7.1 C
București
luni, noiembrie 25, 2024

Reebo, prima imprimanta alimentara 3D romaneasca conceputa sa functioneze in sistem vending machine

Un startup romanesc vrea sa revolutioneze industria alimentara cu Reebo, prima imprimanta alimentara 3D in sistem vending-machine care „printeaza” prajituri si sandwich-uri personalizate, in mai putin de 2 minute

16 iulie 2020. Startup-ul romanesc Manna Foods Solutions lucreaza la o tehnologie inovatoare care poate revolutiona industria alimentara: prima imprimanta alimentara 3D conceputa sa functioneze in sistem vending-machine, similar automatelor de cafea sau produse ambalate. Reebo, cum se numeste imprimanta 3D creata in Romania, este conceputa sa creeze prajituri si sandwich-uri „ready-to-eat”, personalizate si controlate caloric de consumator, in mai putin de 2 minute. Startup-ul dezvolta prototipul experimental si este, totodata, in etapa de atragere de finantare pentru prototipul industrial, etapa care pregateste productia in serie si lansarea solutiei pe piata din Romania, dar si din Europa.

Conceptul nostru a avut in vedere, inca de la inceput, siguranta consumatorului. Imprimanta 3D Reebo se bazeaza pe tehnologie inovatoare hardware/software si este prevazuta cu bariere UV si camera de frig, asigurand un mediu sigur alimentelor. Totodata, consumatorii vor putea sa activeze Reebo direct de pe telefonul mobil, prin aplicatie sau QR code, vor putea alege numarul de calorii dorit si ingredientele, obtinand un produs finit, livrat in ambalaj biodegradabil. Astfel, Reebo poate fi plasata oriunde, de la cladiri de birouri, spitale/clinici sau institutii de invatamant pana la zone cu trafic pietonal intens”, a mai spus Madalina Ilie, Fondator .

Tehnolgia 3D revolutioneaza industria alimentara

Imprimanta alimentara 3D, conceputa sa functioneze in sistem vending-machine, apare in contextul in care devine tot mai important felul in care va arata alimentatia viitorului intr-o lume dominata de o dezvoltare tehnologica extrem de rapida, de cresterea accelerata a populatiei si schimbari globale dinamice.

Oamenii au nevoie de solutii care sa permita acces facil la alimente sanatoase, sigure si la produse personalizate in functie de nevoile nutritionale. Tehnologia 3D poate revolutiona industria alimentara a secolului nostru. A reusit sa o faca in industria auto, aeronautica, medicala si chiar vestimentara, si este doar la inceput”, a declarat Madalina Ilie.

Prototipul Reebo este prevazut cu multiple capete de depunere a materialului alimentar – peste 10 comparativ cu 2-3 cat au imprimantele alimentare 3D existente pe piata, rezultatul fiind un produs alimentar de tip sandwich sau prajitura gata de consum, fara a fi nevoie de gatire. Consumabilele imprimantei sunt stocate in cartuse alimentare, interschimbabile automat, etanse, reincarcabile, cu o capacitate de pana la 8kg per cartus. Din punct de vedere igienico-sanitar, Reebo se aliniaza celor mai inalte standarde.

Trecerea de la faza de prototip experimental la faza de prototip industrial, pentru a incepe ulterior productia de serie, implica un efort sustinut de aproximativ 2 ani. Acum suntem in faza de cercetare si dezvoltare si estimam ca vom fi gata cu productia in serie si intrarea efectiva pe piata pana in 2024”, explica Madalina Ilie.

Investitia pentru productia in serie a imprimantei Reebo implica o suma ce poate depasi 25 milioane euro si presupune infiintarea unei linii de productie, in mare parte robotizata, care sa poata sustine fabricarea imprimantei si a consumabilelor aferente.

Compania estimeaza o valoare de piata a imprimantei cuprinsa intre 4.000 si 5.000 euro per unitate, in functie de numarul cartuselor alimentare si a facilitatilor de utilizare.

Reebo este unul dintre cele 8 proiecte din programul de pre-accelerare Food & Agri Tech Challenge lansat la inceputul acestui an de Impact Hub Bucharest si EFSE DF, care se va incheia in iulie odata cu prezentarea proiectelor in fata publicului, a juriului, a investitorilor si specialistilor din domeniu.

Daca iti plac articolele noastre si vrei sa ne fii alaturi si pe Facebook, te asteptam sa te alaturi comunitatii printr-un Like:

Articole asemanatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Comunitatea Sfat naturist

81,573FaniÎmi place
1,785CititoriConectați-vă
64CititoriConectați-vă

Cele mai citite articole