6.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Resveratrolul, unul dintre cei mai puternici antioxidanti din lume

Resveratrolul este un compus ce apartine clasei de stilbenoide, un polifenol produs de diferite plante, in special de fructele in culori închise. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat rolul antioxidant al resveratrolului si efectele pe care le poate produce in organism.

Astfel, resveratrolul sau miraculosul colorant negru, este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti. In limbaj medical, cand spui antioxidant inseamna automat anticancer, antiinflamator si antiimbatranire. 

Surse de Resveratrol:

Resveratrolul se gaseste in general in fructele de culoare violet-neagra (dar nu numai). De exemplu, in struguri exista cea mai mare cantitate de resveratrol (pielita strugurilor inchisi la culoare contin 50-100 mg/g, mai mult decat dublul oricarei alte surse identificate). Alte fructe cu un continut mare de resveratrol sunt: dudele, murele, coacazele, prunele, varza de Bruxelles, fragii, alunele. Totodata, vinul rosu si ciocolata neagra se afla si ele in lista celor mai importante surse de antioxidanti.

Resveratrolul – Beneficii pentru sanatate

  • Combaterea formarii celulelor canceroase. Aceasta substanta are un efect direct de distrugere tumorala, actionand impotriva oricarui tip de localizare tumorala, dar si asupra celor hormono-dependente (san, ovar, testicul, ficat, stomac). De asemenea, blocheaza formarea de vase de sange in jurul tumorii, dar si metastazarea celulelor maligne.
  • Incetineste procesul de imbatranire. Aceasta substanta preintampina ridarea si imbatranirea pielii, mentinandu-i elasticitatea si tineretea.
  • Mareste elasticitatea articulatiilor, stimuland sinteza fibrelor de colagen. Aceasta substanta ajuta la ameliorarea durerilor musculare si osoase, contribuind inclusiv la protejarea cartilajelor datorita actiunii antioxidante si antiinflamatoare, prevenind, astfel, deteriorarea lor si aparitia unor dureri sau umflaturi.
  • Combate boala Alzheimer, protejand creierul si functiile cognitive. Datorita efectului antioxidant, resveratrolul inhiba producția de beta-amiloide, proteine ce contribuie la declansarea acestei afectiuni.
  • Este un vasodilatator arterial, reducand tensiunea arteriala. Pentru ca este un puternic antioxidant, resveratrolul scade presiunea exercitata la nivelul arterelor prin stimularea productiei de oxid nitric, care ajuta la relaxarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei.
  • Se opune expansiunii fibroase a cicatricei post-infarct miocardic.
  • Scade nivelul colesterolului „rau“ (LDL) din organism. Resveratrolul este de 10-20 de ori mai puternic decat vitamina E in protectia anti-oxidativa a LDL-colesterolului. Acesta scade nivelul sangvin al colesterolului total si al trigliceridelor.
  • Confera o protectie deosebita materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutatii.
  • Are un potential antioxidant de 50 de ori superior vitaminelor C si E la un loc.
  • Are efecte anti-SIDA, antivirale (virusurile hepatitice, dar nu numai !), antialergice (inhiband eliberarea Histaminei), antibacteriene si antiinflamatoare.
  • Creste durata de viata si potentialul reproductiv la animalele de experienta pe care a fost testat (15-30%).
  • Previne si combate eficient osteoporoza. Potrivit unui studiu publicat in 2915 in revista PubMed, dozele de resveratrol a cate 1 g/zi, administrate unui grup de 74 de persoane, pe o perioada de 16 saptamani, au reusit sa stimuleze dezvoltarea si mineralizarea celulelor osoase, scazand astfel riscul de osteoporoza.

Vezi si: Beneficiile fructelor si legumelor NEGRE. De ce este bine sa le consumam

Potrivit unui raport publicat pe academic.oup.com, s-a aratat ca beneficiile resveratrolului sunt deocamdata controversate. Chiar daca exista dovezi ce indica spre o ameliorare a anumitor afectiuni, inca nu se poate spune cu certitudine ca o anumita doza de resveratrol administrata zilnic chiar are efectele observate in cadrul studiilor.

Vezi si: Un pahar de vin rosu pe zi – cum sa te menti tanar mai mult timp

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole