Batranis (Atranis Erigeron canadiensis) este o planta erbacee, anuala sau bianuala, cu flori de diverse culori (alb-galbui, albastru, liliachiu) ce apar in perioada iunie-septembrie si o intalnim in toata tara, prin locuri necultivate, gradini, pe langa drumuri etc.
In scop terapeutic, se foloseste intreaga planta, o importanta deosebita avand florile. Din batranis se prepara infuzie si extract fluid, dar se administreaza si sub forma de suc proaspat.
Batranisul are in compozitia sa ulei eteric si colina, acizi organici, saruri minerale.
Batranis – Efecte terapeutice
- astringent
- diuretic
- antireumatismal
- cicatrizant
Batranis – Indicatii terapeutice
-Afectiuni renale (cistita, albuminurie – urina tulbure) – 2-3 cani pe zi contribuie la curatirea aparatului urinar de infectii, ajutand la distrugerea germenilor patogeni.
-Dalac – cataplasma aplicata extern.
-Dureri diverse (junghi, sciatica, lumbago) – cataplasma aplicata extern contribuie la disparitia durerilor. Se poate aplica atat calda cat si rece in functie de cum este mai bine tolerata de catre organism.
-Pete, pistrui – se amesteca planta cu putin otet si se aplica sub forma de cataplasma care se poate tine toata noaptea, in functie de intinderea afectiunii.
–Rani – cataplasma sau infuzie concentrata.
Metode de preparare si administrare a plantei:
-Infuzie: in 250 ml apa clocotita se adauga 2 lingurite de planta maruntita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se pot consuma 2-3 cani pe zi in diferite dureri sau afectiuni descrise mai sus.
-Infuzie concentrata: in 500 ml apa clocotita se adauga 4 linguri de planta maruntita. Se lasa la infuzat 10 minute, apoi se strecoara. Se foloseste extern.
-Cataplasma: planta fiarta se poate aplica sub forma de cataplasma pentru tratarea diferitelor dureri. Se aplica calda.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: