Vinul rosu este considerat cel mai sanatos alcool datorita procesului de productie si fermentare. Are un continut ridicat de vitamine, antioxidanti si polifenoli. Are resveratrol care ajuta sistemele corpului.
Vinul este o bautura foarte veche, cu o istorie lunga si fascinanta. Vinul este sucul fermentat sau putred. Dovezile arata ca productia de vin a inceput de la 6000 pana la 5000 i.e.n. in Iran si Georgia rusa. A fost folosita ca apa pretioasa pentru consum, in scopuri religioase si culturale. Oamenii din diferite culturi au invatat sa fabrice bauturi alcoolice simple. Istoriile vinului dateaza din epoca romana timpurie. Vinul ar putea fi preparat din orice suc de fructe, dar mai ales din struguri zdrobiti. Culoarea vinului este determinata de timpul in care coaja ramane in suc in timp ce se efectueaza procesul de fermentare. Vinul se gaseste in trei culori, cum ar fi alb, rosu si piersic pana la roz deschis.
Vinul rosu este facut din struguri de culoare inchisa. Culoarea acestui vin variaza de la rosu la violet intens. Aportul moderat de vin rosu este sanatos pentru inima. Vinurile rosii au antioxidanti care previn bolile arterelor coronare. Antioxidantul mareste colesterolul bun si previne acumularea colesterolului.
Antioxidantii din vin scad inflamatia si previn dementa
Proantocianidinele si Resveratrolul se gasesc in vinul rosu ca antioxidanti care ofera beneficii enorme pentru sanatate. Scade inflamatia si ajuta la coagularea sangelui prin prevenirea sanselor de cancer si a bolilor de inima. De asemenea, previne dementa, controleaza hipertensiunea si combate procesul de imbatranire.
Un pahar de vin rosu previne sansele unor afectiuni cardiovasculare. Consumul de vin rosu inainte de aprinderea tigarii previne un efect negativ asupra vaselor de sange. Stimuleaza formarea de oxid nitric care promoveaza functia endoteliului in arterele coronare datorita concentratiei ridicate de fenol in vinul rosu.
Vinul rosu, precum si strugurii, au o componenta care ajuta la inducerea inflamatiei de catre agentul patogen bacterian care este asociat cu tractul respirator superior si cu afectiuni precum boli pulmonare obstructive cronice, astm si infectia urechii medii. Resveratrolul ajuta la ameliorarea inflamatiei care apare in bolile cailor respiratorii. De asemenea, previne infectia bacteriana. Un pahar de vin rosu dupa masa poate tine la distanta bolile respiratorii.
Alcoolul este un factor de risc pentru cancerul de gat si cap. Studiile arata ca resveratrolul prezent in coaja strugurilor sau a vinului rosu previne sansele de cancer. Resveratrolul elimina daunele ADN neremediate, astfel incat sa nu poata provoca cancer. Celulele sunt deteriorate de alcool si resveratrolul sterge aceste daune. Alte studii sunt inca in desfasurare pentru a testa capacitatea resveratrolului de a preveni cancerul de ficat si colon, precum si tratamentul pentru cancerul de cap si gat.
Vinul rosu are un compus natural care promoveaza performanta, antrenamentul si exercitiile. Experimentul realizat arata ca resveratrolul imbunatateste functia inimii, performanta fizica si intareste muschii. Resveratrolul este util pentru persoanele care sunt incapabile fizic sa efectueze exercitii. Astfel, daca beti o perioada un pahar de vin rosu pe zi, va imbunatatiti energia si capacitatile fizice.
Un pahar de vin rosu pe zi previne afectiunile inimii si hipertensiunea arteriala
Vinul rosu previne afectiunile inimii daca dieta este bogata in grasimi saturate. De asemenea, regleaza glicemia la pacientii cu diabet zaharat de tip 2. Are antioxidanti naturali care incetinesc trecerea glucozei prin intestinul subtire si fluxul de sange. De asemenea, previne fluctuatiile nivelului de zahar din sange care ar putea duce la hipertensiune arteriala, probleme cardiace, rinichi, ochi, vase de sange si leziuni ale nervilor. Un pahar de vin rosu pe zi este recomandat persoanelor cu diabet.
Resveratrolul din vinul rosu este capabil sa previna afectiunile cardiace si ofera un efect pozitiv asupra invatarii, memoriei si starii de spirit. De asemenea, ajuta pacientii cu boala Alzheimer. Asadar, un pahar de vin rosu este excelent pentru persoanele de toate varstele, inclusiv cei in varsta.
Cercetarile arata ca alimentele cu continut ridicat de flavonoide scad sansele de disfunctie erectila. Antocianinele pot fi gasite in cirese, afine, coacaze negre si ridichi care au efecte pozitive pentru a preveni aceasta stare de sanatate. Alimentele bogate in flavonoide scad sansele de disfunctie erectila cu 14%. De asemenea, scade afectiunile cardiovasculare, precum si diabetul. Un pahar de vin rosu pe zi poate fi cel mai bun tratament pentru difunctia erectila, atata vreme cat se respecta cantitatea de 250 – 350 de ml de vin rosu.
Precautii
- Aveti grija la cantitatea care trebuie utilizata in timpul gatitului.
- Ar trebui consumat in cantitati limitate, deoarece consumul excesiv va afecteaza sanatatea.
- S-ar putea sa apara reactii precum inrosirea fetei, confuzie, convulsii, intreruperi, varsaturi, diaree, probleme la mers atunci cand se consuma in exces.
- Utilizarea in exces poate cauza probleme cu ficatul, probleme cardiovasculare, probleme mentale, cancer si pancreas.
- Nu trebuie utilizat in timpul sarcinii, precum si la mamele care alapteaza.
- Daca este utilizat de femeile insarcinate, poate provoca sindrom de alcool fetal sau avort spontan.
- Are un continut ridicat de calorii, astfel incat aportul sau excesiv ar putea duce la cresterea in greutate.
Alte fapte
- Vinurile rosii au culoarea rosie, deoarece culoarea este extrasa din coaja strugurilor in timpul fermentarii.
- Vinul rosu are un continut ridicat de resveratrol si antioxidanti.
- Vinul rosu isi pierde culoarea pe masura ce imbatraneste.
- Mirosul care provine din vin se numeste aroma.
- Datorita prezentei histaminelor in vinul rosu, unele pot da dureri de cap.
- Oamenii din China amesteca vinurile rosii cu Sprite sau Coca-Cola.
- Vinul rosu isi poate pierde aroma atunci cand se incalzeste prea mult.
- Este considerata cea mai veche bautura.
Vinul rosu se formeaza cu ajutorul strugurilor rosii, negri sau albastri. Strugurele este fermentat cu seminte si coaja. Vinul isi ia culoarea din coaja de la struguri, nu din suc. Prezenta taninului da senzatia fermitatii vinului in gura. Vinul este doar sucul diferitelor fructe in diferite culori, care este servit in diferite feluri de pahare. Pe langa struguri, ar putea fi facut din prune, piersici, pere si altele.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: