Boala de reflux gastroesofagian apare atunci cand acidul stomacului curge frecvent inapoi in tubul care va conecteaza gura si stomacul (esofag). Acest reflux acid poate irita mucoasa esofagului.
Multi oameni experimenteaza reflux acid din cand in cand. Aceasta boala este un reflux acid usor care apare cel putin de doua ori pe saptamana sau un reflux acid moderat pana la sever care apare cel putin o data pe saptamana.
Majoritatea oamenilor pot gestiona disconfortul acestei boli cu modificari ale stilului de viata si medicamente fara prescriptie medicala. Dar unele persoane care sufera de reflux pot avea nevoie de medicamente mai puternice sau de o interventie chirurgicala pentru a usura simptomele.
Semnele si simptomele frecvente ale bolii includ
- O senzatie de arsura in piept (arsuri la stomac), de obicei dupa masa, care ar putea fi mai grava noaptea
- Dureri in piept
- Dificultate la inghitire
- Regurgitare a alimentelor sau a lichidului acru
- Senzatie de nod in gat
Daca aveti reflux acid pe timp de noapte, s-ar putea sa experimentati si:
- Tuse cronica
- Laringita
- Astm sau agravarea astmului
- Somn perturbat
Solicitati asistenta medicala imediata daca aveti dureri in piept, mai ales daca aveti si dificultati de respiratie sau dureri de maxilar sau brat. Acestea pot fi semne si simptome ale unui atac de cord.
Conditiile care pot creste riscul de reflux grastroesofagian includ:
- Obezitatea
- Umflarea varfului stomacului in diafragma (hernie hiatala)
- Sarcina
- Tulburari ale tesutului conjunctiv, cum ar fi sclerodermia
- Golirea intarziata a stomacului
Factorii care pot agrava refluxul acid includ:
- Fumat
- Consumul de mese mari sau mancatul noaptea tarziu
- Consumul de anumite alimente (declansatoare), cum ar fi alimentele grase sau prajite
- Consumul anumitor bauturi, cum ar fi alcoolul sau cafeaua
- Luarea anumitor medicamente, cum ar fi aspirina
Complicatii
In timp, inflamatia cronica in esofag poate provoca:
- Ingustarea esofagului (strictura esofagiana). Deteriorarea esofagului inferior cauzata de acidul stomacului determina formarea tesutului cicatricial. Tesutul cicatricial ingusteaza calea alimentelor, ducand la probleme de inghitire.
- O rana deschisa in esofag (ulcer esofagian). Acidul stomacal poate uza tesutul din esofag, provocand formarea unei rani deschise. Un ulcer esofagian poate sangera, provoca dureri si poate ingreuna inghitirea.
- Modificari precanceroase ale esofagului (esofagul lui Barrett). Deteriorarea acidului poate provoca modificari ale tesutului care acopera esofagul inferior. Aceste modificari sunt asociate cu un risc crescut de cancer esofagian.
Pentru a preveni si ameliora simptomele bolii, medicul va poate incuraja sa va schimbati obiceiurile alimentare sau alte comportamente.
Ar putea sugera, de asemenea, sa luati medicamente fara prescriptie medicala, cum ar fi:
- antiacide
- blocantii receptorilor H2
- inhibitori ai pompei de protoni (IPP)
- In unele cazuri, acestea ar putea prescrie blocante mai puternice ale receptorilor H2 sau IPP. Daca boala este severa si nu raspunde la alte tratamente, ar putea fi recomandata interventia chirurgicala.
Unele medicamente eliberate fara prescriptie medicala si cu prescriptie medicala pot provoca reactii adverse.
Dieta si refluxul gastroesofagian
La unii oameni, anumite tipuri de alimente si bauturi declanseaza simptomele refluxului, eliminarea acestor alimente poate rezolva problema rapid. Declansatoarele dietetice obisnuite includ: alimente bogate in grasimi, mancaruri picante, ciocolata, fructe citrice, ananas, rosie, ceapa, usturoi, menta, alcool, cafea, ceai, sifon sau apa minerala.
Exista mai multe modificari ale stilului de viata si remedii la domiciliu care pot ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian.
De exemplu, ar putea ajuta:
- renuntarea la fumat
- pierderea excesului de greutate
- Consumul unor mese mai mici
- mestecarea gumei dupa ce mancati
- evitati sa va culcati dupa ce mancati
- evitati alimentele si bauturile care va declanseaza simptomele
- evitati sa purtati haine stranse
- practicati tehnici de relaxare
Unele remedii pe baza de plante ar putea, de asemenea, sa ofere usurare. In plus, stresul este un factor declansator al bolilor de stomac, in general. Reducerea seminificativa a stresului din viata voastra poate aduce numeroase beneficii. Incercati, de asemenea, sa va luati necesitatile zilnice de grasimi, de exemplu, din suplimente sanatoase precum uleiul de peste. In acest fel puteti evita nevoia de a consuma alimente prajite sau grasimi mai putin sanatoase, ce pot afecta simptomele bolii.
Ierburile utilizate in mod obisnuit pentru reflux includ:
- musetel
- radacina de lemn dulce
- radacina de marshmallow
- ulm alunecos
Desi este nevoie de mai multe cercetari, unii oameni declara ca au scapat de refluxul acid dupa ce au luat suplimente, tincturi sau ceaiuri care contin aceste plante.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: