2.5 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Mixandra. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina

Daca iubesti sa ai o gradina colorata si frumos mirositoare, recomandarea noastra este sa plantezi mixandre. Mixandra este de neinlocuit pentru cei care adora parfumul. In timpul zilei, parfumul acestei flori este subtil, iar la frig si umezeala, in zilele noroase si, in special, in orele amurgului, parfumul ei este incredibil.

Mixandra este o planta cu flori colorate in nuante diferite de roz, rosu, alb, violet, galben si sunt grupate intr-un racem mare. Infloreste mult, de la inceputul verii, pana toamna tarziu.

Acestea sunt plante perene, insa in regiunile reci se cultiva ca si plante anuale, deoarece nu rezista la ger puternic.

Mixandra – Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina

De regula, se acorda un interes mai mare pentru soiurile cu flori duble. Cum acestea au florile duble sterile, semintele se obtin de la plantele cu flori simple. Separarea plantelor ce vor da flori simple de cele cu flori batute se face dupa culoarea rasadului (cand este in faza tanara, inainte de repicare). Astfel, rasadurile cu frunze verde inchis dau flori simple, iar cele cu frunze colorate verde-galbui dau flori duble.

Pentru accentuarea diferentei de culoare a frunzelor se mentin rasadurile timp de o saptamana la 4-5°C, dupa care se smulg cele cu frunze verde inchis. Procedand asa se obtin 100% plante cu flori involte.

Mixandra – Plantare si ingrijire

  • Mixandra se inmulteste prin seminte. Acestea se seamana in februarie-martie in locuri adapostite. In conditii optime de temperatura, in jur de 20 de grade C, germineaza in 10 zile de la semanat. Dupa o luna si jumatate rasadurile se repica. Incepand cu sfarsitul lunii aprilie rasadurile se pot planta in gradina. Dupa luna martie, acestea se pot planta direct afara.
  • Distantele intre plante in teren sunt de 20-30 cm.Mixandra prefera solul bine drenat, reavan, bogat in materie organica, soarele plin sau umbra slaba.
  • Aceasta nu infloreste bine la caldura excesiva. Floarea prefera zilele reci si umede.
  • Udarile si fertilizarile se fac moderat. Nu se uda niciodata la sfarsitul zilei si se evita excesul de umezeala, deoarece planta este sensibila la putrezirea radacinilor si la aparitia petelor brune sau negre pe tulpini si frunze. In perioadele foarte calduroase si secetoase frunzele mixandrei se pot acoperi de un praf alb (fainare), boala ce se poate combate cu produse pe baza de sulf.
  • Recoltarea florilor are loc cand acestea sunt deschise pe 2/3 din inflorescenta. Tijele florale se taie de la punctele de prindere sau se taie planta cu totul la nivelul suprafetei solului.

Vezi si: Floarea miresei. Sfaturi utile pentru plantarea ei in gradina

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole