Uleiul esential de ienibahar este un ulei extrem de aromat. Fructul plantei Pimenta Dioica poate fi gasit doar in Indiile de Vest, precum si in America de Sud, chiar daca fructele de padure sunt de obicei distilate atat in Europa, cat si in America. Are un gust asemanator unui amestec de cuisoare, scortisoara, piper, precum si fructe de ienupar – si de aici si numele sau din engleza allspices (toate aromele).
Arborele a fost observat initial de Cristofor Columb pe parcursul unei vizite in Jamaica, dar nu a fost adus in Europa pana in secolul al XVI-lea. Acesta a continuat sa fie utilizat in Caraibe si in alte natiuni ca ingredient esential in mai multe feluri de mancare si se credea ca avea calitati care ajuta la distrugerea bacteriilor din alimente.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului esential de ienibahar
Avantajele pentru sanatate ale uleiului esential de ienibahar ar putea fi legate de proprietatile sale anestezice, analgezice, antioxidante, antiseptice, carminative, relaxante, rubeficiente, stimulante, precum si tonice. Acest ulei esential special, in ciuda faptului ca nu este prea apreciat de practicienii aromelor, prezinta o serie de proprietati terapeutice incredibile.
Anestezic
Acest ulei special, ori de cate ori este aplicat, are un rezultat ametitor sau chiar anestezic, chiar daca este local si nu in jurul sistemului nervos central. Acest lucru va ajuta la tolerarea anumitor dureri, de exemplu cele de la nevralgie, dureri de oase, precum si leziuni musculare, articulatii etc., precum si cele de la muscaturi de insecte, intepaturi etc.
Analgezic
Proprietatea anestezica a uleiului esential de ienibahar este raspunzatoare pentru aceasta a doua proprietate anume, proprietatea analgezica, a uleiului. Deoarece are un impact ametitor asupra nervilor, nu le permite sa simta durerea si sa duca sentimentul catre creier, oferind, prin urmare, odihna de la dureri, precum cele de cefalee, frig, sinuzita. Folosinf acest ulei esential este, cu siguranta, mult mai bine decat sa inghititi toate medicamentele analgezice (multe dintre ele avand efecte la fel ca opiul), care nu doar ca sunt scumpe, dar pot face ravagii pe termen lung.
Antioxidant
Antioxidantii ar putea opri imbatranirea pur si simplu prin eliminarea radicalilor liberi sau chiar a oxidantilor si, in plus, vindeca daunele produse anterior de acestia. Oxidantii sau radicalii liberi nu sunt doar responsabili pentru dificultatile legate de varsta, cum ar fi slabirea muschilor, pierderea parului, scaderea vederii si auzului, tulburari nervoase, degenerescenta maculara si musculara si multe altele, dar ar putea duce, de asemenea, la anumite tipuri de cancer, precum cele din colon, intestine si prostata. Proprietatea antioxidanta a uleiului poate fi destul de eficienta in combaterea acestor tipuri de riscuri de boala si va poate ajuta sa va ghidati catre o viata mai sanatoasa. Vezi si: Tratamente ayurvedice cu ienibahar si uleiul sau esential
Antiseptic
O rana cu aspect simplu poate fi extrem de periculoasa atunci cand devine septica sau chiar prinde tetanos si, de asemenea, credeti sau nu, poate fi semnificativ periculoasa. Septicul, precum si tetanosul sunt de obicei circumstante de infectare a ranilor, impreuna cu anumite bacterii, plus ca se distribuie extrem de rapid, inghitind intregul corp, ducand la convulsii grave, crampe, dificultati de respiratie, durere, hidrofobie si, de asemenea, nebunie. Proprietatea antiseptica a uleiului protejeaza ranile de astfel de infectii, precum si previne dezvoltarea bacteriilor, prevenind astfel conditiile mentionate mai sus.
Carminativ
Gazele pot fi extrem de neplacute, deranjante, incomode si, de asemenea, mortale in cazuri extraordinare. Trecand de la cele mai bune la cele mai complicate, gazul duce la indigestie, neliniste, dureri de stomac, greutate, reumatism, crampe, dureri in piept, niveluri ridicate ale tensiunii arteriale, boli de inima, precum si moarte.
Relaxant
Acest ulei esential special calmeaza afectiunile nervoase, precum si reactiile isterice, provocnd un efect calmant asupra intregului corp si, de asemenea, asupra mintii. Acest lucru poate fi ideal pentru rezolva problemele cu somnul in cazul persoanelor care se lupta cu insomnia.
Stimulant
Incurajeaza circulatia sangelui, digestia alimentelor, precum si secretiile in organism, ajutand astfel la mentinerea procesului metabolic adecvat. Si, de asemenea, acest lucru incurajeaza dezvoltarea celulelor, precum si generarea de celule noi.
Tonic
Uleiul esential de ienibahar este un tonic pentru sanatate si sporeste mecanismele de aparare ale corpului.
Uleiul esential de ienibahar a fost utilizat in mod traditional pentru o serie de conditii de sanatate, cum ar fi artrita, racelile, depresia, epuizarea nervoasa, oboseala, flatulenta, infectiile virale, precum si durerile dintilor. Se crede ca ajuta la digestie, relaxare musculara, dureri musculare (prin slabirea muschilor) si poate ajuta la tuse. Acest ulei esential este considerat benefic pentru starea de spirit, deoarece ar putea relaxa simturile, usura stresul si ajuta la obtinerea unui somn mai profund.
Puteti sa-l utilizati in amestecurile de masaj in mod eficient, cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca trebuie sa aveti grija, deoarece este un ulei excelent care poate agrava pielea fara efort daca este utilizat in concentratii mai mari sau chiar combinat cu diluanti slbai.
Frecvent, uleiul esential de ienibahar este utilizat in lunile de iarna si toamna folosind un difuzor sau chiar si alte vaporizatoare, deoarece vine cu un miros care seamana cu cuisoarele si scortisoara si ar putea face ca orice casa sa devina calda si primitoare. Acest ulei esential deosebit este placut si primitor in timpul vacantelor de iarna.
Uleiul esential de ienibahar – Precautie
Poate provoca iritatii la nivelul mucoasei si la nivelul pielii daca este utilizat in concentratie mai mare sau poate in doze mai mari. Prin urmare, ar trebui sa fie utilizat in mod regulat in concentratii mai mici si in doze mici.
*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, va recomandam sa consultati sfatul unui medic specialist.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: