci nu este nerezonabil să credem că Covid-19 ar putea avea un efect similar.

„Dacă există un nivel suficient de ridicat de oameni din populație care au imunitate, vor opri circulația acestui virus în populație, cunoscută sub numele de imunitate de turmă”, spune Wright. „Dacă cineva este infectat, atâta timp cât oamenii din jur au imunitate, virusul nu se va putea răspândi”.

Spre deosebire de testele PCR, care folosesc în mod obișnuit tampoane pentru a detecta Covid-19, probele de sânge sunt de obicei utilizate pentru testele de anticorpi (cum se intampla si la testul pentru proteina C reactiva, de exemplu). Acest lucru se datorează faptului că va exista o cantitate foarte mică de Covid-19 care circulă în sânge în comparație cu tractul respirator, dar o prezență semnificativă și măsurabilă a anticorpilor în sânge după infecție.

Testele anticorpilor sunt utilizate pentru a evalua răspunsurile imune la persoanele care au fost vaccinate împotriva Covid-19. Au existat unele indicații că variantele Covid-19 fac ca anumite vaccinuri să fie mai puțin eficiente, dar până acum par să ofere în general suficientă protecție pentru a proteja împotriva bolilor severe sau fatale.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole