9.2 C
București
miercuri, octombrie 30, 2024

Salvia – Utilizari in gastronomie, frumusete si aromaterapie

Salvia are o puternica valoare terapeutica, fiind folosita in medicina de foarte multi ani, datorita efectului astringent, diuretic, emenagog (reglarea ciclului menstrual), hemostatic si antibacterian. Chiar si numele ei arata ca este “cea care salveaza” de boala. Totusi, aceasta planta medicinala si aromatica are multiple alte utilizari. Salvia poate fi foarte utila in bucatarie, la obtinerea cosmeticelor/produselor pentru igiena corpului, dar si in aromoterapie.

Mai jos, va vom arata cateva utilizari ale salviei:

Salvia – Utilizari in gastronomie

Salvia este adesea utilizata in preparate mediteraneene, datorita aromei. De regula, salvia se foloseste in preparate din nordul Italiei si din regiunea Provence din Franta, inclusiv pentru preparatele cu paste, orez, carne de pasare, peste si oua, carne de vitel, carne de miel, vanat, salate, tocane si sosuri de rosii.

De asemenea, este bine de stiut ca aroma salviei nu se diminueaza atunci cand este expusa la caldura. De aceea, frunzele de salvie pot fi gatite/prajite cu alte ingrediente pentru perioade lungi de timp, fara a-si pierde aroma. De exemplu, italienii au obiceiul de a praji frunzele de salvie prajite in unt.

Salvia mai este folosita si in prepararea branzeturilor amestecate cu verdeturi si a sosurilor. In anumite zone, femeile au obiceiul de a prepara prajituri si cozonaci cu salvie (la coca se adauga cateva frunzulite de salvie taiate foarte fin). Totodata, nu trebuie sa uitam si de pizza. Se poate adauga cateva frunze de salvie uscata chiar inainte de a incepe sa consumati felia de pizza.

Frunzele uscate de salvie sunt utilizate si pentru a face ceai. Vezi sarticolul: Ceai de salvie. Cum se prepara si ce beneficii are

Salvia – Utilizari in frumusete

Pe langa actiunea ei terapeutica, salvia are un efect astringent, este aromata si racoritoare, iar din acest motiv este inclusa si in produsele cosmetice si de ingrijire a pielii, precum si in lotiunile si sampoanele pentru par si in produsele de igiena gurii si a dintilor. Iata cateva idei:

  • Salvia improspateaza respiratia – Pentru o respiratie placut mirositoare se poate folosi apa de salvie. 50 g de salvie se oparesc in 500 ml de apa clocotita si se lasa 15 minute la infuzat. Se strecoara si se pastreaza la frigider. Se face gargara de mai multe ori pe zi. Improspateaza respiratia si inlatura mirosul neplacut al gurii. De asemenea, pentru un efect anti-placa, ca apa de gura, se poate folosi tinctura de salvie (in proportie de cateva picaturi la un pahar cu apa).
  • Salvia ajuta la albirea dintilor – Prin frecarea dintilor cu frunze proaspete de salvie se produce albirea acestora. Impotriva tartrului, se poate prepara un „praf de dinti”: 2 linguri de frunze proaspete de salvie si 2 linguri de sare de mare. Se maruntesci frunzele, impreuna cu sarea, intr-un mojar, pana ce obtineti o pudra fina, apoi se introduce in cuptor si se lasa sa se coaca. La final, se mai piseaza o data si se poate pastra intr-o cutie sau un recipient etans. Se foloseste de 2 ori pe zi.
  • Apa de salvie este indicata si pentru curatarea tenului seboreic, dupa demachiere, având proprietati astringente. De asemenea, se poate folosi si pentru reducerea transpiratiei.
  • Pentru tenul gras se poate prepara o lotiune de fata din 80 ml apa de
    hamamelis si 20 ml tinctura de salvie in care s-au dizolvat 4 picaturi ulei de rozmarin.
  • Pentru tenul cu pori dilatati, patat si tern se pot face spalaturi in fiecare dimineata si seara cu decoct de salvie.
  • Infuzia de salvia ajuta sa inchida la culoare parul incarunti. In plus, ea stimuleaza circulatia sanguina si cresterea parului, conferindu-i un aspect frumos si sanatos.
  • Se adauga ulei esential de salvie in sampon sau in balsamul pentru par, cate 10-30 picaturi la 200 ml de produs (cu ingrediente naturale). Este indicat pentru par gras, scalp seboreic, matreata cauzata de infectie fungica;

Salvia – Utilizari in aromaterapie

Aromaterapia este o terapie alternativa, care utilizeaza uleiurile esentiale obtinute din plante ca mijloc de relaxare, ca adjuvant in diverse afectiuni pentru sustinerea sanatatii, a echilibrului fizic, emotional si spiritual.

Salvia include peste 900 de specii, dar in aromaterapie se utilizeaza adesea Salvia officinalis (sau comuna) si Salvia sclarea. Diferenta dintre ele este data de compozitia chimica diferita: salvia comuna are o concentratie mare de cetone, in timp ce salvia sclarea are o concentratie mare de esteri, cu proprietati antispastice si sedative, este preferata de aromaterapeuti. Iata cum se foloseste uleiul esential de salvie in cosmetica si aromaterapie:

  • In aromaterapie – Lampa de aromaterapie se adauga in jur de 5 picaturi pentru o suprafata de 5 mp. In difuzorul conectat la o sursa de curent, se pot pune 10-15 picaturi de ulei esential, in functie de suprafata incaperii.
  • Inhalatii, pentru afectiuni ale aparatului respirator. Intr-un vas cu apa fierbinte, se adauga 2-3 picaturi de ulei esential de salvie, se acopera capul cu un prosop si se inhaleaza aburii, tinand ochii inchisi. 
  • Aburul facial. Se adauga 1 – 4 picaturi de ulei esential de salvie intr-un bol cu apa fierbinte. Aceasta metoda curata porii si reda sanatatea pielii.
  • Baie aromatica. se adauga cateva picaturi in apa din cada. Acest lucru ajuta in cazul durerilor reumatice, musculare si reglementeaza functionarea glandelor sudoripare in mijlocul verii.
  • Ulei de masaj – la 15 ml de ulei vegetal adaugati 5 picaturi de ulei esential de salvie. Se aplica sub forma de masaj pe: abdomen (pentru probleme feminine), pe torace sau partea superioara a spatelui (ca adjuvant in raceli, gripa, infectii ORL).

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole