Lunile iunie si iulie ne aduc poate cea mai frumoasa priveliste in gradina, bucurandu-ne acum de dezvoltarea armonioasa a celor plantate in primavara. Cu toate acestea, treburile nu s-au termina, mai exista lucrari de facut in gradina. Iata care sunt:
In luna iunie, totul infloreste si coroanele bogate ale pomilor ne ofera ofera un minunat prilej de a sta cat mai mult in natura. Totusi, pentru ca bucuria sa continue trebuie sa avem in continuare grija de gradina. Plantele si pomii trebuie ajutati sa se dezvolte in continuare prin lucrari, precum plivit, taieri si stropiri impotriva daunatorilor.
Iata care sunt principalele activitati de gradinarit in luna iunie:
-In aceasta luna vei putea culege primele roade din cultura ta. Nu uita de irigarea plantelor dimineata si seara. Aparitia unei secete poate fi ucigatoare pentru recolta din cauza faptului ca poamele se pot scutura, iar fructele ulterioare nu se mai dezvolta corect.
-Afaneaza solul de sub plante pentru ca radacinile si tulpinile sa nu fie sufocate. Pentru afanarea solului, poti folosi o sapaliga cu care sa patrunzi usor plantele din gradina ta.
-Administreaza ingrasaminte, solul sarac in substante nutritive iti poate cauza o cultura neproductiva.
-Legume:
- La inceputul lunii, se pot planta rasadurile de rosii pentru ciclul doi, conopida, varza de toamna, varza rosie, varza de bruxelles, gulia, broccoli, fasole, iar pe la jumatatea lunii putem insamanta mazarea, salata si spanacul pentru recoltarea lor in toamna. Luna iunie este ideala si pentru plantarea de castraveti cu recoltarea in toamna.
- Daunatori din gradina pot sa fie starpiti si pe cale naturala, cu ajutorul plantelor (urzica, coada calului, usturoi sau pelin). Acestea vor indeparta paduchii de frunze.
Culturile timpurii pot fi deja culese daca au fost ingrijite bine.
- Este timpul pentru copilirea tomatelor si poti sapa tufele de cartofi timpurii, deoarece este posibil ca tuberculii sa fi ajuns deja la maturitate.
- De asemenea, pliveste straturile de buruieni care sufoca legumele si absorb umiditatea.
- Castravetii timpurii plantati in sere./solarii se intind pe sfoara, iar frunzele trebuie sa ridicate pentru ca acestia sa primeasca mai multa lumina si sa grabeasca coacerea.
-Flori: Sapa cuiburile pentru florile bulbifere, care deja au inflorit si s-au ofilit. De asemenea, poti usca bulbii, pe care sa ii pui la pastrare pana la toamna; Indeparteaza bobocii care s-au scuturat deja de la soiurile de trandafiri urcatori, iar plantele de ceai pregateste-le pentru uscare.
-Este timpul sa semeni plantele anuale. Ele inca vor apuca sa infloreasca in iulie sau august si te vor bucura cu frumusetea lor;
-Indeparteaza varfurile plantelor urcatoare pentru a facilita cresterea ramurilor laterale. In acest fel, ele vor deveni mult mai dese si abundente.
-Fructe:
- Se incep recoltarile la cires, visin, cais, piersic si continuam stropirile impotriva paduchilor.
- Stropim pomii pentru omizi, care in aceasta luna isi vot face aparitia. Se recomanda stropirea pomilor pentru combaterea bolilor si a daunatorilor in zilele neploioase.
- Fertilizeaza pomii cu azot sau macerat din gunoi pentru o crestere rapida si sanatoasa
- Verifica zmeurul si leaga-i ramurile
- Fixeaza in pamant stolonii de capsuni pentru ca acestia sa prinda radacini. Dupa 2-3 saptamani, ii poti transfera pe un strat nou pentru a reinnoi culturile.
-Gazonul – Tunde-l ori de cate ori este nevoie, administreaza-i ingrasaminte inainte de venirea caniculei.
Iata care sunt principalele activitati de gradinarit in luna iulie:
Iulie este una dintre cele mai caniculare luni si prin urmare, plantele din gradina au nevoie de foarte multa apa.
In aceasta luna poti incepe sa recoltezi majoritatea legumelor, dar si sa plantezi legumele pentru toamna. De exemplu, ceapa si usturoiul – cand frunzele lor incep sa se usuce inseamna ca se apropie momentul recoltarii. Frunzele se culca la pamant, se asteapta sa se usuce bine, apoi se scot cu o furca din pamant. Se depoziteazae intr-un loc ferit de umezeala, rasfirate lasandu-le sa se usuce bine.
-In locul usturoiului si a cepii scoase, poti planta legumele pe care le vei recolta la toamna (sfecla rosie, morcovi, mazare, dar si salata sau spanac).
-In aceasta luna poti recolta , usca si depozita plantele aromatice: busuiocul, chimionul si cimbrul.
-In aceasta perioada te vei putea bucura de gustul rosiilor, a castravetilor, vinetelor, dovleceilor, ardeilor etc.
De asemenea, aceasta este perioada in care poate aparea si mana la rosii, asa ca va trebui sa rupi regulat frunzele afectate si sa indepartezi fructele stricate.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: