Ciroza este boala hepatica cronica caracterizata prin inlocuirea tesutului hepatic cu tesut cicatricios fibros si noduli/noduli regenerativi care duc progresiv la pierderea functiei hepatice. Fara sa stim, zilnic contribuim la imbolnavirea organelor, in special a ficatului, consumand alimente care cresc riscul de ciroza.
Persoanele care vor sa respecte o dieta echilibrata si sa nu isi forteze ficatul, trebuie sa stie ce alimente sa evite. Ele pot fi consumate cu moderatie, totusi.
Cartofi prajiti si burgeri
Cartofii prajiti si burgerii sunt o alegere slaba pentru a va mentine ficatul sanatos. Consumand prea multe alimente bogate in grasimi saturate va poate da senzatia de ficat greu, care nu isi face treaba bine. In timp, poate duce la inflamatii, care la randul lor ar putea provoca cicatrici ale ficatului, adica ciroza.
Dulciuri
Prea multe dulciuri va pot afecta ficatul. Asta pentru ca o parte din sarcina sa este de a transforma zaharul in grasimi. Daca exagerati, ficatul se ingrasa prea mult, ceea ce duce la infasurarea lui in grasimi, deci la posibile boli de ficat. Pe termen lung, ati putea avea o afectiune precum boala ficatului gras. Deci, faceti-i o favoare ficatului si faceti din dulciuri o recompensare ocazionala.
Sare
Corpul are nevoie de putina sare – dar nu atat de mult pe cat probabil o ingeram zilnic. Cercetarile timpurii sugereaza ca o dieta bogata in sodiu poate duce la fibroza, care este prima etapa a cicatrizarii ficatului. Exista cateva lucruri usoare pe care le puteti face pentru a reduce consumul de sare. Evitati alimentele procesate, cum ar fi slanina sau carnea procesata. Alegeti legume proaspete in loc de conserve.
Alcool
Consumul in exces de alcool poate face ravagii in ficat. In timp poate duce la ciroza. Chiar si bauturile excesive ocazionale – patru bauturi intr-o singura zi pentru femei si cinci pentru barbati – pot fi, de asemenea, daunatoare. Incercati sa va limitati la o bautura pe zi daca sunteti femeie sau doua pe zi daca sunteti barbat. Vezi si: Imunitate puternica cu sirop de catina, ghimbir, lamaie si miere. Reteta
Paine alba, orez si paste
Albul inseamna de obicei ca faina este foarte procesata, ceea ce va poate creste glicemia mai mult decat cerealele integrale din cauza lipsei de fibre. Asigurati-va ca va limitati consumul de orice este facut cu faina alba sau zahar. Inlocuiti acesti carbohidrati rafinati cu alternative de cereale integrale, cum ar fi orezul brun, faina integrala de grau, ovaz, quinoa si orz.
Carne rosie
Carnea de vita si delicatese de genul au un continut ridicat de grasimi saturate.
Hot-dog, bacon, salam, carnati
Grasimile saturate sunt dificil de prelucrat pentru ficat. Limitati carnea bogata in grasimi, cum ar fi carnatii, slanina, salamul si hot dog-urile.
Lapte, inghetata si branza
De asemenea, evitati produsele lactate bogate in grasimi, cum ar fi laptele integral, inghetata si branza, acestea contin concentratii ridicate de grasimi saturate.
Alimente care cresc riscul de ciroza – Fast-food
Snack-urile si mancarurile rapide trebuie, de asemenea, evitate datorita cantitatilor mari de grasimi saturate.
Alimente cu continut de coloranti alimentari, arome si conservanti
Substantele chimice, cum ar fi colorantii alimentari, aromele si conservantii si toxinele, cum ar fi insecticidele si pesticidele, pun o presiune asupra ficatului, asa ca trebuie evitate. Vitaminele care contin fier nu trebuie luate, fierul este depozitat in ficat si prea mult poate provoca toxicitate.
Siropuri si alimente cu fructoza, iaurturi aromate, sosuri dulci
Sursele concentrate de fructoza, in special siropul de porumb bogat in fructoza si sursele concentrate de glucoza stimuleaza lipogeneza hepatica.
Principalele surse sunt:
- Bauturi nealcoolice,
- Bauturi dulci din fructe,
- Unele iaurturi aromate,
- Cereale dulci pentru micul dejun,
- Conserve de fructe,
- Produse de panificatie (produse de patiserie, produse de patiserie, prajituri, placinte),
- Mancaruri preparate sau congelate,
- Condimente: sosuri dulci, ketchup, gemuri, jeleuri de fructe.
Se recomanda sa cititi cu atentie lista ingredientelor pentru a verifica daca exista glucoza-fructoza sau sirop de porumb bogat in fructoza si pentru a evita produsele care il contin.
Un studiu recent din 2018 a constatat ca a existat un raspuns variabil de la o persoana la alta in ceea ce priveste consumul de fructoza. Acest raspuns ar putea determina astfel daca steatoza hepatica se poate dezvolta sau nu dupa un consum excesiv de fructoza
Un alt studiu a aratat ca nu toate sursele de fructoza sunt daunatoare ficatului, de aceea este important sa nu excludeti fructele din dieta, de exemplu.
Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like: