In lupta cu pandemia de coronavirus, mai multe medicamente si suplimente au fost puse in topul celor mai eficiente. Printre ele se afla si melatonina, care in urma unor studii, s-a demonstrat a fi extrem de eficienta pentru pacientii intubati sau cu forme mai grave.
Melatonina ar putea sa ajute pacientii cu forme grave sa se vindece mai repede
Un medicament promitator pe care cercetatorii l-au identificat este ceva care ar putea fi deja in dulapul cu medicamente: melatonina care ajuta la somn.
Potrivit dr. Sanjay Sethi, care studiaza in prezent melatonina ca potential tratament COVID-19 la Universitatea din Buffalo, o abordare „big data” foloseste „volume mari de date de sanatate biologice, biometrice si electronice pentru cercetare”, informeaza healthline.com.
„De multe ori necesita instrumente analitice speciale si putere de calcul pentru a finaliza”, a explicat Sethi.
Cheng a spus ca echipa sa a folosit metodologii de medicina de retea, precum si o baza de date mare de dosare medicale electronice de la Cleveland Clinic pentru a identifica simptomele si procesele pe care COVID-19 le are in comun cu alte boli.
Au obtinut apoi proteinele gazda care sunt vizate de coronavirusurile umane sau sunt implicate in caile critice ale infectiei. Acestea au fost comparate cu interactiunile cunoscute medicament-tinta.
Pe baza analizelor lor, melatonina a fost identificata ca un tratament potential pentru COVID-19.
Sethi a spus ca echipa lui Cheng avea doua linii de date care au stat la baza evaluarii lor.
In primul rand, din analiza retelei lor, au putut vedea ca exista cai active in COVID-19 care ar putea fi afectate de melatonina.
In al doilea rand, au reusit sa stabileasca faptul ca persoanele care au fost testate pentru COVID-19 la clinica si care luau si melatonina au avut o incidenta mai mica de a fi pozitive pentru boala.
Vezi si: Vitamina K2, o vitamina importanta in preventia Covid-19
Cum ar putea melatonina sa ne imbunatateasca apararea impotriva COVID-19
Cheng a spus ca melatonina ne-ar putea ajuta, protejandu-ne impotriva virusului SAR-CoV-2.
„Melatonina nu poate promova direct sistemul de aparare al gazdei impotriva virusului, ci creste toleranta gazdei la virus”, a explicat Cheng. Cu alte cuvinte, intr-un anumit aspect, reducerea sistemului de aparare a gazdei, de exemplu, reducerea raspunsului imun innascut si a reactiilor inflamatorii ale gazdei.
„Cresterea tolerantei gazdei la virus va reduce deteriorarea tesuturilor si a organelor gazdei si va permite gazdei sa supravietuiasca suficient de mult timp pentru a dezvolta un raspuns imun adaptiv, in special anticorpul specific si, in cele din urma, omoara sau va ajuta la curatarea virusului din corp. ”
„Exista multe mecanisme posibile ale melatoninei in tratarea COVID-19”, a adaugat Cheng, „iar grupul nostru o investigheaza activ folosind modele bazate pe celule si pre-clinice”.
Desi melatonina este promitatoare ca tratament pentru COVID-19, cercetarea lui Cheng este inca la inceput.
Cheng a spus ca ceea ce este necesar in continuare sunt studii controlate randomizate, in care melatonina este comparata cu un placebo inactiv pentru a determina efectele tratamentului, precum si o doza eficienta.
Cheng a mentionat ca in prezent exista sapte studii in curs cu Cleveland Clinic. Printre aceste incercari se numara si una in care este implicata echipa lui Sethi.
„Realizam un astfel de studiu pilot in care am inscrie 30 de pacienti cu COVID usor pana la moderat, dintre care 20 vor primi melatonina si 10 vor primi placebo”, a spus Sethi. Este vorba despre un studiu dublu-orb.
Intr-un studiu dublu-orb, nici participantul la studiu si nici experimentatorul nu stiu cine primeste tratamentul activ sau placebo.
„Daca acest lucru sustine siguranta melatoninei in COVID, vor fi necesare studii mai mari pentru a demonstra eficacitatea acesteia”, a explicat Sethi.
El a avertizat, totusi, ca multe medicamente promitatoare au prezentat rezultate mixte in studiile controlate randomizate. „Ar fi o adaugare binevenita daca se va dovedi sigura si eficienta, deoarece este ieftina si disponibila pe scara larga.”
„ Pe piata exista Melatonina sintetica, care poate fi luata sub forma de suplimente, dar si alimente functionale- iaurtul cu Melatonina. Melatonina este deja cunoscuta pentru efectele sale antiinflamatorii si antioxidante. Eficacitatea sa fiind demonstrata si intr-un studiu clinic raportat in iunie 2020 in Journal of Pineal Research. Infectia Covid-19 provoaca un raspuns septic sever, care poate fi diminuat prin tratament cu Melatonina.”, a scris si nutritionistul Mihaela Bilic pe pagina persoanala de Facebook.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: