6.6 C
București
luni, noiembrie 18, 2024

Fructul care ne pregateste de sezonul rece. Cele mai importante beneficii ale strugurilor

Vitis vinifera (struguri) este originara din regiunea mediteraneana, Europa Centrala si Asia Mica, de la Portugalia de nord la sudul Germaniei si de est la nordul Iranului. Este cultivat pe fiecare continent, cu exceptia Antarcticii. Datorita valorii sale nutritive mai ridicate si a gustului sau incantator, este cultivat in intreaga lume.

Strugurii sunt incarcati cu flavonoide, minerale si vitamine. Nivelurile ridicate de Vitamina C, K si A din struguri va ofera un impuls sanatos in intregul organism, in special sistemului imunitar, ceea ce inseamna mai putine sanse de raceli obisnuite si probleme de sanatate mai grave.

Valoare nutritionala

In afara de aroma lor dulce si de gustul suculent, racoritor, strugurii sunt o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul a 151 grame de struguri ofera 0,192 mg de cupru, 27,33 g carbohidrat, 22 ug de Vitamina K, 0,13 mg Vitamina B6, 0,104 mg Vitamina B1 si 0,106 mg Vitamina B2. Mai mult, multi aminoacizi 0,017 g de triptofan, 0,033 g de treonina, 0,017 g de izoleucina, 0,033 g de leucina si 0,041 g de lizina se gasesc, de asemenea, in 151 grame de struguri.

Strugurii sunt optiuni excelente pentru a obtine vitaminele A, C, B6, precum si pentru folat, impreuna cu minerale importante, cum ar fi potasiu, calciu, fier, fosfor, magneziu si seleniu. Strugurii constau in flavonoide care sunt anti-oxidante extrem de eficiente, ceea ce ar putea scadea daunele provocate de radicalii liberi, precum si de a slabi imbatranirea.

Cele mai importante beneficii ale strugurilor

Sanatate osoasa

Strugurii sunt o sursa minunata de micro-nutrienti precum manganul, cuprul si fierul, toate fiind esentiale pentru dezvoltarea si rezistenta oaselor. Includerea strugurilor in dieta in mod regulat impiedica inceperea tulburarilor legate de varsta, cum ar fi osteoporoza. Manganul este un element extrem de important in organism, care ajuta in orice, de la metabolismul proteinelor, formarea colagenului si functionarea sistemului nervos.

Longevitate

Consumul regulat de struguri ajuta la o viata mai lunga si mai sanatoasa. Resveratrolul este un fitonutrient stilben care se gaseste mai ales in coaja de struguri, seminte de struguri si pulpa de struguri, s-a dovedit ca acesta creste expresia a trei gene, toate legate de longevitate. Cercetarile arata ca continutul de resveratrol difera considerabil cu fondul genetic, dar, in mod normal, totalul resveratrolului este mai mic in frunze decat in ​​coaja. Inseamna ca de fapt coaja de struguri este responsabila cu prelungirea vietii.

Boli de inima

Strugurii ajuta la cresterea nivelului de oxid nitric din sange, care ajuta la prevenirea cheagurilor de sange. Prin urmare, strugurii sunt un mod eficient de a reduce sansele de atacuri de cord. In afara de faptul ca antioxidantii prezenti in struguri previn si oxidarea colesterolului LDL, care blocheaza vasele de sange si este un furnizor principal pentru numeroase afectiuni coronariene.

Strugurii constau intr-un numar mai mare de flavonoide, care le confera culoarea, dar flavonoidele sunt si antioxidanti extrem de puternici. Cele doua tipuri principale de struguri sunt resveratrolul si quercetina, iar acesti doi compusi anuleaza efectele radicalilor liberi care ameninta organismul si incurajeaza efectele nocive ale colesterolului LDL asupra arterelor. De asemenea, aceste doua flavonoide antioxidante actioneaza ca un echipaj de curatare pentru a reduce aglomeratia trombocitelor si pentru a filtra toxinele din sange.

Ajuta la reducerea obezitatii si a diabetului de tip 2

Cercetarile sugereaza ca polifenolii prezenti in struguri si produse facute din struguri ajuta la reducerea sindromului metabolic si la prevenirea dezvoltarii obezitatii si a diabetului de tip 2, actionand ca modulatori multi-tinta cu efecte antioxidante si antiinflamatorii.

Strugurii au fost clasificati ca alimente cu un indice glicemic scazut (GI), valorile GI fiind cuprinse intre 43-53. Cercetari recente au aratat ca strugurii, sucurile de struguri si extractele de struguri, datorita fitonutrientilor uimitori gasiti in acestia, pot oferi un echilibru mai bun de zahar din sange, o mai buna reglare la insulina si o sensibilitate crescuta la insulina. Asadar, includeti struguri in dieta zilnica pentru a reduce obezitatea si diabetul de tip 2.

Actiune antiinflamatoare

Inflamatia este un raspuns protector al tesuturilor impotriva leziunilor celulare, iritatiilor, invaziilor patogene, precum si un mecanism de eliminare a celulelor deteriorate. Daca se extinde, inflamatia cronica se dezvolta si are ca rezultat boli cardiovasculare, cancer, Alzheimer, artrita, boli neurodegenerative, boli pulmonare, diabet si autoimune.

S-a demonstrat ca polifenolii nutritiei strugurilor scad inflamatia cronica. Ca si compusi naturali, flavonoidele din struguri si proantocianidinele pot viza mai multe cai pentru a depasi inflamatiile cronice si pot fi mai eficiente decat medicamentele antiinflamatoare sintetice. Acesti compusi fac, de asemenea, strugurii unul dintre cele mai bune produse antiinflamatoare din natura.

Previne cancerul, in special cancerul de san

Consumul regulat de struguri este extrem de benefic pentru prevenirea cancerului. Strugurii constau intr-o cantitate bogata de nutrienti antioxidanti si antiinflamatori care ajuta la evitarea combinatiei periculoase de stres oxidativ cronic si inflamatie cronica, facand din acest fruct un aliment minunat care combate cancerul.

Fibra este necesara semnificativ pentru un colon sanatos, iar strugurii ne ofera aproximativ 1 gram de fibre la fiecare 60 de calorii. Aceasta combinatie antioxidant-fibra poate fi unul dintre motivele pentru care prevenirea cancerului de colon a devenit mai predominanta in cercetarea de sanatate a strugurilor. De fapt, un studiu realizat de Departamentul de Stiinte ale Sanatatii de la Universitatea din Milano si Spitalul San Paolo din Italia a descoperit ca extractele naturale de struguri regleaza malignitatea celulelor canceroase de colon.

Cercetatorii au descoperit ca extractul din coji de struguri are rezultate chimioterapeutice pozitive impotriva cancerului de san. In afara de faptul ca stafidele s-au remarcat pentru efectul sau asupra celulelor canceroase de colon uman si a celulelor canceroase pancreatice, datorita efectelor antioxidante si antiinflamatorii.

O alta cercetare a descoperit ca sucul de struguri pur si simplu ajuta la prevenirea cancerului de san. O reducere considerabila a masei tumorale mamare a sobolanilor de laborator a fost observata dupa ce au fost hraniti cu suc de struguri intr-un experiment. Antioxidantii din struguri sunt benefici in prevenirea tuturor tipurilor de cancer, dar exista cateva studii interesante care arata specific sucul de struguri ca o masura preventiva eficienta impotriva cancerului de san.

 

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole